Održan simpozij uz obilježavanje 100. godišnjice smrti Dore Pejačević

 

Ove je subote u Gradskoj vijećnici Grada Našica održan simpozij uz obilježavanje 100. obljetnice smrti Dore Pejačević. Tako su održana predavanja glazbenih stručnjaka iz Hrvatske, Njemačke i Mađarske o umjetničkom stvaralaštvu Dore Pejačević. Na početku simpozija, u ime Grada Našica i Turističke zajednice Grada Našice, sve prisutne je pozdravila ravnateljica našičkog Zavičajnog muzeja Silvija Lučevnjak.

„Ovaj je simpozij posvećen stotoj obljetnici smrti skladateljice Dore Pejačević na kojem imamo priliku čuti devet uistinu renomiranih istraživača i to ne samo onih koji se bave njenom baštinom, nego i nekih drugih srodnih tema. One pokazuje u kojem smjeru bi ovi simpoziji, odnosno znanstveni skupovi trebali ići u budućnosti. Nadamo se da ćemo zajedno s Odsjekom za povijest hrvatske glazbe i Hrvatskim muzikološki društvom postići to da ova manifestacija postane bijenalna. Svake druge godine u Našicama možemo ugostiti istraživače koji će nam govoriti o nekom segmentu glazbene prošlosti ovoga dijela Hrvatske.” – izjavila je ravnateljica Lučevnjak.

Simpozij je vodila upraviteljica Odsjeka za povijest hrvatske glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Vjera Katalinić koja je istaknula dugogodišnju izvrsnu suradnju s Našicama.

„Suradnja s Našicama je dugogodišnja što se moglo vidjeli danas u filmu o memorijalu Dore Pejačević u čijem je stvaranju sudjelovalo puno ljudi od kojih svakako moram izdvojiti akademkinju Koraljku Kos. Akademkinja Kos je najzaslužnija za prikaz djelovanja kao i za vrlo temeljitu analizu glazbenog stvaralaštva Dore Pejačević. Što se tiče ove današnje suradnje, naprosto smo htjeli na dva mjesta obilježiti ovu obljetnicu. Igrom slučaja se dogodilo da su svi sudionici mogli biti prisutni tek ove jeseni tako da je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i njezin Odsjek za povijest hrvatske glazbe preuzeo, uz Hrvatsko muzikološki društvo, organizaciju ovog skupa, čija je idejna začetnica bila upravo akademkinja Kos. Moram napomenuti kako se već devedesetih godina krenulo s održavanjem simpozija i mislim da je Dora Pejačević dobar povod da se šire istraži slavonska baština i slavonske veze s Mađarskom. Na žalost, tada nismo objavili zbornik radova, ali pojedini članci su objavljivani.” – zaključila je Katalinić.

Također, sudionici su mogli pogledati zanimljiv video uradak o Dori Pejačević koji tematizira razdoblje od 100. obljetnice rođenja do 29. Memorijala. Istog su pripremili zaposlenici muzeja Magdalena Kunac – Svoren, Renata Bošnjaković i Miroslav Šarić, a ciklus svojih radova nadahnutim „Životom cvijeća” Dore Pejačević predstavio je renomirani našički slikar Srečko Perković.

Pročitajte još