Našička viteška priča – trodnevno putovanje kroz vrijeme

Našička viteška priča, manifestacija koja oživljava bogatu povijest i kulturnu baštinu Našica, ove godine je doživjela svoje treće izdanje. Od 10. do 12. svibnja 2024. godine, u organizaciji Grada Našica, te u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Našice i Mjesnim odborom Martin posjetitelji su imali priliku uroniti u srednjovjekovni svijet templara, viteštva i tradicije. Treba napomenuti kako se u pripremu ovog sadržaja uključila i našička Udruga mladih INFO.

Crkva sv. Martina u Martinu, jedina očuvana templarska crkva u Hrvatskoj, bila je središte događanja. Templari, poznati kao Red siromašnih vitezova Krista i Salomonova hrama, osnovani su 1118. godine i igrali su ključnu ulogu u povijesti kršćanstva. Iako su ukinuti prije 700 godina, njihova prisutnost i dalje odzvanja kroz zidove ove crkve.

Našička viteška priča privukla je mnoge posjetitelje

Manifestacija je započela u petak, 10. svibnja, s nizom znanstvenih predavanja i okruglim stolom u Dvorcu obitelji Pejačević. Tijekom vikenda, posjetitelji su mogli uživati u interaktivnom prikazu povijesti, viteškim borbama, srednjovjekovnoj kuhinji i spektakularnoj vatrenoj točki.

Prema riječima direktorice Turističke zajednice Ines Resler ova manifestacija ima dublji cilj – poticanje svijesti o povijesnoj i kulturnoj baštini regije, a suradnja između Grada Našica, Turističke zajednice i Mjesnog odbora Martin na Našičkoj viteškoj priči pokazuje predanost očuvanju povijesti i prenošenju vrijednosti prošlih vremena na buduće generacije.

„Našička viteška priča privukla je mnoge posjetitelje, a razvoj manifestacije odvijao se u skladu s njihovim interesima. Nakon istraživanja prvih dvije godine, odlučili smo proširiti trajanje manifestacije s jednog na tri dana kako bismo bolje predstavili bogatstvo naše kulturne baštine. U petak smo organizirali stručno predavanje u dvorcu obitelji Pejačević kako bismo naglasili važnost tog dijela naše povijesti. Subota je bila posvećena prikazu srednjovjekovnog života, uz sudjelovanje brojnih udruga iz cijele Republike Hrvatske koje su doprinijele programu sa streličarstvom i mačevanjem.

Vrhunac subotnjeg programa bio je koncert Ane Rucner, a sve smo završili spektakularnim vatrenim showom. Nedjelja je bila rezervirana za dječji dan, s bogatim programom koji uključuje aktivnosti poput mačevanja, streličarstva, radionica i igara karakterističnih za srednjovjekovno doba i sve što djeca stvore tijekom dana bit će izloženo. Ne smijemo zaboraviti ni gastronomski aspekt manifestacije. Sva hrana i piće koje se nude su donekle autentični, prilagođeni tom razdoblju. Posebnu pažnju smo posvetili tome da nema modernih jela ili pića, već da posjetitelji mogu kušati ono što se konzumiralo u srednjem vijeku, stvarajući autentično iskustvo.” – izjavila je direktorica Resler.

795. rođendan Grada Našica

Gradonačelnik Krešimir Kašuba ističe kako je Našička viteška priča projekt koji se pomno planirao u svrhu promocije kulturne baštine Grada Našica, a ove godine se sadržajno proširio.

„Grad Našice ove godine slavi svoj 795. rođendan, a simbol te bogate povijesti je i Martinska crkva, izgrađena još u 13. stoljeću. Ona nije samo arhitektonski dragulj, već i svjedok vremena i kulture, jedina templarska crkva tog tipa sačuvana u Republici Hrvatskoj. Kroz ovu priču želimo istaknuti bogatstvo naše baštine, ali i pokazati našu viziju budućnosti. Naša strategija razvoja Grada Našica usmjerena je i prema demografskoj obnovi i želimo da ova priča dopre do cijele Hrvatske, jer smo ponosni na našu kulturu, ali i na naše sportske uspjehe poput Rukometnog kluba NEXE, kao i na našu Lapovac koji će biti domaćin Svjetskom prvenstvu u šaranskom ribolovu. Kroz razvoj gospodarstva i stambene projekte, stvaramo uvjete za život mladih obitelji u našem gradu te potičemo povratak onih koji su zbog objektivnih razloga morali napustiti Našice. Također, ključno je istaknuti ulogu mladih ljudi u ovoj inicijativi koji su izgradili ovu priču od početka do kraja. Naš cilj svake godine je produžiti trajanje manifestacije. Počeli smo s jednim danom, danas smo na tri dana, a planiramo proširiti manifestaciju na tjedan dana.” – zaključio je gradonačelnika Kašuba.

Jedan od važnijih trenutaka Našičke viteške priče bila je rekonstrukcija bitke koja se odvila na otvorenom polju. Borbe mačevima i streljaštvu privukli su pažnju i oduševili posjetitelje svih generacija. Nakon bitke mnogobrojni posjetitelji su mogli uživati u izvrsnom i energičnom nastupu svjetski priznate i poznate violončelistice Ane Rucner koja nije mogla sakriti oduševljenje lokacijom kao i kulturnom baštinom našičkog kraja. A galeriju fotografija možete pronaći na ovoj poveznici.

Pročitajte još