Našice – Književni susret ” Knjigom protiv nasilja” Luka Ritz

 

nasilje29_5_1a
Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice u suorganizaciji s Osnovnom školom kralja Tomislava Našice i Policijskom upravom Osječko-baranjskom – Odsjekom za prevenciju, organizirala je književni susret “Knjigom protiv nasilja” na kojem je predstavljena knjiga s radovima Luke Ritza “…sa srećom u džepu i osmjehom na licu”

 

U Izložbenom salonu Zavičajnog muzeja Našice , dana 25. svibnja 2012. godine održalo se predstavljanje knjige o LUKI RITZU “…sa srećom u džepu i osmjehom na licu”. Gosti književnog susreta bili su Lukini roditelji,  ujedno urednici knjige, Suzana i Reno Ritz te Lara Janić, Lukina prijateljica, policijski službenik Odsjeka za prevenciju PU osječko-baranjske Darko Ćorković.

Uvodnu riječ je imala ravnateljica Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice Blaža Pavlović – Radmanović  koja je pozdravila sve nazočne: obitelj Suzanu i Renea Ritz, Laru Janić,  gradonačelnika Krešimira Žagara, ravnateljicu OŠ kralja Tomislava Našice Vlatku Zahirović, predstavnika policije Darka Čorkovića, učenike i razrednicu 8.e razreda OŠ kralja Tomislava Našice, Đurđicu Mašić i Ivonu Farkaš učenicu 8. e razreda OŠ kralja Tomislava koja je predložila i bila suorganizator ovog projekta pod imenom „ Knjigom protiv nasilja.

{gallery}Slike_tekstovi/2012/5mjesec/29a/v1{/gallery}

Ivona Farkaš imala je uvodni tekst u kojem je pojasnila kako je došlo do ovog susreta i što smo tijekom ove četiri godine imali različite projekte kao razred i borili  se protiv svih vrsta nasilja.U svome govoru zahvalila se obitelji Ritz, gđi. Suzani i g. Renu te Lukinoj prijateljici Lari Janić, koji su se rado odazvali na naš poziv predstavljanja Lukine knjige.

 

U prvom dijelu izlaganja Lara je čitala pjesme i tekstove iz knjige te iznosila svoje dojmove i utiske te komentirala kako je ona doživljela pojedine tekstove. Lara je tijekom izlaganja iznijela i zanimljivosti vezane uz Luku koje nisu opisane u knjizi, a odnose se na njeno prijateljstvo s Lukom i njegovo poimanje prijateljstva, benda i roditelja. 
Luka se u svojim tekstovima koje je pisao od 6 do 17 godine, dotakao puno tema, neke su promišljanje o roditeljima, okolini, ljudima, religiji i  ljubavi prema najvećoj ovisnosti – bendu u kojem je svirao. Suzana i Reno Ritz su tijekom izlaganja prepričali i komentirali neke od tekstova dodatno pojašnjavajući prisutnim gostima kako su nastali i što simboliziraju neki od tekstova. Upoznala nas je s radom Savjetovališta Luka Ritz Zagreb. Čitavo izlaganje moderirala je ravnateljica Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Blaža Pavlović – Radmanović.
nasilje29_5_2a

 

 

Nakon izlaganja knjige, policijski službenik Odsjeka za prevenciju PU osječko-baranjske Darko Ćorković iznio je statističke podatke o žrtvama nasilja na našem području, čime je ukazao na evidentan rast nasilja među mladima u našoj županiji. Njegovo izlaganje temeljilo se na pervenciji uzroka nastanka takvog ponašanja među mladima, od najbitnije cjeline od koje sve kreće – od obitelji. Obitelj je navedena kao primarna cjelina koja određuje i oblikuje buduće osobe, a nakon toga i društvo koje je isto vrlo bitan faktor u odrastanju. 
Na kraju izlaganja, završnu riječ imao je gradonačelnik Našica Krešimir Žagar, koji je uz srdače riječi dobordošlice zahvalio gostima i posjetiteljima na dolasku istaknuo važnost ovakvih projekata nadu da će ovakva okupljanja doprinijeti razvitku tolerancije i smanjenju tragičnih primjera nasilja među mladima. Gradonačelnik je gostima Suzani i Renou Ritzu, Lari Janić uručio prigodne poklone od Grada Našica. 
Ivona Farkaš i njena razrednica Đurđica Mašić poklonili su Lukinim roditeljima sliku 8.e razreda u znak sjećanja.

 

Na predstavljanju knjige mogle su se kupiti  majice po cijeni 50.00 kn i knjige  100.00 kn  i na taj način pomoći radu Savjetovališta Luka Ritz Zagreb.

Zahvaljujemo se svim prisutnima, pogotovo zaposlenicama knjižnice koje su nam velikodušno pomogle u organizaciji ove promocije, a naročito ravnateljici Blaži Pavlović- Radmanović i knjižničarki Silviji Šokić.

Ovaj susret organiziran je povodom obilježavanja Dana grada i Dana državnosti.

nasilje29_5_3a

Pročitajte još