Novi koncept našičke knjižnice učinit će je trećim životnim prostorom svakog građanina

Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice aktivno radi na novoj, izmještenoj lokaciji dok čeka konačno preseljenje u trajni prostor, na više od 1000 metara kvadratnih. Bit će to prostor čitanja, druženja, igranja i drugih aktivnosti, a sve s ciljem da postane treći životni prostor svakog građanina. Stoljetna tradicija našičke knjižnice, koja će sljedeće godine proslaviti 185. godina postojanja, pretočit će se u moderan koncept, u čijem će se skladu sljubljivati knjiga i mnogobrojne aktivnosti.

Knjižnica dostupna i online

Našička knjižnica je preseljenje, ali i korona krizu, dočekala spremna. Sukladno tome svojim su korisnicima koji nisu mogli fizički doći u knjižnicu omogućili posuđivanje e- knjiga. U tom periodu ponudili su i besplatno učlanjivanje, pa je njihova zajednica u rekordnom broju postala veća za čak 200 korisnika. Danas nude i mobilnu aplikaciju, na kojoj postoji elektronička iskaznica, pregled zbirke, kao i mogućnost da se produže knjige samo jednim klikom. Sve je to uvod u novi koncept knjižnice koji će u svojem potpunom sjaju zaživjeti preseljenjem u Gregerovu vilu, trajnu lokaciju buduće knjižnice. Sanacija i rekonstrukcija Vile Greger, koja se procjenjuje na oko 8 milijuna sastavni dio je projekta Integriranog razvojnog programa obnove kulturne baštine Grada Našica u sklopu kojeg je predviđena i obnova Dvorca Pejačević, Dvorca Marka Pejačevića i kapele obitelji Pejačević.

„Ono što ćemo dobiti preseljenjem nije samo veći prostor za našu građu, koja ima više od 60.000 jedinica, nego i obiteljsko mjesto. Želja nam je da građani prostor knjižnice doživljavaju kao dnevni boravak svoga grada, odnosno da knjižnica postane prepoznatljivo mjesto dostupno svima.” – rekla je ravnateljica knjižnice Silvija Šokić.

Nova moderna knjižnica

Nova će se našička knjižnica prostirati na više od 1100 kvadrata, puno više od trenutnih 180, a ponudit će korisnicima dječji kutak i igraonicu, proširenu ponudu naslova, svakodnevne aktivnosti, ali i ugodan i miran prostor za čitanje, odmaranje i druženje. Uz to novi će prostor obuhvaćati prostrane dvorane u kojima će se održavati brojne radionice i predavanja.

Prema nacrtima u prizemlju će biti depoi s knjigama, čitaonica i igraonica za djecu, garderoba te sanitarni čvorovi. Na katu će se nalaziti većina knjižnih Odjela, velika čitaonica iz koje će se moći izići na terasu koja može poslužiti kao prostor za predah ili čitanje, te višenamjenska dvorana. Najvažnija promjena u odnosu na zatečeno stanje biti će obnova izvornog ulaza, ali i ugradnja dizala koje će povezati sve etaže – podrum, prizemlje, kat i potkrovlje, ali i omogućiti pristup osobama sa invaliditetom.

Pročitajte još