Našički planinari na najvišem vrhu Krndije

plan1
plan1
“Krndija”, asocijacija za toplu riječ koja nas uvijek razveseli kad nam se nađe u mislima i potakne nas da se uputimo u ovu pitoresknu planinu strmih kamenih litica i šumskih prostranstava gdje smo naučili prve planinarske korake. U nedjelju je naša planina iznenadila 19 članica i članova PD “Krndija” Našice i bila naša arena koja nas je poput boksača najprije izmučila s kišom, a onda nam podarila najljepše snježne prizore umivene zubatim suncem koje se razlilo starim gromadnim brežuljcima.
plan3
Iako nas je krenulo 19, nas 13-ero je nastavilo izlet. Ta nepredvidljivost planinskih oaza često nam govori da na sve možemo biti spremni, jedino na vremenske (ne) prilike nikako. U tome i jest draž svega što činimo u potrazi za brdskim avanturama koje za nas život znače. Kroz tri godišnja doba uživamo smo u svemu što nam je pružila neodoljiva pitoma planina iako je jutarnji kišnji pesimizam bio očigledan na licima onih koji žive za susrete u planini. Domaći teren koji je uvijek presvučen u novo ruhu, ljepote Parka prirode “Papuk” kao npr. orahovičko jezero motiv su za petosatnu planinarsku šetnju koju smo priredili. Opet je bilo puno mladih, novih lica koja su se sjajno snašla u našem kolektivu.
plan2
Krenuli smo od orahovičkog jezera pa se popeli iznad starih zidina Ružice grada koje su bile oprane dosadnom i upornom “jesenjskom” kišom. Zastali smo iznad plavetnila i tirkizne boje jezera na litici koja pruža sve ljepote zbog kojih se isplati uputiti u prirodu. Meditacija, energija, mir, upijanje šumskih radosti unatoč kiši preplavili su nas i kao da se to naše zajedničko uživanje svidjelo i nebeskim prostranstvima koja su zaustavili kišu i sive oblake ponad krndijskih vrleti i podarili nam vrijeme kao iz bajke. Nastavili smo do Kapovca ( 792 mnv), najvišeg vrha Krndije koje pripada području Parka prirode Papuk, Kapovac je poput diva koji grli okolne planine Slavonije i s čijeg se vidikovca Mađarska čini tako blizu.
plan4
Planina je ovdje promijenila godišnje doba i nagradila nas zimskih radostima u kojima smo zaista uživali poput male djece. Fotografiranje je uslijedilo kao i iskreno divljenje zbog vizura i prizora na beskrajnu slavonsku ravnicu. Spustili smo se kamenitom stazom preko Starog grada gdje smo naložili vatricu i ugrijali se pripremajući slavonske delicije. Stari grad odiše nekom mirnoćom kao da je vrijeme odavno stalo ondje. Iako tih, izvor je neispričanih priča nekad davnih vremena koje zaodjenuše Krndiju u povijesnu mističnost. Put nas je doveo do Ružice grada, najvećeg kompleksa ostataka utvrđenog grada u Slavoniji s kojeg smo evocirali priče iz davnine s proplanka s kojeg smo pozdravljali Orahovicu.
Strme litice s druge strane i sunce koje je smoglo snage da se poput Feniksa podigne iznad ostataka jesenjskih oblaka uljepšali su nam cjelokupni dojam s još jednog predivnog izleta. Veselo društvo, šale. Krndija, zdravlje, svjež zrak, povijesni fenomeni i vidici opet nas privlače i čine nas zadovoljnima dok nam pišu nove pozivnice. Priključite nam se!

Umor prolazi, a zadovoljstvo ostaje!

                                                                             Hrvoje Tržić, predsjednik PD “Krndija” Našice

 

{gallery width=200 height=133}Slike_tekstovi/2018/1mjesec/23/v1{/gallery}

bricks2016

Pročitajte još