Obilježena 79. godišnjica velike tragedije Crni potok

U sklopu programa obilježavanja Dana Grada Našica danas je na Spomen – području Crni potok tradicionalno održana komemoracija kojom je obilježena 79. obljetnica tragedije koja se dogodila u lipnju 1945. kada su jedinice jugoslavenske vojske ubile, prema službenoj brojci, 1600 zarobljenih vojnika i civila.

Za žrtve je služena sveta misa, a u sklopu komemoracije izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće. Tradiciju obilježavanja tragedije na Crnom potoku, svake treće subote u mjesecu lipnju, utemeljili su Grad Našice, Udruga ratnih veterana „Hrvatski domobran“ u Našicama, Udruga za hrvatsku povjesnicu Našice i Ogranak Matice hrvatske uz našičku planinarsku Sekciju sv. Bernard.

Ova se tragedija ne smije zaboraviti

Na početku komemoracije sve nazočne je pozdravio predsjednik Udruge „Hrvatski domobran” ogranak Našice Željko Tomić koji je u svom govoru podsjetio na tragična događanja iz lipnja 1945. Ovom se prigodom predsjednik Tomić zahvalio izaslanici potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda gospođi Ivani Horvat, voditeljici Službe za obilježavanje mjesta masovnih grobnica i suradnju s organizacijama civilnoga društva.

Svoj doprinos obilježavanju ove tragediji dao je i izaslanik župana Mate Lukića županijski vijećnik Osječko – baranjske županije Vanja Prošić kao i Grad Našice na čelu s gradonačelnikom Krešimirom Kašubom, zatim vijećnici Grada Našica te brojne udruge proistekle iz Domovinskog rata i predstavnici političkih stranaka.

Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba koji je istaknuo kako se ovakva tragedija ne smije zaboraviti.

„Prošlo je punih 79 godina od ovog strašnog događaja kada su masakrirani oni koji su samo voljeli svoju domovinu. Ovo tlo je natopljeno krvlju nedužnih civila kao što je i naša domovina u Domovinskom ratu natopljena krvlju hrvatskih branitelja koji su dali ono najvrjednije što su imali u tom trenutku, a to su vlastiti životi. Naša je dužnost s ovog mjesta promicati hrvatsku povijest, pričati istinu djeci i mladeži o Drugom svjetskom ratu, pričati istinu o Domovinskom ratu.” – obratio se okupljenima gradonačelnik Kašuba i pri tom pozdravio i zahvalio na dolasku svim članovima udruga proisteklih iz Domovinskog rata, svim članovima obitelji žrtava, izaslaniku Osječko – baranjske županije, franjevcima, vijećnicima Grada Našica i ostalim okupljenim sugrađanima i gostima.

Uslijedila je sveta misa za stradale na Crnom potoku koju su služili župnik i gvardijan Župe sv. Antuna Padovanskog Našice fra Tomislav Faletar te župnici Perica Matanović, Goran Mitrović i župnik Nikola Jušić. Nakon mise, kod spomen obilježja stradalim žrtvama Crnog potoka vijence su položili i zapalili svijeće izaslanstvo Ministarstva hrvatskih branitelja na čelu s Ivanom Horvat, izaslanik župana Mate Lukića Vanja Prošić, izaslanstvo grada Našica na čelu s gradonačelnikom Krešimirom Kašubom, izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, članovi Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran kao i mnogi drugi sugrađani i gosti. A galeriju fotografija možete pronaći na ovoj poveznici.

Pročitajte još