Održana peta sjednica Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske

7. rujna 2022. godine održana je peta sjednica Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske koju je otvorio i vodio predsjednik Savjeta za mlade Vlade Republike Hrvatske Josip Jagodar.

Državna tajnica Središnjeg državnog reda za demografiju i mlade Željka Josić, pozdravno se obratila svim prisutnim članovima/icama i zamjenicima/icama Savjeta za mlade Vlade RH. Zahvalila je svima na dolasku istaknuvši kako su time pokazali koliko je bitan njihov doprinos radu Savjeta.

Broj zaposlenih osoba iz godine u godinu raste

“S obzirom na trenutak u kojem se nalazimo i trenutnu situaciju, važno je otvarati teme koje su od značaja za mlade, poput današnje teme mladi i tržište rada.” – rekla je državna tajnica te u tom smislu posebno zahvalila ministru rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike što se odazvao pozivu za sudjelovanje na sjednici. Posebno je naglasila kako je međuresorna suradnja i komunikacija po pitanju mladih presudna u rješavanju pitanja koja se odnose na ovu populaciju.

Državna tajnica Josić još jednom je podsjetila kako je Središnji državni ured za demografiju i mlade objavio Poziv za prijavu projekata usmjerenih mladima za financijsku potporu iz raspoloživih sredstava dijela prihoda od igara na sreću i Državnog proračuna za 2022. godinu u vrijednosti od 11 milijuna kuna te pozvala udruge mladih i za mlade da se prijave.

Po usvajanju dnevnog reda, predsjednik Savjeta za mlade Josip Jagodar pozvao je ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji socijalne politike, g. Marina Piletića, da predstavi aktivne mjere tržišta rada za mlade iz nadležnosti Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Ministar Piletić u svom izlaganju na temu mladih i tržišta rada, istaknuo je da broj zaposlenih osoba iz godine u godinu raste, a što je posebno važno broj nezaposlenih mladih od 2013. godine smanjio se za čak 80.425.

Kontinuirano se povećava broj mladih u dobi do 30 godina za koje poslodavci koriste oslobođenje plaćanja doprinosa na plaću pri sklapanju ugovora na neodređeno. Ministar Piletić predstavio je i mjere aktivne politike zapošljavanja u 2022. kao i komponentu Tržište rada i socijalna zaštita iz NPOO-a za koju je dostupno preko 2 milijarde kuna.

U nastavku sjednice Savjeta za mlade VRH predstavnici udruga Mreža mladih Hrvatske i Svjetski savez mladih Hrvatske predstavili su rezultate provedenih istraživanja. Predsjednik Savjeta za mlade zaključno je pozvao sve članice i članove na sljedeću sjednicu koja će se uskoro održati te zahvalio svima na sudjelovanju i konstruktivnoj raspravi.

Pročitajte još