Našičanin osvojio još jedan vrh – „Pettisućnjak” Ararat

Hrvoje Tržić, član Planinarskog društva “Krndija” Našice, osvojio je još jedan svjetski vrh, najviši vrh Turske.

Prošao kroz zahtjevne pripreme

„Upravo smo „odradili” još jednu zahtjevnu ekspediciju – radilo se o ekspediciji u Tursku. Osvajanje najvišeg vrha Turske, Ararata, visine 5 165 metara također poznat iz biblijske priče o Noinoj arci. Planina Ararat se nalazi na tromeđi Armenije, Turske i Irana. Ona pripada Turskoj, ali je nekada bila Armenski teritorij tako da i dalje postoje te povijesne razmirice.” – rekao je Hrvoje Tržić koji se na ekspediciju uputio sa bračnim parom Čajka, Silvijom i Ratimirom, članovima HPD-a “Sokolovac” Požega. Poznatom trojcu pridružila se i Hrvojeva djevojka Nikolina Šebalj, članica PD-a “Frankopan” Rokovci – Andrijaševci. „Moram naglasiti da niti jedan „pettisućnjak” nije jednostavan i lagan pa tako ni ovaj. Prošlih godina smo osvojili Mont Blanc visine 4 800 metara, a nakon njega Elbrus u Rusiji koji je najviši vrh Europe s 5 642 metra nadmorske visine dok nas je korona prošle godine usporila i nismo imali nikakvu ekspediciju.” – objasnio nam je Tržić. Pripreme su bile zahtjevne, od Velebita preko Triglava do Slavonskog planinarskog puta. Ekspedicija je započela osmog ovog mjeseca i trajala je deset dana, a svi sudionici ocjenjuju je vrlo uspješnom.

Put do vrha

Na ekspediciju su krenuli avionom iz Zagreba prema Istanbulu, a nakon toga se zaputili u pokrajinu Agri, koja se nalazi na samoj granici s Iranom gdje ih je dočekao vodič. Sljedeća stanica bio je Dogubayazit, grad koji broji oko 100 000 ljudi i on daje pravu sliku jednog multikulturalnog azijskog grada. Drugi dan po dolasku planinari su krenuli sa aklimatizacijom prvo na 2 000 metara, zatim 3 300 metara te 4 200 metara odakle su se sljedeći dan popeli na vrh planine Ararat.

„Veliki problem predstavljala je i temperaturna razlika – u Dogubayazitu koji se nalazi na 1 650 metara nadmorske visine temperature sežu i iznad 30 °C, dok već na visinama od 3 000 metara osjetite hladni vjetar s Ararata kao i veliki pad temperature. Na visinama od 4 000 metara već počinje padati snijeg.” – objasnio je Hrvoje opisavši sam uspon, bez obzira na vremenske prilike, kao prekrasan. „Bili smo okruženi snijegom i ledom, nebo je bilo prepuno zvijezda, s jedne strane smo mogli vidjeti Armeniju, a s druge Iran” dodaje i napominje kako nije bilo značajnih poteškoća pri usponu. Na samom vrhu uspjeli su napraviti nekoliko fotografija te je opet slijedio postepeni silazak. Što se tiče opreme dobro su se pripremili, pa nije bilo straha od visinske bolesti, kao i od smrzavanja ili proklizavanja.

Ovdje Hrvoje neće stati, u planu mu je još puno toga, no sve ovisi o daljnjem razvoju pandemije koronavirusa.

Foto: Hrvoje Tržić

Pročitajte još