Našice – “BOLNICA CRVENOG KRIŽA U NAŠICAMA”

crveni5_1_1a

Drage sugrađanke, dragi sugrađani, ne dajte se zbuniti ovim naslovom; on je istinit, a star je gotovo 100 godina! Evo što je pisalo o tome u Ilustrovanom listu broj 45:

” U novosagrađenoj našičkoj ubožnici uredio je Crveni križ u Našicama bolnicu za naše ranjenike. U istoj djeluju dobrovoljno gospodje i gospodjice našičkih ponajboljih krugova kao bolničarke pod predsjedanjem grofinje Dore Pejačević, te članovi vatrogasnog društva i hrvatskog «Sokola» u Našicama. Dne 23. o. mj. posjetila je ovu bolnicu na svom putovanju po Hrvatskoj i Slavoniji njegova Visost nadvojvoda Franjo Salvator u pratnji grofice Minke Pejačević kao predsjednice Crvenog križa za Hrvatsku i Slavoniju i supruga joj Marka grofa Pejačevića.”

Ovaj zanimljivi članak iz 1914. potaknuo nas je na inicijativu, za koju se nadamo da ćete ju podržati i prihvatiti. Željeli bismo obnoviti i omasoviti ekipe za pružanje prve pomoći, sastavljene prvenstveno od odraslih, starijih članova i volontera Crvenog križa, pa i vas pozivamo da nam se pridružite. Nikada niste previše stari da nešto naučite ili samo obnovite svoje znanje!

Znanje iz pružanja prve pomoći je dio opće kulture, potrebnih znanja i vještina u svakodnevnim (ne)prilikama, u domaćinstvu, dječjoj igri, putovanju, na poslu… Zapravo, o tome koliko ljudi u našoj najbližoj okolini poznaje i zna pružiti prvu pomoć, doista ovisi naša vlastita sigurnost, ali i sigurnost naših najbližih.

Tijekom zimskih mjeseci, u siječnju i veljači, organizirali bismo posebne, besplatne tečajeve za obnovu znanja iz pružanja prve pomoći. Tečaje bi organizirali subotom ili kroz dva-tri popodneva, ovisno o tome kako polaznicima više odgovara. Na vama je samo da se prijavite – čim prije!

Prijaviti se možete svakodnevno na naš telefon 613 – 275 ili mailom na našu adresu [email protected].

Radujemo se našem zimskom druženju u Crvenom križu!

Foto: Vijest upotpunjujemo i fotografijom iz istog doba, iz fundusa Foto Ollroma, uz napomenu da spomenuta zgrada još uvijek postoji, a nalazi se u Športskoj ulici u Našicama

Pročitajte još