Obilježena 32. godišnjica pogibije 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu

U Borovu je danas (2. svibnja 2023. godine) obilježena 32. godišnjica tragične pogibije 12 hrvatskih redarstvenika, pripadnika vinkovačke Specijalne policije, koje su u pokušaju spašavanja dvojice zarobljenih policajaca 2. svibnja 1991. godine u tadašnjem Borovu Selu (danas Borovu), ubili i masakrirali pripadnici paravojnih postrojbi pobunjenih Srba. Prigodni komemorativni program počeo je okupljanjem na ulazu u Borovo te mimohodom Ulicom Dvanaest redarstvenika do Spomen obilježja i mjesta pogibije redarstvenika.

Ubojstvo 12 pripadnika vinkovačke Specijalne policije u Borovu Selu označilo je prekretnicu nakon koje je postalo jasno da će rata biti

U počast poginulim redarstvenicima vijence su položili i upalili svijeće članovi njihovih obitelji, predstavnici braniteljskih udruga, general-pukovnik Marijan Mareković kao izaslanik Predsjednika RH, saborski zastupnik Josip Šarić kao izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, izaslanstvo Vlade RH na čelu s ministrom unutarnjih poslova i potpredsjednikom Vlade Davorom Božinovićem i ministrom obrane Marijom Banožićem, izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i zamjenik župana Mato Lukić, izaslanstva gradova Vinkovci, Vukovar i Osijek te Hrvatskog generalskog zbora. Potom je uslijedio svečani program komemoracije, uz odavanje počasti za sve poginule hrvatske redarstvenike i sve branitelje u Domovinskom ratu te čitanje imena poginulih hrvatskih redarstvenika u Borovu.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je da je ubojstvo 12 pripadnika vinkovačke Specijalne policije u Borovu Selu prije 32 godine označilo prekretnicu nakon koje je postalo jasno da će rata biti i da će biti krvav te kako je važna istina o svemu što se dogodilo. “Oni koji su planirali tu akciju htjeli su izazvati strah i zabrinutost, pa i paniku među stanovništvom i hrvatskim policijskim snagama koji su u to vrijeme bili jedina organizirana obrana hrvatske mlade države. No, izazvan je potpuno drugi efekt i ljudi su se diljem Hrvatske solidarizirali.” – rekao je Božinović.

Iz zasjede u centru tadašnjeg Borova Sela 2. svibnja 1991. godine ubijeni su policajci Stjepan Bošnjak (1955.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968.) i Mladen Čatić (1971.), i to nakon što su u noći 1. na 2. svibnja dvojicu njihovih kolega, Zvonimira Matkovića i Dalibora Križanovića, u Borovu zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi, a postrojba vinkovačke Specijalne policije krenula ih osloboditi. Ranjena su 23 policajca.

Pročitajte još