Najavljeni kapitalni projekti bit će završeni u aktualnom mandatu župana

zupanija1
zupanija1
Sedma za šest mjeseci mandata aktualnog saziva i zadnja ovogodišnja sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije danas, 19. prosinca 2017. godine, može se označiti izrekom „ipak se kreće“. Naime, statistički podaci HGK Županijske komore Osijek pokazuju da se ukupni prihodi županijskog gospodarstva prošle godine povećani 10,9 posto u odnosu na prethodnu godinu, dobit je veća 36,6 posto, a gubitak 10,1 posto. Nakon pet godina financijskog minusa, ukupni rezultati tako treću godinu za redom imaju pozitivan predznak. Takva kretanja podržali su i vijećnici, a dakako bilo je niz rasprava o svim točkama dnevnog reda. Uobičajeno zanimljiv bio je „aktualni sat“. Vijećnici su postavili 17 pitanja/prijedloga, a na njih je odgovorio župan Ivan Anušić. Najveći interes iskazan je za provođenje Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, i to – kako je rečeno – za konkretne rezultate. 
– Svi pokazatelji o poslovanju gospodarstva su pozitivni, a nagodinu će biti još bolji. Projekti koje smo najavili su u fazi izrade projektne dokumentacije, a cijeli sustav se polako zahuktava. On nije malen ni jednostavan i nije ga lako pokrenuti, ali pokrenuo se – rekao je župan Anušić te pojasnio provođenje Projekta Slavonija: 
zupanija2
– Izvješća se pripremaju kvartalno, a vijećnici će ih dobivati i pismeno. Podsjećam samo da je 1. prosinca održana sjednica Vlade u Osijeku na kojoj je između ostalog potpisano 19 ugovora za projekte u vrijednosti milijardu kuna, a odnose na područja od prometa, opskrbe vodom, gospodarske i socijalne projekte do projekata kontinentalnog turizma. Točno je da su mnogi projekti vezani za izgradnju infrastrukture, a svjedoci smo odlazaka mladih ljudi, no i podizanjem građevinskog sektora stvaraju se uvjeti za gospodarski razvoj i ostanak naših ljudi. Svi razvojni projekti su važni i ne smijemo gubiti vrijeme nego moramo djelovati. Projekt Slavonija se realizira kao projekt svih nas, međutim uzaludno bi bilo da nam Vlada svaki mjesec dodijeli milijardu kuna ako tu potporu na terenu ne oplemenimo i ako ne širimo pozitivno ozračje. Uostalom ni sadašnja teška situacija nije nastala preko noći nego kao rezultat ranijih pogrešnih politika i odluka na razini cijele Hrvatske. Razvijao se Zagreb i Dalmacija, a mi nismo usavršavali ni gradili naše potencijale. Sada radimo na tomu, pomaci se vide, a doći će i pravi rezultati. Najavljeni projekti bit će završeni u aktualnom mandatu – poručio je župan. 
KAPITALNI PROJEKTI 
Iznoseći najnovije podatke o projektima u tijeku župan je potvrdio da prva faza projekta besplatne prehrane učenika kreće 1. siječnja 2018. godine. Za tu namjenu Županija izdvaja 12 milijuna kuna, općine i gradovi dodatnih pet milijuna kuna, što je i značajna pomoć roditeljima. Druga faza projekta počinje u siječnju kroz razgovore s proizvođačima i OPG-ovima, a ujedno počinje uređivanje i opremanje blagovaonica u školama kako bi učenici mogli dobivati i topli obrok, i to najkasnije 2019./2020. godine. Vijećnici su danas prihvatili Zaključak o provedbi projekta Osječko-baranjske županije „Školski obrok za sve“, što je uvjet da se narednih dana potpišu sporazumi između Županije, jedinica lokalne samouprave i 70 osnovnih škola o provođenju i financiranju projekta. 
U tijeku su i aktivnosti u projektu ULO-hladnjače koja će se sredstvima Županije i fondova EU graditi na prostoru Industrijske zone Nemetin. Potpisani su ugovori za pravo građenja na dvije čestice, a počinju pripreme projektne dokumentacije. Slično tomu konkretni pomaci postoje u projektu I. Gimnazije u Osijeku. Ugovorima o donaciji zemljišta riješeno je pitanje lokacije i imovinsko-pravnih odnosa, a u lipnju 2018. godine raspisat će se natječaj za izradu projektne dokumentacije, koja bi (kao i građevinska dozvola) treba biti gotova do kraja 2018. godine. Početak realizacije projekta je predviđen krajem 2019. godine. 
Župan je objavio kako županijske potpore za gospodarstvo u 2018. godini iznose 5,64 milijuna kuna, odnosno 1,2 milijun kuna više nego ove godine. Iz projekta „Dostupnija primarna zdravstvena zaštita na području cijele OBŽ“ osigurana su sredstva za opremanje ljetos završene zgrade fizikalne medicine i rehabilitacije u Belom Manastiru, pa slijedi postupak javne nabave i opremanje zgrade da bi u prvim mjesecima iduće godine cijeli objekt i zdravstvene usluge bili u funkciji. 
OD POTENCIJALA DO REZULTATA 
Uz navođenje kako je prema novom indeksu razvijenosti status potpomognutog područja od 42 jedinice lokalne samouprave u Osječko-baranjskoj županiji nemaju samo tri grada i jedna općina (Antunovac), vijećnik Tomislav Kuna upitao je kako će župan prenijeti iskustva iz mandata načelnika Antunovca na sadašnju funkciju te pomoći drugim jedinicama lokalne samouprave. Župan je rekao kako je i u Općini Antunovac trebalo dva mandata da bi izašla iz statusa potpomognutog područja. – Za takve rezultate potrebno je puno rada, ali treba i vrijeme. U Županiji sada sustavno pristupamo projekte prehrane učenika, distribucijskog centra, sajamskog prostora, I. Gimnaziji i drugih projekata, održavamo redovite koordinacije s načelnicima i gradonačelnicima, kontaktiramo s ministarstvima te pokušavamo sinergijski djelovati. Osječko-baranjska županija ima potencijale, radi se, pa će biti i rezultata. Značajno je što će županija i većina naših gradova i općina prema novom poreznom zakonu i indeksaciji dobiti više sredstava, a tim sredstvima se mogu pokrenuti jedinice lokalne samouprave ako ih ulažu u projekte i projektnu dokumentaciju – zaključio je župan Anušić. 

bricks2016

Pročitajte još