Matica slovačka Jelisavac i SKUD „Ivan Brnjik Slovak” Jelisavac održali izvještajnu godišnju Skupštinu

U prostorijama Kulturnog Centra Slovak Jelisavac jučer, 25. 2. 2024. godine, održana je izvještajna godišnja Skupština Matice slovačke Jelisavac i Slovačkog kulturno – umjetničkog društva „Ivan Brnjik Slovak” Jelisavac. Nazočni su, uz domaćine, bili gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu u Republici Hrvatskoj Vladimir Bilek, predsjednik Saveza Slovaka u RH Mirko Vavra, predsjednica Vijeća slovačke nacionalne manjine OBŽ Ana Kanđera – Legčević, predsjednica Mjesnog odbora Jelisavac Ivana Ligda, ravnateljica OŠ „Ivan Brnjik Slovak” Ljerka Ćorković i drugi uvaženi gosti.

Predsjednik Matice slovačke Danijel Kubala i predsjednik SKUD-a „Ivan Brnjik Slovak” Marijan Marček podnijeli su izvješća u kojima je istaknuta važnost prošlogodišnjih događaja, napredak u projektima i međusobna suradnja kao i suradnja s Gradom Našicama, Vijećem slovačke nacionalne manjine OBŽ, Vijećem slovačke nacionalne manjine Grada Našica te s udrugama i društvima koja djeluju na području Jelisavca, a predstavljeni su i planovi za predstojeće obljetnice i nastupe.

„U prošloj je godini bilo mnogo događaja od kojih bi istaknuo izbore za Županijsko i Gradsko vijeće slovačke nacionalne manjine, zatim rad na našem velikom projektu – u pitanju je izgradnja prostora uz Kulturni centar Slovaka čija je vrijednost 600.000 eura + PDV za koji smo dobili podršku Grada Našica i gradonačelnika Kašube, Saveza Slovaka i predsjednika Vavre te Vladimira Bileka, saborskog zastupnika. Također, cilj nam je privući ljude da dođu, odnosno ostanu u Jelisavcu koje ima veliki broj udruga i manifestacija. Tako ove godine slavimo 20. „Dane Slovaka u Jelisavcu – Večer korbačika“ i obilježavamo trideset godina rada Matice slovačke. Svakako bih naglasio suradnju sa SKUD-om „Ivan Brnjik Slovak” – naime, Matica financijski podupire njihov rad pokrivajući troškove autobusa, režija, nošnji, instrumenata i komunalija, a ove godine preuzimamo troškove hrane i pića te popravke nošnji. Osim tradicionalnih nastupa diljem Hrvatske, imamo planirane i dodatne nastupe koje dogovaramo tijekom godine, ovisno o situaciji. Očekuju nas skorašnji put u Slovačku s Oldtimer klubom Našice. Situacija se često mijenja, ali imamo brojne planove za obljetnicu i nastupe.” – zaključio je predsjednik Danijel Kubala.

Kod velike je važnosti i kulturna promidžba našičkog kraja

Prema riječima gradonačelnika Krešimira Kašube Matica slovačka Jelisavac, u suradnji sa SKUD-om „Ivan Brnjik Slovak”, svoje je aktivnosti realizirala kroz kulturni, prosvjetni i društveni rad, a naglasak je stavljen na očuvanje kulturne raznolikosti.

„Drago mi je što smo danas imali priliku prisustvovati redovnoj izvještajnoj skupštini Matice slovačke Jelisavac i Slovačkog kulturno – umjetničkog društva „Ivan Brnjik Slovak” koje veže veliki broj zajedničkih aktivnosti. Kao gradonačelnik Grada Našica želim istaknuti koliko je Matica slovačka važna ne samo za Jelisavac već i za cijelu našu zajednicu. Kako je već istaknuto, Našice su centar Slovaka, a to je nešto na što smo iznimno ponosni. Na Skupštini je bilo mnogo važnih tema, ali ono što bih želio naglasiti jest kulturna promidžba našičkog kraja koju Matica slovačka provodi. Također sam ponosan na suradnju sa SKUD-om „Ivan Brnjik Slovak” – prošle sam godine s radošću posjetio Staru Bystricu gdje sam u ime Grada Našica izrazio zahvalnost na gostoprimstvu i podršci koju su pružili našem gradu, posebno tijekom Domovinskog rata. Na skupštini smo čuli o njihovim brojnim aktivnostima, a ono što me osobito impresioniralo je angažman u kulturnom smislu s više od 250 probi godišnje i 39 nastupa kao i animiranju mladih. Također želim istaknuti njihove projekte, uključujući izgradnju nove ljetne pozornice koja je dobila našu punu podršku. Posebno bih želio naglasiti inicijativu za učenje slovačkog jezika u vrtiću što je prva takva inicijativa u Republici Hrvatskoj. Ovaj hvalevrijedni projekt došao je iz pravca predsjednice Vijeća slovačke nacionalne manjine OBŽ Ane Kanđere – Legčević. Hvala Matici slovačkoj Jelisavaca i SKUD-u „Ivan Brnjik Slovak” na doprinosu zajednici te se veselim nastavku naše plodne suradnje u budućnosti.” – izjavio je gradonačelnik Kašuba. A galeriju fotografija možete pronaći na ovoj poveznici.

Pročitajte još