Otvoreni 26. Osječki proljetni sajam i 20. Obrtnički sajam u Osijeku

Otvoreni 26. Osječki proljetni sajam i 20. Obrtnički sajam u Osijeku

Otvoreni 26. Osječki proljetni sajam i 20. Obrtnički sajam u Osijeku

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović jučer, 1. ožujka 2019. godine, svečano je otvorila 26. Osječki proljetni sajam i 20. Obrtnički sajam koji se do 3. ožujka održavaju na osječkom Pampasu. Na 2.000 četvornih metara zatvorenog i 5.000 četvornih metara otvorenog prostora predstavlja se 180 izlagača iz Hrvatske i inozemstva.

U prigodnom govoru predsjednica Grabar-Kitarović iskazala je zadovoljstvo ostvarenim pozitivnim pomacima u gospodarskom rastu, smanjenju nezaposlenosti i dovođenju u red javnih financija te poručila da nas ti rezultati ne smiju opustiti već moraju biti tek prvi korak za postizanje našeg pravog cilja, a to je rast od 5 posto na godišnjoj razini. Gospodarski rast mora biti održiv i temeljiti se na povećanju proizvodnje, zaposlenosti i izvoza, naglasila je.

Upravo otvorene sajmove predstavio je direktor Osječkog sajma d.o.o. Alen Vukašinović, dok je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ujedno izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, istaknula da je u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem do sada ugovoreno 8,9 milijardi kuna, što je 48 % ukupno predviđenog iznosa. Od toga na području Osječko – baranjske županije ugovoreni su projekti u vrijednosti 3,3 milijarde kuna, a samo na području grada Osijeka 1,2 milijarde kuna.

“Osječki sajam je očito prerastao prostor u komu se održava, a Osijek kao najveći grad istočne Hrvatske mora imati veći sajamski prostor. Zato smo zajedno, Osječko – baranjska županija i Grad Osijek, pokrenuli projekt izgradnje novog Gospodarskog centra koji obuhvaća nove prostore i objekte za sajam, ali i druge gospodarske i poduzetničke sadržaje. Centar će se graditi kroz Vladin projekt Slavonija, Baranja i Srijem, upravo se završava projektni zadatak, vrlo brzo ćemo imati gotovu projektnu dokumentaciju i započinjemo s izgradnjom potpuno novog sajamskog prostora na lokaciji S-ceste uz južnu obilaznicu, i to na korist grada Osijeka i cijele istočne Hrvatske.” – poručio je župan Ivan Anušić.

Pročitajte još