Održana 19. sjednica Gradskog vijeća Grada Našica

U prostorima Gradske uprave jučer je održana 19. sjednica Gradskog vijeća Grada Našica koja je pred vijećnike stavila 9 točaka dnevnoga reda. Sjednici je prisustvovala većina vijećnika kao i ravnateljice, direktori i voditelji gradskih poduzeća i institucija, saborska zastupnica Vesna Vučemilović, županijski vijećnik Vanja Prošić te mediji. Aktualni sat, kojeg je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Žagar, i ovoga je puta donio nekoliko zanimljivih pitanja vijećnika.

Prvi se okupljenima obratio vijećnik Zvonko Ibriks (Nezavisni), a njega je zanimalo hoće li se poboljšati uvjeti rada na otvorenom dijelu našičke tržnice. Gradonačelnik Krešimir Kašuba, nakon što je pozdravio sve okupljene, izjavio je kako je u planu i obnova tržnice, ali tek u 3. investicijskom ciklusu. Naime, Grad se trenutno nalazi u 2. ciklusu u kojem će se izgraditi Dom za starije kao i dječji vrtić na Urbariji.

Vijećnika Brunu Wolfa (SDP, HNS, HSS) zanimao je trenutni status urbanističkog plana za područje Tavanac i Lapovac. Slično pitanje je postavio na prošloj sjednici Gradskog vijeća, ali odgovor pisanim putem nije dobio. Pročelnik Upravnog odjela za investicije i prostorno planiranje Matija Brkić je odgovorio kako dobivaju puno upita za tu problematiku, a proces usvajanja GUP-a se ubrzano rješava. Također, vijećnika Wolfa je zanimalo hoće li se sanirati pojedine gradske ceste koje su u lošem stanju. Gradonačelnik Kašuba je napomenuo kako su u proteklih 6, 7 godina uložena velika sredstva u sanaciju u izgradnju cesta – upravo se odvija etapna izgradnja u Granicama, tavanačka cesta se sanira frezanim asfaltom, gradi se kružni tok na najkritičnijoj prometnoj točki u gradu, a sredstva za cestu u Zoljanu na Štukinom Brdu će biti nominirana na Ministarstvu poljoprivrede te će se ići u izgradnju ako se ona odobre. Također, održavanje cesta kreće nakon zimske službe, odnosno 1. travnja prema već dogovorenom planu, a u suradnji s Cestingom.

Vijećnika Samira Haj Barakata (SDP, HNS, HSS), nakon što je pozdravio sve okupljene, je zanimalo kako je gradonačelnik Krešimir Kašuba zadovoljan s provedbom projekata na području Grada Našica u protekle 3 godine. Gradonačelnik je odgovorio da je puno toga napravljeno i da se konstantno radi, a i nastavit će se raditi svaki dan što je vidljivo i iz medija. „Bilo je problema i, naravno, bit će ih, ali oni se uspješno otklanjaju.” – zaključio je gradonačelnik.

Nakon aktualnog sata krenuo je rad po izglasanom Dnevnom redu koji je sadržavao 9 točaka:

  1. Usvajanje Zapisnika s 18. sjednice Gradskog vijeća Grada Našica održane 11. ožujka 2024. godine
  2. Prijedlog Zaključka o usvajanju Izvješća o radu Udruženja obrtnika Našice u 2023. godini
  3. Prijedlog Zaključka o usvajanju Izvješća o radu davatelja javne usluge Našički park d.o.o. za komunalne djelatnosti za 2023. godinu
  4. Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o izvršavanju Proračuna Grada Našica za 2024. godinu
  5. Prijedlog Odluke o proglašenju komunalne infrastrukture javnim dobrom u općoj uporabi
  6. Prijedlog Odluke o suglasnosti za provedbu ulaganja u rekonstrukciju nerazvrstane ceste ZO09 – dionica I. u naselju Zoljan – Štukino brdo
  7. Prijedlog Odluke o dodjeli javnih priznanja Grada Našica u 2024. godini – Zahvalnica Grada Našica
  8. Prijedlog Odluke o dodjeli javnih priznanja Grada Našica u 2024. godini – Nagrada Grada Našica
  9. Prijedlog Odluke o dodjeli javnih priznanja Grada Našica u 2024. godini – Nagrada Grada Našica za životno djelo

Pristup održavanju i izgradnji cesta ovisi o dostupnim sredstvima u gradskom proračunu

Sve točke su usvojene većinom glasova, a nakon Sjednice osvrt je dao gradonačelnik Kašuba istaknuvši kako je i ovaj put zadovoljan konstruktivnom raspravom.

