Međunarodni dan laboratorijske medicine

Po drugi puta u Republici Hrvatskoj obilježava se međunarodni dan laboratorijske medicine. Medicinska biokemija, odnosno laboratorijska medicina važan je dio zdravstvenog sustava. Ona obuhvaća analizu biološkog materijala poput krvi, mokraće i ostalih fizioloških uzoraka ispitanika u svrhu prosudbe i razumijevanja ljudskog zdravlja i bolesti.

Premda se čini kako je medicinska biokemija mlada znanstvena disciplina, ona ima korijene stare kao i medicina. Još je Hipokrat shvatio značajnost pregleda izgleda mokraće i povezao ga s nekim bolestima. Intenzivni razvoj medicinske biokemije događa se između dva svjetska rata. Medicinsko – biokemijski laboratoriji postaju sastavnim dijelom gotovo svake zdravstvene ustanove. Istraživanja pokazuju da se približno 70% liječničkih odluka temelji na rezultatima laboratorijskih pretraga, a laboratorijskom dijagnostikom bave se visokoobrazovani stručnjaci koji su nevidljivi javnosti. Razvoj medicinske biokemije u Hrvatskoj tekao je usporedo s razvojem te struke u svijetu i danas je razina medicinske biokemije kao samostalne struke usporediva s dometima struke u ostatku razvijenog svijeta.

Da bi se postalo magistar medicinske biokemije potrebno je završiti Farmaceutsko – biokemijski studij smjer medicinska biokemija, kompletno obrazovanje završava specijalizacijom iz medicinske biokemije. Danas je specijalist medicinske biokemije stručnjak s desetogodišnjim obrazovanjem iz područja medicinske biokemije i laboratorijske medicine.

6. studenog 1951. godine održan je prvi sastanak medicinskih biokemičara u Domagojevoj ulici u Zagrebu što je bio poticaj za osnivanje Hrvatskog društva za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu (HDMBLM). HDMBLM osnovano je 1953 godine. Neprofitna je i dobrovoljna udruga magistara medicinske biokemije, specijalista, doktora znanosti, docenata i profesora i medicinskoj biokemiji i laboratorijskoj medicini. Danas je preko 700 članova uključenih u zdravstveni sustav, istraživanje, obrazovanje ili trgovinu. HDMBLM je punopravni član Međunarodnog udruženja za kliničku kemiju (IFCC) i Europskog udruženja za kliničku kemiju i laboratorijsku medicinu (EFLM). HDMBLM izdaje i znanstveni časopis Biochemia Medica koji je jedan od najboljih svjetskih časopisa u svojoj kategoriji.

Međunarodni dan laboratorijske medicine obilježava se u prvom tjednu mjeseca studenog. LabDay 2019. po drugi puta obilježen održat će se u cijeloj Hrvatskoj 5.11.2019. Aktivnosti i program obilježavanja ovog dana dostupni su na mrežnoj stranici HDMBLM (www.hdmblm.hr/hr) i Facebook stranici „Međunarodni dan laboratorijske medicine“ (www.facebook.com/HDMBLMLabday). Mnogi će laboratoriji otvoriti svoja vrata i pokazati djelić rada, održat će se promotivna predavanja i niz radionica za sve dobne skupine.

Medicinsko – biokemijski laboratorij Opće županijske bolnice Našice otvorit će svoja vrata srednjoškolcima (gimnazijalcima) koji će, možda, postati budući specijalisti u ovom ili sličnom laboratoriju i maloj grupi učenika osnovne škole „Dora Pejačević“ koji će po prvi puta vidjeti čemu služi neugodno vađenje krvi i kako izgleda kapljica krvi pod mikroskopom.

Svim magistrima i specijalistima medicinske biokemije čestitamo njihov dan i želimo uspješan LabDay2019.!

Pročitajte još