Našice – „Financijsko restrukturiranje poduzeća“ i CASH POOLING u poduzeću Đuro Đaković iz Slavonskog Broda, predavanje u Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga

Srednja škola Isidora Kršnjavog

Aktiv ekonomske grupe predmeta nastavlja sa zacrtanim zadaćama

Aktiv ekonomske grupe predmeta nastavlja sa zacrtanim zadaćama  u sklopu projekta „Ljudi reagiraju na poticaje – Nacionalna štednja kao ključna odrednica dugoročnog ekonomskog prosperiteta“. Nakon suradnje s Erste i Slatinskom bankom i izrade plakata i izložbe povodom Dana štednje,  krenulo se s daljnjim aktivnostima.

Restrukturiranje znači vratiti tvrtku na pravi put

 

Za učenike drugih i trećih razreda ekonomske škole organizirano je predavanje 5. ožujka 2013. na temu „Financijsko restrukturiranje poduzeća“ i CASH POOLING ( objedinjeno vođenje računa) na primjeru Đuro Đaković HOLDING – Slavonski Brod. Predavač je bio Danijel Ivanagić, direktor „AETHERIUS PRIMUS“ d.o.o.

Cilj je predavanja, kako je naglasila profesorica Tanja Horvat, približiti učenicima problem restrukturiranja i refinanciranja, budući da se slični problemi događaju u našem gospodarskom okruženju. Što uopće znači restrukturiranje? Gospodin Ivanagić odgovorio je učenicima na ovo pitanje. Restrukturiranje znači vratiti tvrtku na pravi put, a to znači zadržati što je moguće više zaposlenih, ali i povećati konkurentnost na tržištu. Primjer uspješnog restrukturiranja je Holding Đuro Đaković koji danas proizvodi i izvozi na inozemno tržište, a zadržao je veći broj zaposlenih, naglasio je gospodin Ivanagić.

CASH PULLING (inovativni bankarski proizvod)

 

U restrukturiranju je korišten CASH POOLING (inovativni bankarski proizvod koji omogućuje da se pozitivna i negativna salda na različitim bankovnim računima objedinjuju kao zbirni saldo).  CASH POOLING  omogućuje upravljanje dnevnom likvidnošću i optimiziranje kamate koju banka naplaćuje, te je na taj način izvršena značajna ušteda koja u poduzeću Đuro Đaković iznosi godišnju plaću svih djelatnika.

Naši će učenici biti nazočni kod idućeg CASH POOLING-a

Gospodin Ivanagić je izrazio želju za daljnjom suradnjom (budući da je on bivši učenik naše škole) i predložio da kod idućeg sličnog CASH POOLING-a pasivno sudjeluje pet učenika naše ekonomske škole kako bi dobili uvid u pregovore i događanja tijekom procesa. Za kraj, je gospodin Ivanagić naglasio da postoje moguća pozitivna rješenja u gospodarstvu i da trebamo biti optimistični. Ekonomska je škola na poklon dobila laptop.

{module Adsense2_468_60}

Pročitajte još