Održana komemoracija povodom 101. obljetnice smrti Dore Pejačević

Povodom obilježavanja 101. godišnjice smrti Dore Pejačević polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća odana je počast prvoj hrvatskoj skladateljici. Dužno poštovanje odali su predstavnici Grada Našica, djelatnici Osnovne glazbene škole Kontesa Dora te Osnovne škole Dore Pejačević, djelatnice Zavičajnog muzeja Našice, predstavnice Matice hrvatske i Udruge za hrvatsku povjesnicu Našice, predstavnik Tamburaškog društva Osnovne glazbene škole Kontesa Dora kao i bivši ravnatelj Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice Josip Patajac.

Značaj Dore Pejačević za Našice te hrvatsku i europsku kulturnu baštinu

Gradonačelnik Krešimir Kašuba istaknuo je važnost stvarateljskog opusa Dore Pejačević u svjetskim okvirima, a naglasio je i činjenicu kako su Našice bile presudan korak u daljnjem razvoju njezine umjetničke ličnosti.

„Danas smo zajedno obilježili 101. obljetnicu smrti naše najpoznatije sugrađanke, Dore Pejačević i, kako je prigodno istaknuo profesor Patajac, ona predstavlja brend grada Našica. Ova godina nastavlja se s velikim događanjima koja su povezana s kulturnom tradicijom i poviješću Grada Našica. Posebno sam ponosan što smo već otvorili vrata Malog dvorca te Gregove Vile, a uskoro otvaramo i Veliki dvorac kao dio projekta obnove Kulturne i prirodne baštine. Ovim činom želimo prezentirati Našice kao grad glazbe, grad kulture te dom svjetski poznate skladateljice Dore Pejačević.” – izjavio je gradonačelnik Kašuba.

Memorijal se nastavlja koncertom studenata Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku

Ravnateljica OGŠ Kontesa Dora Darija Vlajnić zahvalila je svima koji su se pridružili današnjoj komemoraciji 101. obljetnice skladateljičine smrti.

„Danas smo se okupili na grobu Dore Pejačević kako bismo prisustvovali 30. Memorijalu posvećenom najpoznatijoj hrvatskoj skladateljici, a sutra nas očekuje još jedan događaj – otvorenje izložbe učeničkih radova u 11:30 sati. Ovi izložba je inspirirana Dorom Pejačević prikazujući nam kako se živjelo u to vrijeme kroz raznolike crteže, slike i tekstove. Izložba će biti smještena u holu ispred koncertne dvorane dok ćemo u 12 sati imati privilegiju uživati u koncertu studenata Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Ovim putem pozivam sve sugrađane da nam se pridruže kako bismo zajedno uživali u novoj koncertnoj dvorani i nadam se da će ovo biti još jedan nezaboravan memorijal posvećen Dori Pejačević.” – zaključila je ravnateljica Vlajnić.

Ravnateljica Zavičajnog muzeja Silvija Lučevnjak je najavila skorašnje otvaranje glazbenog salona u suterenu dvorca Pejačević kao i izlazak nove monografije o Dori Pejačević.

„Ovo prijepodne smo iskoristili za okupljanje oko groba naše najpoznatije sugrađanke Dore Pejačević kako bismo obilježili 101. godišnjicu njezine prerane smrti. Prošle je godine Grad Našice, s brojnim našičkim udrugama i ustanovama, svečano obilježio stotu obljetnicu njezina odlaska, a danas, s poštovanjem, nastavljamo tradiciju sjećanja na ovu veliku glazbenicu. Dora Pejačević napustila nas je vrlo mlada, u 38. godini života, ali njezino umjetničko nasljeđe živi i dalje među nama. Svake godine razgovaramo o tome što Grad Našice i zajednica čine kako bi Dora postala i ostala simbol kulture našeg Grada. S velikim veseljem najavljujem otvaranje glazbenog salona u suterenu dvorca Pejačević. Taj salon će preuzeti funkciju spomen sobe, slične onoj koju smo imali u starom stalnom postavu Zavičajnog muzeja Našice. Također, s ponosom najavljujem svečano predstavljanje nove monografije o Dori Pejačević, koja dolazi nakon već poznate monografije Koraljke Kos. Ona dolazi iz pera mladih hrvatskih muzikologa, gospodina Domagoja Marića i njegove suradnice Vilene Vrbanić.” – rekla je ravnateljica Lučevnjak. A galeriju fotografija možete pronaći na ovoj poveznici.

Pročitajte još