Okusite Dalmaciju – Namirnice bez kojih nema dalmatinske kuhinje

Svima nam je dobro poznato da je Dalmacija prepoznatljiva po svojoj jedinstvenoj obali i rekordnim brojem sunčanih dana u godini, ali ono što također izdvaja Dalmaciju od drugih regija u Hrvatskoj je njena kuhinja, bogata svježim namirnicama, maslinovim uljem i aromatičnim začinima.

Maslinovo ulje

Dalmatinska kuhinja je jednostavno nezamisliva bez kapljice maslinovog ulja. Ova esencijalna namirnica je kruna i temelj mediteranske prehrane, a samim time i dalmatinske kuhinje. Blagotvorna kapljica ovog tekućeg zlata se dodaje kuhanim i pečenim jelima, ali i salatama. Najzdravija kada se konzumira svježa i bez ikakve termičke obrade. Ovo ulje je najpoznatija i najpoželjnija masnoća u ljudskoj prehrani jer sadrži brojne antioksidanse, omega-3 i omega-6 masne kiseline te oleinsku kiselinu koja pospješuje balans kolesterola u krvi te krvnog tlaka. Kod kupnje maslinovog ulja jako je bitno pripaziti na to da kupujete kvalitetno ekstra djevičansko ulje lokalnog proizvođača – možete ga pronaći među Dalmat Food paketima na ovom linku.

Riba i morski plodovi

Veliki udio namirnica u dalmatinskoj prehrani odnosi se na ribu i morske plodove. Ribolov je u ovom podneblju tradicija, a za riblje i morske obroke se uvijek i bez iznimke bira svježe ulovljena riba i morski plodovi. Jela od ovih namirnica se pripremaju na razne načine, a najdraži svim Dalmatincima je ”na gradele”. Posebnoj aromi ovog jela pridonosi žar, začini i ekstra djevičansko maslinovo ulje. Riba se nakon čišćenja premaže mješavinom češnjaka, maslinovog ulja, peršina i ružmarina te se stavi na vruće gradele i peče dok ne dobije hrskavu kožu. Sastojke za ovu marinadu možete pronaći u Dalmat Food paketu Maslina ovdje. Osim ribe, poseban specijalitet su i škampi sa žara – ako već niste, ovo jelo morate isprobati!

Peršin i ružmarin

Veliku ulogu u dalmatinskoj kuhinji imaju aromatični začini koji se uzgajaju u dalmatinskom podneblju. Peršin, ili kako bi ga u Dalmaciji nazvali petrusimul, je definitivno jedan od najkorištenijih začina u dalmatinskoj kuhinji. Ova biljka se koristi svježa ili osušena u širokoj paleti recepata. Primjerice, kao dodatak predjelima, varivima, ribi ili mesu pripremljenom na gradelama. Jednako kao i peršin, ružmarin je također nezaobilazan sastojak većine dalmatinskih jela a možete ga pronaći zaista svugdje, primjerice u varivima, pečenjima, marinadama, salatama i u mnoštvu drugih jela. Osobitu pažnju zaslužuje zbog svog aromatičnog mirisa, intenzivnog okusa te zbog velikog spektra dobrobiti za organizam. Ovi začini vam možda nisu uvijek dostupni svježi, stoga je najbolje da u svojoj smočnici imate malu zalihu sušenog peršina i ružmarina. Ručno ubrano začinsko bilje, sušeno i pakirano na obiteljskom gospodarstvu možete pronaći u paketu na ovom linku!

Smokve

Smokve su nezaobilazan dio dalmatinske prehrane, a svježe ili suhe mogu se pripremati i konzumirati na stotine načina. Ovo aromatično voće upotpunit će svaku platu sa sirom i pršutom i pružiti joj slatko-slani balans, odlično će se slagati u salatama te u mnogim drugim jelima. Tradicionalni Viški hib, poznat kao smokvenjak je jedna od najpoznatijih delicija napravljena od smokava. Naime, hib je zapravo pogača od suhih smokava kojima se dodaje aromatično bilje i domaća travarica. Poslužite tanko narezani hib, uz namaz od maslina, kapljicu ekstra djevičanskog maslinovog ulja te čašu vrhunskog vina i osjetite esenciju Dalmacije sa svakim zalogajem!

Esencija Dalmacije

Dalmat Food paketi obuhvaćaju esenciju tradicionalni dalmatinskih proizvoda, s ciljem da vam približe okuse i mirise Dalmacije gdje god se nalazite. Sastavljeni su od pomno odabranih proizvoda lokalnih proizvođača i odličan odabir kao poklon za razne prigode, kao i jedinstveni poslovni paketi za suradnike i partnere koje želite oduševiti originalnim znakom pažnje. Sve pakete kao i zanimljivosti o dalmatinskoj prehrani možete pronaći na Dalmat Foodu!

Sponzorirani članak; Foto: Dalmat Food

Pročitajte još