Održane druge „Muzejske priče” koje je s posjetiteljima podijelila Jelica Mifka

Prošlog četvrtka je sukladno temi drugih po redu Muzejskih priča, događaj održan u prostorijama Hrvatskog kulturnog društva Lisinski, jer gošća je bila dugogodišnja članica Jelica Mifka.

Ova 87-godišnja žena u životu je prošla kroz puno toga, od mnogobrojnih seljenja, neizvjesnih trenutaka i ratnih godina koje je pokušala zaboraviti počevši pjevati u Našicama. Dugo je godina pjevala u zboru Kuhač u Osijeku pa i u Pjevačkom društvu Lipa.

„Najstarija sam tu od članstva u HKD- u Lisinksi, pa imam i možda više sjećanja od drugih. Moj život u Makedoniji utjecao je na moj temperament pa sam postala sklona pjevanju i plesanju. Raspjevana sam došla u Našice te stupila u zbor Katoličke akcije i tamo učila sviranje i pjevanje, kad sam završila školu, nižu gimnaziju u Našicama, odmah sam se uključila u Lisinski i tu sam osnovala prvu folklornu grupu. Nisam se zadržala u folkloru nego sam prešla u pjevački zbor u kojem sam pjevala preko 40 godina. Onda sam prešla u Osijek pa sam pjevala u Lipi 12 godina, a od 1989. godine pa sljedećih 5 godina sam vodila Župu pjevačkih zborova Franjo Kuhač. Smotre pjevačkih zborova održavali smo svake godine u drugom mjestu slavljenika zbora. Mladima bih poručila da se trude i da društva skupe što više članova, jer nekada je društveni život u Našicama bio na visokoj razini.”

Lisinski je, sjeća se, nekad izvodio i operete, a bilo je i puno zabava, priredbi i susreta. Ne bi htjela da dođe do raspada društava pogotovo sad u vrijeme tolike tehnologije i mogućnosti.

Moderatorica i ovih Priča bila je ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak, koja je sve zainteresirane koji su popunili, inače plesnu dvoranu umjetničkog društva, provela kroz buran, ali raspjevani život ove dobro poznate Našičanke.

„Gospođa Mifka dugogodišnja članica društva Hrvatski domobran, to društvo u Našicama je imalo jednu izuzetno važnu ulogu, oni su naime uspijeli sastaviti popis svih ljudi koji su stradali tijekom drugog svjetskog rata, ne samo iz Našica nego iz okolice. Osim toga podigli su 20-ak spomenika stradalima i iza djelatnosti te udruge ostala je zapravo jedno veliko arhivsko gradivo, a dio te dokumentacije mi smo dobili na poklon od gospođe Mifke i ona će svakako naći svoje mjesto u fundusu muzeja kao možda i osnovica za daljnje istraživanje na području povjesnice drugog svjetskog rata.” – izjavila je Silvija Lučevnjak moderatorica „Muzejskih priča”.

Muzejske priče dio su projekta „Zlatna dob za nove početke” koji se nalazi na polovini realizacije no sve osobe starije od 55 godina očekuje još velik broj radionica, putovanja i aktivnosti.

„Do sada smo proveli velik broj radionica, Muzejske priče su 6 po redu i do sada smo okupili 160 sudionika čime smo skoro dostigli ciljanu vrijednost. Muzejske priče organizirane su od strane korisnika Zavičajnog muzeja Našice, a mi ih provodimo, točnije mi smo moderatori. Do sada su provedene sve edukacijske radionice za kulturne stručnjake, a očekuju nas putovanja i radionica namijenjene osobama starijim od 55 godina.” – rekla je voditeljica projekta Lucija Brajdić.

Pročitajte još