Našice obilježilo Dan Hrvatskog sabora

 

Paljenjem svijeća kod spomen – obilježja „Uskrsla Hrvatska” danas su gradonačelnik Krešimir Kašuba te predsjednica Zajednice žena „Katarina Zrinski” Kristina Knežević, predsjednik mladeži našičkog HDZ-a Josip Vladika, Miroslav Čiček, saborski zastupnik prvog saziva Hrvatskog sabora, dio vijećnika Gradskog vijeća Grada Našica te predstavnici Gradskog odbora HDZ-a Grada Našica obilježili Dan Hrvatskog sabora.

Od velike je važnosti danas izraziti zahvalnost onima koji su tada sudjelovali u stvaranju moderne i suverene Hrvatske

Ovom je prigodom gradonačelnik Kašuba istaknuo kako se na današnji dan prisjećamo jednoglasne Odluke Sabora Republike Hrvatske kojom su raskinute sve državnopravne veze Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ.

„Prije 32 godine dogodili su se povijesni trenuci u stvaranju RH i bitno je sjetiti se i odati počast svima onima koji su je tada gradili. 25. lipnja 1991. godine Sabor je donio hrvatsku Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti, a nakon isteka tromjesečnog moratorija u kojem se pokušalo naći mirno rješenje, 07. listopada zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom. Stoga je dan nakon ovog zločina održana povijesna sjednica svih triju saborskih vijeća na kojoj je donesena povijesna Odluka o raskidu svih državnopravnih veza s ondašnjom Jugoslavijom. Kao što sam već napomenuo, od velike je važnosti danas izraziti zahvalnost onima koji su tada sudjelovali u stvaranju moderne i suverene Hrvatske na čelu s dr. Franjom Tuđmanom, a koji su došli iz našičkog kraja. To je pokojni gospodin Vinko Buljan, među nama prisutan Miroslav Čiček te Ivica Čeme.” – zaključio je gradonačelnik Kašuba zahvalivši se i nedavno preminulom saborskom zastupniku i svom zamjeniku Hrvoju Šimiću koji je svojim radom dao nemjerljivi doprinos razvoju Grada Našica i njegove okolice.

Pročitajte još