Našički i osječki muzealci posjetili Galeriju Klovićevi dvori

Djelatnice Zavičajnog muzeja Našice jučer su posjetile izložbu „Umjetnost slavonskog plemstva – vrhunska djela europske baštine“ u Galeriji Klovićevi dvori.

Razgledanju izložbe pridružili su se i djelatnici povijesnog odjela Muzeja Slavonije iz Osijeka, a sve muzealce kroz izložbu je provela jedna od autorica i ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice, Silvija Lučevnjak.
Izložba autorica doc. dr. sc. Jasminke Najcer Sabljak te Silvije Lučevnjak, prof., realizirana je u partnerskoj suradnji Galerije Klovićevi dvori s Muzejom likovnih umjetnosti u Osijeku i Muzejom Slavonije u Osijeku, a sintetizira dosadašnja istraživanja likovne baštine plemićkih obitelji novovjekovnoga razdoblja na području istočne Hrvatske.

Reprezentativna baština slavonskog plemstva

Muzealci su razgledali reprezentativne primjerke štafelajnoga slikarstva, skulptura, reljefa, grafika, crteža, akvarela, djela primijenjene umjetnosti, mobilijara, muzikalija, knjižnog i arhivskog materijala, povijesnih odora te nakita najznačajnijih plemićkih obitelji istočne Hrvatske (npr. Adamović, Eltz, Odescalchi, Pejačević, Hilleprand von Prandau, Normann-Ehrenfels, Mihalović, Janković Voćinski, Janković Daruvarski…)
Autorica izložbe Silvija Lučevnjak rekla je kako je izložba postavljena u dvanaest cjelina, koje razvoj plemićkih likovnih kolekcija prate dijelom kronološki, a dijelom tematski. Naglasila je kako je ovo prilika da se zaokruženo sagleda značaj i vrijednost likovnih zbirki slavonskoga plemstva, koje su relevantne ne samo za hrvatsku, već i europsku baštinu. Izložba je otvorena do 18. srpnja 2021.

Pročitajte još