Našička bolnica dobila novi C-luk

Našička bolnica dobila novi C-luk

Danas je u prostorijama Opće županijske bolnice upriličen svečani početak rada novog C-luka, mobilnog radiološkog uređaja koji služi za upotrebu u operacijskoj sali, te integrira radiološku dijagnostiku, djelatnost Odjela kirurgije, odnosno djelatnost internista. Nabavu uređaja osigurala je Osječko – baranjska županije iz decentraliziranih sredstava u vrijednosti 1.337.000 kuna. Cilj kupnje uređaja je osiguravanje veće kvalitete na poju dijagnostike, kvalitetniji daljnji terapijski postupak prilikom operacija, ali podizanje kompletne zdravstvenu uslugu u našičkoj bolnici.

Na svečanom događaju prisustvovali su Zamjenik župana Goran Ivanović, gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić, ravnatelj bolnice Hrvoje Šimić, dr. Samir Haj Barakat, rukovoditelj Odjela kirurgije, dr. Željko Crnković rukovoditelj radiologije, dr.Hrvoje Jakić, internist – kardiolog te drugo medicinsko osoblje.

Zamjenik župana Goran Ivanović ponosan je na suradnju županije i našičke bolnice te je izjavio:

„Opća županijska bolnica Našice bitno podiže standarde zdravstvene zaštite na području, ne samo naše županije, nego i pacijenata sa šireg područja. To sve govori u prilog da kvaliteta koju pacijent ovdje može dobiti je sigurno dobra te može biti i bolja, zato smo potrebni mi, kako bi prepoznali napore ovih dobrih ljudi koji se brinu za zdravlje svih naših stanovnika. Ovdje se radi o kupnji uređaja, financiranog iz decentraliziranih sredstava, u vrijednosti više od milijun i sedamsto kuna od ukupnih 3 milijuna koje županija odvaja godišnje. Ovim sredstvima bitno će se podići standard zdravstvene zaštite i njege i liječenja bolesnika.

Struka je ta koja treba govoriti što im je potrebno da bi bolje obavljali svoj posao, kako bi na kraju pacijenti izlazili zadovoljniji, a to i je svrha liječenja. Naša zadaća je slušati struku, kako bi zajedno sa njihovim menadžmentom dogovarali u što će se i na koji način utrošiti sredstava, stoga čestitam i ravnateljstvu bolnice, svim liječnicima, koji će se koristiti ovim uređajem. Cilj nam je da u ovoj sinergiji koju pokazujem ovih posljednjih godinu i pola dana ostvarimo i da Opća županijska bolnica bude onaj ponos kad je u pitanju zdravstvena zaštita.”- izjavio je zamjenik župana Goran Ivanović.

Veliku zahvalnost i bolnici i Osječko – baranjskoj županiji istaknuo je gradonačelnik Josip Miletić, te dodao da se nada da će se nastaviti daljnja investicija u bolničko osoblje i uređaje kako bi kvaliteta rada bila još bolja.

„Treba zahvaliti svima onima koji vrijedno i marljivo rade u našičkoj bolnici kako bi pacijenti bili zadovoljni, a moramo zahvaliti i ravnateljstvu bolnice, ravnatelju Hrvoju Šimiću što je prepoznao potrebe za nabavkom novih uređaja. Koristim, također, ovu prigodu da zahvalim i našem županu Ivanu Anušiću kao i svim njegovim suradnicima što grad Našice na karti zdravstva postiže sve značajniju ulogu, što vidimo i po povećanju broja pacijenata, po povećanju usluga ali i po povećanju kadrova. Uvjeren sam da ćemo u narednom periodu svjedočiti brojnim drugim inovacijama i uređajima koji će doći u našu bolnicu, a svim medicinskim djelatnicima želim puno sreće u radu.”- rekao je gradonačelnik Josip Miletić.

Ravnatelj opće županijske bolnice Našice Hrvoje Šimić najavio je nove investicije te skori završetak dugogodišnjeg projekta.

„S obzirom da tehnologija i zdravstvo stalno napreduje uprava našičke bolnice u skladu sa zahtjevima i potrebama pojedinih službi, odlučuje, promišlja i donosi planove nabave za svaku godinu. C-luk je mobilni radiološki uređaj koji služi za upotrebu u operacijskoj sali a zapravo integrira i radiološku dijagnostiku, isto tako i djelatnost kirurga, odnosno djelatnost naših internista za postavljanje pacemakera.

Uređaj je nabavljen u cijelosti decentraliziranim sredstvima Osječko – baranjske županije vrijednost mu je 1.337.000 kuna. Njime ćemo osigurati kvalitetniju dijagnostiku, kvalitetniji daljnji terapijski postupak prilikom operacija, ali podigli i zdravstvenu uslugu u našoj bolnici. U prošloj godini smo kroz decentralizirana sredstva kupili novi digitalni mamograf te novi endoskopski stup s gastroskopom i kolonoskopom. Osim toga bolnica je završila dugogodišnji projekt provođenja centralnog razvoda medicinskih plinova kojim će dostići još jedan novi standard jer težnja nam je biti uz bok najboljim. Za sad se kao nova investicija ističe ultrazvuk za naš Odjel ginekologije jer je upravo taj odjel jedan od onih koji pokazuju veliki rast i razvoj, a rezultat toga je i porast novorođene djece.” – rekao je ravnatelj Hrvoje Šimić.

O uređaju govorili su i sami liječnici, i to oni koji će se primarno služiti nabavljenim uređajem, a kao najveću prednost izdvojili su smanjenje razine zračenja za djelatnike ali i za pacijente. Samir Haj Barakat, rukovoditelj Odjela kirurgije rekao je da su prije novog uređaja koristili stariji aparat koji zbog tehnološkog napretka više nije udovoljavao standardima koji su pripisani.

„Stari uređaj je imao puno veću dozu zračenja što je bilo loše prvenstveno za djelatnike, liječnike i medicinske sestre a i za pacijente, osim toga svojom je rezolucijom i kvalitetom bio za današnje doba van standarda. S novim aparatom dobit ćemo puno bolje slike što je za naše pacijente bitno, jer za vrijeme operacijskog zahvata je zapravo sve bitno, pogotovo kvaliteta i bolja rezolucija kojem slijedi bolji i kvalitetniji operativni zahvat bilo da se radi o traumatološkim operativnim zahtjevima ili nekim drugima. Traumatoloških operativnih zahtjeva ima najviše, oko 150 do 200 godišnje što znači gotovo svakodnevno korištenje uređaja.„

Željko Crnković rukovoditelj radiologije naglasio je da je nabavka ovog uređaja zapravo timska.

„Ovaj će uređaj koristiti svi, i radiolozi i kirurzi i internisti. Bolnica ima PAC sustav pomoću kojega su umreženi gotovo svi odjeli, sve slike što dobijemo na rengenu ali i na ovom aparatu, mogu se gledati ne samo u operacijskoj sali nego i izvan, na odjelu kirurgije, na radiologiji i drugim odjelima.”

Hrvoje Jakić, internist – kardiolog istaknuo je da se u Našicama obavi i do 80 ugradnji pacemakera.

„U Našičkoj bolnici radimo oko 80 pacemakera, pa nam ovaj uređaj puno znači. Posebno u tome jer omogućava bolju sliku, jer kad ste s elektrodama u srcu to je jedini vodič za uspješnu operaciju. Osim toga smanjuje razinu zračenja i za doktore i za pacijenta jer ovakvi zahtjevi mogu potrajati i do nekoliko sati.”

Pročitajte još