Našice – Sretan vam Dan žena

dan8_3_1a

Danas se obilježava Dan žena ili možda još poznatiji “8 Mart”. Stariji čitatelji znaju da se na taj dan ženama dijelilo karanfile ili neko drugo cvijeće, dok su muževi bježali sa posla kako bi to isto cvijeće kupovali svojim ženama. Isto tako je poznato da su za vrijeme toga dana isti ti muževi prije nego bi došli doma znali skrenuti u kafić te tamo polili koje pivo previše te bi cvijeće koje su znali donijeti doma bilo malo drugačijeg izgleda nego što su ga kupili u trgovini.

Obilježavati se počeo još davne 1909. godine dok su ga Ujedinjeni narodi 1975. proglasili službenim te ga stavili u svoj kalendar. Ovim danom željelo se postići ravnopravnost spolova što se u nekim zemljama itekako uspjelo. Prije su samo muževi radili što se u ovo krizno vrijeme naročito mijenja kada je jedini prihod koji dolazi u kuću dosta često samo sa ženine strane.

Ovim putem želimo svim našim čitateljicama sretan međunarodni Dan žena uz želju kako će se nastojanja o ravnopravnosti spolova nastaviti i dalje i ne samo na taj dan nego kroz cijelu godinu.

Pročitajte još