„Na devetnaestoj sjednici Gradskog vijeća Grada Našica istaknuo sam važnost rasprave o održavanju cesta tijekom aktualnog sata. Primam redovite upite o ovoj temi, a i vijećnici su iznijeli slična pitanja. Bitno je naglasiti da se ceste održavaju sukladno planu koji je definiran u našem komunalnom odjelu. Važno je razlikovati zimski režim održavanja koji je trajao do nedavno i sadašnji režim u kojem aktivno pristupamo održavanju, a dijelom i izgradnji. Uvijek se ulaže u izgradnju cesta, kao što je to slučaj i u Granicama gdje svake godine provodimo određene projekte. Unatoč zimskom režimu, uvjeti su bili povoljni za održavanje, kao što smo to primjerice učinili u Jelisavcu, gdje smo proširili Sportsku ulicu.

U Našicama smo također proveli niz aktivnosti, pripremajući Sportsku i Gajevu ulicu za priključke i obnovu infrastrukture. Posebno smo se posvetili dijelu projekta koji obuhvaća izgradnju i rekonstrukciju ceste te spajanje Sportske i Gajeve ulice, što je bio zahtjev mještana. Prioritet nam je također Strossmayerova ulica, na kojoj se trenutno provodi izgradnja kružnog toka i to na opasnom raskrižju kod Color Emajla i Lidla. Planiramo postaviti kružni tok kako bismo izravno utjecali na sigurnost prometa i poboljšali infrastrukturu. Borimo se i s problemima kao što su slivne vode i nedostatak rasvjete te aktivno radimo na dogradnji nogostupa i biciklističkih staza. Sve ovo predstavlja moderni pristup koji omogućuje poboljšanje životnih uvjeta u našem gradu. Također, prioritet je vezan je za Ulicu A. G. Matoša, koja je prošle godine kompletno uređena s infrastrukturom, no trenutno rješavamo problematiku slivnih voda. Sljedeća faza je Gajić, koji već preko deset godina predstavlja zahtjevan teren. Trenutno rješavamo imovinsko – pravne odnose s mještanima što je uzrokovalo odgađanje sanacije ceste, ali i to će brzo biti gotovo. Važno je naglasiti da naš pristup održavanju i izgradnji cesta ovisi o dostupnim sredstvima u gradskom proračunu i povlačenju sredstava. S obzirom na te čimbenike, pristupamo održavanju postojećih i izgradnju novih u skladu s raspoloživim resursima.

Posljednje točke bile su vezane uz prijedloge Odluka o dodjeli javnih priznanja Grada Našica, koje će biti svečano uručene na proslavi Dana Grada Našica, 13. lipnja. Ova priznanja uključuju Zahvalnice Grada Našica, Nagrade Grada Našica te Nagrade Grada Našica za životno djelo. Tradicionalno, Zahvalnice će dobiti darivatelji krvi koji su darovali krv 50 ili više puta, a ove godine dodijelit ćemo Zahvalnice Matici slovačkoj Jelisavac za tridesetogodišnji rad te Jakovu Solomonu i Goranu Galiću za njihovu hrabrost i pomoć u spašavanju života. Nagrade Grada Našica također tradicionalno idu darivateljima krvi koji su to učinili 70 ili više puta, a, osim njih, nagrade će primiti i Viktor Šafranko, preporučen od strane NK Lile, udruga Dar Dobrote, Dean Kopri, istaknuti glazbeni djelatnik te Miroslav Umiljanović, istaknuti sportski djelatnik i predsjednik Mjesnog odbora Martin, nominiran od strane NK Martin. Nagrade za životno djelo bit će dodijeljeno darivateljima krvi koji su krv darivali preko 100 puta, te posthumno Zvonimiru Ljubljanoviću i dugogodišnjem djelatniku u Zajednici tehničke kulture Mirku Košutrjaku.” – izjavio je gradonačelnik zaključivši kako ova priznanja odražavaju raznolikost i vrijednost doprinosa naših sugrađana zajednici.

Pročitajte još