Najava – Peti slovački gastrofestival u Našicama

Našice - Peti slovački gastrofestival u Našicama

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEPrve subote mjeseca lipnja u Našicama se tradicionalno održava slovački gastofestival koji zajednički pripremaju Matica slovačka Našice i Središnja knjižnica Slovaka u RH. Tom prilikom građanima Našica prezentiraju se kulinarski specijaliteti tipični za slovačku kuhinju, a na prvom su mjestu poznate bryndzové haluške.

Uz bryndzove haluške koje svake godine pripremaju vrijedne članice Matice slovačke Našice, na gastrofestivalu će biti raznovrsnih sadržaja – nastupit će dva folklorna društva: Matica slovačka „Kukučin – Kuntarić“ iz Jakšića i Makedonsko kulturno društvo „Braća Miladinovci“ iz Osijeka, bit će postavljena izložba ručnih radova iz radionica našičke Matice, a Makedonci će imati svoj štand na kojem će predstaviti vlastite, tradicionalne makedonske specijalitete.

Našice - Peti slovački gastrofestival u Našicama

Središnja knjižnica Slovaka izložit će knjige (kuharice) iz  svog fonda, dijeliti recepte slovačkih jela prevedene na hrvatski jezik i predstaviti svoju novu publikaciju – brošuru s izborom tradicionalnih slovačkih jela u kojoj je na 12 strana, na hrvatskom jeziku, predstavljeno 20 izvornih slovačkih recepata.

Cjelokupan program s gastroponudom održat će se na prostoru ispred Robne kuće u centru grada.  Od ove godine gastrofestival je dobio i svoj službeni naziv – S KOPANICA DO NAŠICA.

Pozivamo sve građane da u subotu, 1. lipnja 2013., od 9.00 do 12.00 sati zajedno s našičkim Slovacima obilježe Dan grada i posjete peti slovački gastrofestival u Našicama.

(Tekst&Foto: Ružica Vinčak)

Pročitajte još

Učitavanje...