Našički trkački uspješni na polumaratonu „Ivan Starek“

trkaci1
trkaci1

Sezona cestovnog trčanja službeno je završila proteklog vikendu u Zagrebu već tradicionalnim polumaratonom  „Ivan Starek“ koji se održao jubilarni 30- ti puta.

U subotu je održano Prvenstvo Hrvatske u cestovnom trčanju., a nedjelja je bila predviđena za glavne utrke. Ova jubilarna brojka privukla je više od 700 trkačica i trkača koji su se nadmetali u polumaratonu i kraćim utrkama na 10 i 5 km pokušavajući završiti službenu sezonu na najbolji mogući način.

Utrka se trčala oko jezera Jarun u organizaciji Atletskog kluba „Maksimir“ Zagreb po lijepom, sunčanom i  pravom studenom vremenu.

Ivan Starek se bavio trčanjem poput nekih današnjih sportskih entuzijasta za koje bismo rekli da im je to životni stil, no u njegovo vrijeme trčanje nije bio masovni sport (veći trkački boom uslijedit će tek u 70-im godinama) pa je trčati ulicom ili kroz sela, u najmanju ruku izazivalo čuđenje. Prepoznatljiv kao dugoprugaš, kontinuiran u svom treningu, iako bez velikih medalja, Starek je bio omiljen među trkačima. Međutim, otišao je iznenada, u 65. godini života, nakon jedne od mnogobrojnih otrčanih utrka, bez lovorika, ali s puno kilometara u nogama i osobnim rekordima koje je ponio sa sobom u vječnost. Njemu u čast trči se jedan od popularnijih polumaratona u Hrvatskoj. AK Veteran je na Jarunu 6.12.1987. organizirao prvu memorijalnu utrku. Do 1990. trčala su se 3 kruga, odnosno 19 km, a zatim je izmjerena staza od 21,1km. Time je “Starek” postao i Veteransko prvenstvo Hrvatske u polumaratonu, a nekoliko je puta ta utrka bila i Hrvatsko prvenstvo u polumaratonu. Niz je godina polumaraton “Ivan Starek” jedna od najznačajnijih utrka u hrvatskim cestovnim kupovima. Od 2006. pokrenuta je i utrka u brzom hodanju, koja je od samog početka stala uz bok utrkama u regiji Alpe.

trkaci2

Nastupilo je i četvero Našičana i to na polumaratonskoj utrci: Dubravka Vešligaj, Danijel Fak, Damir Mesec i Tihomir Kolembus.

Danijel Fak na najbolji mogući način završio je ovu iznimno uspješnu sezonu u kojoj je obranio titulu prvaka Hrvatske u polumaratonu i postao prvak Hrvatske na 10 km. Pobijedio je s vrhunskim rezultatom 1:09:02. Njegove pobjede odavno nisu iznimka, već su postale pravilo.

trkaci3

Dubravka Vešligaj bila je sveukupno odlična dvanaesta u ženskoj konkurencija s rezultatom 1: 34:39, a Damir Mesec petnaesti sveukupno u muškoj konkurenciji  i drugi u konkurenciji trkača do 35 godina s odličnim rezultatom 1: 19: 58.

I na kraju Tihomir Kolembus, po godinama najstariji od gore spomenutih, ali jedan od najupornijih. Kolembus je jedan od rijetkih trkača koji je istrčao 1. Polumaraton „Ivan Starek“ davne 1987. i ujedno nastupio  te  istrčao  jubilarni trideseti s rezultatom 1: 56:48.

trkaci5

Čestitamo svima. Na taj su način našički trkači završili službeni dio sezona iako pojedince čekaju još neke brdske koje su pred nama kao što su npr. Papuk Trek i Papučki cener. Kako su započeli pobjednički, tako su je i priveli kraju i kontinuirano imali dobre rezultate čitave godine. Profilirala su se neka nova imena, a neka nova dolaze pa možemo u budućnosti očekivati još mnoštvo kvalitetnih rezultata naših sugrađana u ovom sve raširenijem i popularnijem sportu koji svakim danom privlači sve više i više ljubitelja.

Fotografije su preuzete s facebook stranica 3sporta i Run Croatia

Pročitajte još