Nexe Croatia Backyard Ultra – Ultramaratonski spektakl na jezeru Lapovac

I ove godine, 28. 6. URT „Nexe Team“ Našice organizira 4. izdanje najteže, u trkačkim svjetovima nazivanu i „brutalnu“, highlander utrku Nexe Croatia Backyard Ultra. Da podsjetimo, Nexe Croatia Backyard Ultra je format ultramaratonske utrke gdje natjecatelji moraju uzastopno pretrčati udaljenost od 6706 metara (4,167 milje) za manje od jednog sata. Kad se završi svaki krug preostalo

vrijeme unutar sata obično se koristi za oporavak za utrku koja slijedi idući sat. Utrka je eliminacijskog tipa sve dok posljednji natjecatelj ne ostane na stazi.

URT „Nexe Team“ Našice posjeduje službenu licencu američkog osnivača i tzv „srebrnu ulaznicu”, a ove godine za sada su prijavljeni natjecatelji iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Francuske, Njemačke, Hong Konga Mađarske, Irske, Slovenije i Srbije te je za sada zabilježen rekordan broj od 192 prijave.

Rekord staze drži prošlogodišnji pobjednik Tomislav Poljak

Iz Nexe Team-a posebno su ponosni što su u suradnji s Hrvatskim atletskim savezom čija su članica, uspjeli disciplinu „backyard“ uvrstiti kao službenu disciplinu i u njihov program. Po prvi puta u Hrvatskoj, ova utrka će se pod Hrvatskim atletskim savezom održati u Našicama, a dodatna motivacija trkačima su i kvalifikacijski kriteriji za sastav reprezentacija za naredna svjetska prvenstva u trailu, ultra i planinskom trčanju tj. svjetsko prvenstvo u trčanju na 24 sata – 18. 10. 2025. (Albi, Francuska). U obzir dolaze samo rezultati postignuti u periodu od 1. 1. 2023. do 31. 8. 2025., a među njima je i Back Yard Ultra, muškarci i žene s 30 istrčanih sati. Osječko – baranjska županija prošla je uspješno kandidaturu i 2024. godine nositi titulu Europske regije sporta koju dodjeljuje udruženje ACES Europe, a Nexe Croatia Backyard Ultra postat će dio ove lijepe priče.

Rekord staze drži prošlogodišnji pobjednik, hrvatski reprezentativac, član AK „Martin Dugo Selo“ Tomislav Poljak s istrčana 32 kruga u 32 sata, odnosno ukupno istrčanih više od 214 kilometara. Ove godine čeka ga velika konkurencija ponajboljih trkača s ultramaratonske scene i reprezentativaca svojih država te se predviđa rušenje ovog rekorda, navode organizatori.

Uz glavnog sponzora tima NEXE d.d., kao i do sada definirane sponzore i donatore utrke Grad Našice, Turističku zajednicu grada Našica, Turističku zajednicu Osječko – baranjske županije, Hrvatsku turističku zajednicu, Sportsku zajednicu grada Našica, Županijsku sportsku zajednicu, Osječku pivovaru, 4Endurance, Total sport, L.T.S. ovaj događaj ponudit će pravu ultramaratonsku „ poslasticu“ koja će u naš grad privući ponajbolje ultramaratonske trkače iz cijele regije. Više o samoj utrci možete pročitati na sljedećoj poveznici: https://backyard.urtnexeteamnasice.hr/

Pročitajte još