Odana priznanja višestrukim dobrovoljnim darivateljima krvi

Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi u Domu kulture održana je svečana dodjela priznanja i zahvalnica dobrovoljnim darivateljima krvi u 2020. i 2021. godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEZbog darivatelja niti jedna osoba nije umrla od nedostatka krvi

„Na današnji dan prije točno 68 godina održana je 1. akcija dobrovoljnog darivanja krvi u željezari Sisak. Zahvaljujući našim darivateljima nije se nikada dogodilo da je neka osoba preminula zbog nedostatka krvi.

Još jednom im se zahvaljujemo i nadamo se da će ovo biti poticaj za nove generacije dobrovoljnih darivatelja.” – rekao je Igor Feldi ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Našice, organizator dodjele. Uz njega na humanom činu svim darivateljima čestitao je gradonačelnik grada Našica Krešimir Kašuba.

„Posebna mi je čast bila prisustvovati ovoj svečanosti i ovim putem svim dobrovoljnim darivateljima čestitam njihov Dan. Drago mi je što sam im mogao uručiti priznanja za njihov humani čin. Također mi je drago što mogu reći kako oni promiču naš grad humanim djelovanjem i zbog njih je Našice na 6. mjestu u Hrvatskoj po broju darivatelja na broj stanovnika. Moja poruka njima je da su im gradska vrata uvijek otvorena i da im stojimo i dalje na raspolaganju.” – rekao je gradonačelnik.

Krv darivali 125. puta

Plaketu i zahvalnicu za izvanredni uspjeh za 125 darivanja krvi za 2020. godine primio je Ivan Filisar iz Našica. Filisar je prvi puta dao krv na samom mjestu nesreće venom iz vene, a danas krv dariva cijela obitelj, i supruga i kćer.

Za 2021. godinu priznanje je dobio Stjepan Mravlinčić iz Našica koji je krv prvi put darivao 1983. godine u Skoplju. Prvotni cilj bio mu je dobiti nekoliko slobodnih dana od vojne službe, a nakon toga je prepoznao važnost darivanja, pa mu je motiv bio spašavanje života.

Mirko Gašić dobio posebno priznanje

Po prvi puta dodijeljena je zahvalnica za doprinos razvoju dobrovoljnog darivanja krvi i to dugogodišnjem djelatniku GDCK Našice Mirku Gašiću koji je 30 godina proveo u promicanju darivanja krvi.

„Za davalaštvo krvi sam dobio i priznanje za 125 puta darovanu krv. Ponosan sam na sve darivatelje, iako je darivatelja nekad bilo i više. Tko god može dati krv, neka da, jer to je najveća vrijednost koja se može darivati.” – rekao je Mirko Gašić.

Visoka priznanja za darivatelje i darivateljice

Brončani znak i zahvalnicu za 35 darivanja krvi primile su tri darivateljice – Marija Bencek iz Nize, Senka Batrac iz Donje Motičine i Kata Pripić iz Vukojevaca. Zlatni znak i zahvalnicu za 75 darivanja krvi dobila je Blanka Perasić iz Našica. Srebrni znak i zahvalnicu za 55 darivanja krvi primila je Branka Hajek iz Našica.

Brončani znak i zahvalnicu za 50 darivanja krvi za 2020. godinu dobili su: Vladimir Barić iz Našica, Matija Držaić iz Šaptinovaca, Tomislav Gužvinec iz Martina, Dragan Jović iz Našica, Darko Kovačević iz Bokšića, Zdravko Kubica iz Jelisavca, Darko Kuric iz Jelisavca, Zoran Ljubojević iz Đurđenovca, Dražen Makaj iz Đurđenovca, Vedran Matek iz Našica, Mile Pavlović iz Đurđenovca, Alan Rep iz Velimirovca, Damir Štefančić iz Kršinaca i Veljko Vešligaj iz Našica, a za 2021. godinu: Jerko Amidžić iz N. Markovca, Marijan Božić iz Razbojišta, Dino Elijaš iz N. Markovca, Zdravko Forintić iz Zoljana, Robert Galeković iz Stare Jošave, Ivan Galinec iz Nize, Petar Guljaš iz Martina, Antun Hrženjak iz Našica, Vlado Jakovac iz Koške, Zdenko Kump iz Feričanaca, Josip Maltašić iz N.N.Sela, Ivan Martinović i Siniša Martinović iz D. Motičine, Petar Mihaljev iz Podgorača, Danijel Pavlović iz Našica, Dario Peršić iz Osijeka i Darko Plečić iz Sušina.

Srebrni znak i zahvalnicu za 75 darivanja krvi u 2020. godini  dobili su: Ivan Abičić iz Đurđenovca, Miroslav Aničić iz Našica, Josip Bakota iz Bokšića, Franjo Brođanac iz N.Markovca, Vladimir Lukačić iz D. Motičine, Hrvoje Nemet iz N. Markovca, Perica Tot iz Đurđenovca i Stanislav Varga iz Podgorača, a za 2021. godinu: Predrag Cili iz Našica, Valent Keglević iz Lađanske, Zdravko Kranjčec iz Našica, Ivica Lešković iz Subotičkog Luga, Julio Pepelko iz Našica, Mario Šustek iz Jelisavca i Danko Vidaković iz Feričanaca.

Zlatni znak i zahvalnicu za 100 darivanja krvi za 2020. primili su:  Miroslav Čeme iz Zoljana, Željko Marinović iz Londžice, Vlado Tominac iz Valenovca i Zvonko Vrabac iz Našica, a za 2021. godinu: Ivan Cinkuš iz Beljevine, David Gull iz Našica i Dražen Tomašić iz Koške.

Pročitajte još

Učitavanje...