Nastavak dugogodišnje nesebične suradnje

Članovi Udruge osoba s intelektualnim teškoćama “Jaglac” Orahovica sudjelovali su na informativno – edukativnim aktivnostima autoškole „Oprez” i „Topolovec” koje su za njih organizirane na auto – poligonu u Našicama. Uz članove Udruge, angažirani su bili direktor autoškole „Oprez” Matej Topolovec, djelatnica Udruge Jaglac Ivona Žagar i instruktori autoškole “Oprez”. Ovim događanjem na obostranu korist, nastavlja se uspješna dugogodišnja suradnja. Navedenom dvosmjernom komunikacijom uključuje se i doprinosi volonterskom angažiranju, a samim time podučavaju se članovi Udruge na sigurnost i pravila te opću prometnu kulturu.

Novo vozilo specijalizirano za osposobljavanje osoba s invaliditetom

Direktor autoškole „Oprez” Matej Topolovec izrazio je zadovoljstvo ovom dugogodišnjom plemenitom suradnjom, te ponosno ističe kako su jedina autoškola na širem području koja može ponuditi osobno vozilo za osposobljavanje osoba s invaliditetom.

„Drago nam je da smo ostvarili kontakt s Udrugom osoba s intelektualnim teškoćama „Jaglac“ iz Orahovice. Prije 5 godina smo krenuli sa suradnjom, a s vremena na vrijeme organiziramo zajedničko druženje. Također, ima nekoliko članova Udruge koji se osposobljavaju za buduće vozače tako da s ovom aktivnošću spajamo ugodno s korisnim. Jedan od ciljeva današnje aktivnosti je i predstavljanje novog vozila Udruzi. Ono ima automatski mjenjač, a ugradili smo odvojene upravljačke jedinice – jednu za instruktora i jednu za invalidnu osobu.” – izjavio je Matej Topolovec te naglašava kako su jedina auto škola na ovom području koja može ponuditi osposobljavanje osobe s invaliditetom.

Ostvarenje mašte na jedan dan

Prema riječima voditeljice poludnevnog programa Udruge Jaglac Ivone Žagar svi članovi Udruge bili su iznimno uzbuđeni i sretni te na svoje opće zadovoljstvo, imali su prigodu probati voziti automobil na auto-poligonu u Našicama.

„Stigli smo u Našice na radionicu s autoškolom Oprez sa kojom već uspješno surađujemo više godina te po drugi puta imamo susret u kojem pokušavamo naše korisnike osvijestiti o prometu, propisima te općem kretanju u prometu. Svi korisnici imaju svoja ograničenja te neki od njih nisu u mogućnosti polagati vozački ispit i upravljati vozilima, a na ovaj način omogućeno im je da se okušaju u vožnji s instruktorima koji su im podrška i pratnja. Također, odnedavno imamo dosta novih korisnika s područja Našica koji su uključeni u Udrugu preko projekta „Nauči me i uspjet ću!” koji nažalost uskoro završava, ali nastaviti će se uz podršku i sufinanciranje Grada Našica. Prepoznatljiva je vrijednost spomenutog projekta, kojemu je cilj unaprijediti kvalitetu života osoba s invaliditetom povećanjem dostupnosti i kvalitete inkluzivnih socijalnih usluga, podrškom obitelji s ovisnim članom te edukacijom potrebnih stručnjaka. Uzbuđena sam danas kao i naši korisnici kojima to iznimno puno znači, jer svi naposljetku volimo maštati, a ovo je prilika da se njihova mašta ostvari barem na jedan dan.” – rekla je Ivona Žagar.

Poticanje ravnopravnosti i integracija

Instruktor u autoškoli „Oprez” Zoran Rajić održao je kratku edukaciju o sigurnosti i prometnim pravilima za članove Udruge, te ih ohrabrio da se uz njegovu pomoć okušaju u vožnji novog osobnog automobila specijaliziranog za osobe s invaliditetom.

„Danas imamo susret i druženje s članovima Udruge Jaglac koja se bavi unapređenjem kvalitete života djece i mladih s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i odraslih osoba s intelektualnim teškoćama, te djeluje u korist izjednačavanja njihovih mogućnosti kroz stvaranje uvjeta za aktivno uključivanje i ravnopravno sudjelovanje u društvu. Prema tome, organizirano je druženje informativnog i edukativnog karaktera kako bi članovima te udruge približili pravila ponašanja u prometu. Time podučavamo korisnike na sigurnost i prometna pravila za pješake ili bicikliste. Osim toga, članovi Jaglaca su se ohrabrili i po prvi puta se okušali u vožnji uz pomoć nas instruktora, na taj način omogućujemo im uvid u prometnu kulturu i potičemo ravnopravnost. Također, važno je za istaknuti kako je auto škola ”Oprez” nabavila osobno vozilo posebno uređeno za osposobljavanje osoba s invaliditetom. Tako bi se svim potrebitim osobama s područja Slavonije i Baranje, pa i šire, uvelike olakšalo polaganje vozačkog ispita.” – istaknuo je instruktor vožnje Zoran Rajić.

Prema riječima Josipe najupornije članice Udruge, ovo je bilo jedno lijepo iskustvo, te je uz malo hrabrosti savladala upravljanje vozilom uz pomoć instruktora.

Pročitajte još