Operativne snage Civilne zaštite naše Županije spremne odgovoriti na svaku eventualnu ugrozu

U organizaciji Stožera civilne zaštite Osječko – baranjske županije jučer (26. svibnja 2023. godine) održana je pokazna vježba operativnih snaga u sustavu civilne zaštite Osječko – baranjske županije pod nazivom „Belišće 2023.“ Vježba je održana na Mostu 107. brigade HV te uz most na desnoj obali Drave u Belišću, a obuhvatila je niz intervencija svih operativnih snaga civilne zaštite. U vježbu je izravno bilo uključeno 50 osoba te 8 interventnih vozila.

Prema scenariju, ova zahtjevna i atraktivna vježba počela je simulacijom prometne nezgode, lančanog sudara automobila na mostu. Pri tomu se i zapalio jedan automobil, bilo je više ozlijeđenih osoba, a tu je bilo i kamion koji prevozi velike količine zapaljive tekućine. Vježba je stoga uključila mnoge aktivnosti vatrogasaca iz DVD Valpovo i DVD Belišće, kao i Vatrogasne zajednice OBŽ, od gašenja vatre do rezanja školjke vozila, policija je poduzimala niz svojih aktivnosti radi sigurnosti osoba i prometa, spasilački tim HGSS-a došao je plovilom do mosta, a njegovi članovi su se uz uporabu užadi penjali na most s koga su potom spuštali dvije ozlijeđene osobe u plovilo.

Sve aktivnosti koordinirali su članovi Stožera civilne zaštite OBŽ i Grada Belišća

Uz obalu ozlijeđene prihvaćaju ekipe hitne medicinske pomoći, koji su intervenirali i prema ozlijeđenima u požaru na mostu. Članovi Crvenog križa odradili su svoj dio obveza, kao i Društva podvodnih aktivnosti Slavonija. Kako je „u to vrijeme“ i poplava, djelatnici Hrvatskih voda ojačavali su nasip vrećama s pijeskom, a svoje zadaće obavljali su i članovi radio klubova Osijek i Belišće. Sveprisutni su bili pripadnici civilne zaštite, a sve aktivnosti koordinirali su članovi Stožera civilne zaštite Osječko – baranjske županije i Grada Belišća.

„Osječko – baranjska županija kontinuirano provodi vježbe poput Pokazne vježbe „Belišće 2023“, a ukupna situacija proteklih godina, potresi, pandemije i požari nas upozoravaju da su vježbe potrebne jer su ovakva događanja moguća i u stvarnosti. Na našem području nije bilo velikih prirodnih nepogoda, ali nismo pošteđeni prometnih nesreća. Vježbe su važne jer pokazuju spremnost i koordiniranost naših službi u rješavanju najtežih i najsloženijih problema, a naše službe su spremne odgovoriti na svaku eventualnu ugrozu.” – rekao je župan Ivan Anušić.

Načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ Mato Lukić naglasio je kako je u vježbi simuliran niz događaja, ali i u tom slučaju aktivnosti koje se provode su bile zahtjevne te uključile su sve operativne snage i Hrvatske vode.

„Spremnost operativnih snaga civilne zaštite u Osječko – baranjskoj županiji je odlična. Mi 365 dana u godini kontinuirano održavamo i stožere CZ, u stalnoj smo komunikaciji i koordinaciji. Na primjer prije nekoliko dana imali smo potencijalu opasnost od poplava i samo u sat vremena bili smo spremni poslati 100 ljudi na intervenciju, uključujući i potrebnu opremu, a ubrzo potom i ostale operativne snage. Često naše operativne snage budu uključene u intervencije na drugim područjima Hrvatske, pa i izvan države, što također pokazuje njihovu spremnost.” – istakao je načelnik Stožera Mato Lukić.

Zadovoljstvo prikazanom vježbom iskazali su također načelnik Stožera CZ Grada Belišća Domagoj Varžić, zapovjednik Vatrogasne zajednice OBŽ Zoran Pakšec, pročelnik HGSS-a Stanice Osijek Krešimir Burazin, zamjenik direktora VGO za Dunav i donju Dravu Hrvatskih voda Mario Spajić te ravnatelj Društva crvenog križa OBŽ Goran Latković.

U pripremi, organizaciji i provedbi vježbe sudjelovali su stožeri civilne zaštite Osječko-baranjske županije i Grada Belišća, Policijska uprava osječko-baranjska, Vatrogasna zajednica OBŽ, DVD Belišće i DVD Valpovo, Društvo crvenog križa OBŽ, Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Osijek, Radio klub Osijek i Radio klub Belišće, Ravnateljstvo CZ Područni ured Osijek, Zavod za hitnu medicinu OBŽ te Hrvatske vode i Društvo podvodnih aktivnosti Slavonija.

Pročitajte još