Manifestacija Večer vina u Perivoju oduševila posjetitelje

[fts_facebook id=TVNasice album_id=351741426953962 posts=20 title=no description=no words=15 type=album_photos image_width=250px image_height=168px hide_date_likes_comments=no image_position_lr=0% image_position_top=0% popup=yes like_option_align=center slider=yes slider_speed=200 slider_controls_bar_color=#1069b3 slider_timeout=3000 slider_controls_text_color=#FFF scrollhorz_or_carousel=carousel slider_spacing=1px hide_like_option=no show_follow_btn_where=above_title like_box_width=500px slider_controls=arrows_and_numbers_below_feed slider_controls_width=500px slider_margin=”0px auto 2px auto”]

U mjesecu siječnju, kada gotovo sve „utihne”, Grad Našice u suradnji sa Turističkom zajednicom Grada Našica odlučio je organizirati, a kako navode i stvoriti tradiciju, manifestacije Večer vina u Perivoju.

Tradicija za generacije

Cilj ove manifestacije bio je, uoči blagdana sv. Vinka, prezentirati domaća vina isprepletena činjenicama iz našičke, točnije povijesti obitelji Pejačević. Vinska šetnja Perivojem pedesetak je posjetitelja provela okusima i mirisima domaćih vina sa obronaka podno Krndije, prisjećajući ih, odnosno upoznavajući ih sa zanimljivostima Perivoja. Tu ulogu preuzeli su djelatnici Zavičajnog muzeja Našice te članovi HKD-a Lisinski Našice odjeveni u replike povijesne odjeće.

„Ovo je izuzetno važna manifestacija na temelju koje ćemo pričati novu turističku priču u koju smo uvezali obitelj Pejačević, ali isto tako jako nam važan i gospodarski dio, a to je predstavljanje Feričanačkog vinogorja. Ovaj događaj promovira vinariju Enosophiakao veliki subjekt, odnosno velikog proizvođača vina, ali i ništa manje važne, male proizvođače našičkog područja okupljene u Udrugu voćara i vinogradara Našice. Stoga zahvaljujem Darku Cerovskom, predsjedniku Udruge, koji je svojim znanjem i iskustvom doprinio organizaciju ovog događanja koje će zasigurno prerasti u tradicionalno.

Ovaj drugi dio, kulturni dio, izuzetno je važan za promicanje našeg grada, naše kulture, naše baštine, to je priča obitelji Pejačević. Grad Našice ove će godine proslaviti 793. rođendan, a obitelj Pejačević je u tristotinjak godina sigurno brandirala Našice kako svojim građevinama, tako i u sferi kulture gdje uvijek spominjemo našu Doru Pejačević koja je prva hrvatska,druga europska skladateljica.” – rekao je gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba nakon što je i sam prošao vinskom turom po Perivoju Pejačević. Sinoć je sva eno i gastro ponuda bila besplatna, dar je to Grada svim posjetiteljima, a kao zalog za buduće izdanje ove manifestacije.

„Sve je besplatno jer je ovo prvo događanje na kojem želim našim sugrađankama i sugrađanima, gostima, pokazati što je napravljeno u zadnjih nekoliko godina, a posebno u prošloj godini u našem Perivoju. Siguran sam da većina naših sugrađanki i sugrađana, koji su večeras ovdje, u velikom broju, odnosnu broju dozvoljenom epidemiološkim pravilima, nisu vidjela kako je park osvijetljen, kako su uređene staze, kako je uređena dendofrolai i sve skupa dovedeno na jednu visoku razinu iako projekt još nije završen.” – dodao je gradonačelnik.

Cilj je bio predstaviti domaća vina

„Večer vina u Perivoju je manifestacija koja je osmišljena ususret Vincevu, tako da se našički vinari mogu predstaviti, a posjetitelji mogu degustirati najbolja vina Feričanačkog vinogorja. U manifestaciji sudjeluju članovi Udruge voćara i vinogradara Našice te svjetski poznata vinarija Enosophia. Posjetitelji su mogli obići u Perivoju oko dvorca obitelji Pejačević 11 štandova na kojima su vinari predstavljali svoja vina, ali isto tako su djelatnici Zavičajnog muzeja Našice upoznali posjetitelje, i same našičane o povijesti Perivoju.

Jako je puno zanimljivosti u našem Perivoju o kojima i našičani ne znaju puno, ne znaju zanimljive detalje. Ispred novog Posjetiteljskog centra ponuđena je eno i gastro ponuda, sva vina koja su posjetitelji degustirali, a za najmlađe sokovi naravno. Lovačka udruga Jelen Našice pobrinula se za gastro ponudu, sve ono što ide u susret Vinicevu, kobasice, slanina, domaći slavonski proizvodi.” – rekla je Ines Resler predsjednica Povjerenstva za turizam i manifestacije u Gradu Našicama istaknuvši kako je odaziv uistinu dobar. Pohvalila je i članove Udruge starih športova „Slavonac” koji su također sudjelovali u organizaciji.

Vinska tura ponudila najbolje od najboljeg

Grupa posjetitelja u 17 je sati krenula vinskom šetnjom našičkim Perivojem gdje su imali prilike probati proizvode našičkih vinara i vinarije Enosophia na čak 11 štandova. Maratonski je to bio pothvat, no niske temperature održale su sve sudionike do samog kraja. Vinari su uz svoja vina ponudili i domaće delicije poput kobasice, kulena i slanine, pa se dobra kapljica imala s čime sljubiti.

Darko Cerovski, predsjednik Udruge voćara i vinogradara Našice iskreno je iskazao zabrinutost vezanu uz posjećenost ovog događaja, jer je prvi takav u Našicama, no njega, ali i članove Udruge oduševio je interes gostiju.

„Izuzetno smo zadovoljni, svi koji smo, u prvom redu izlagali svoja vina. Posjetitelja je bila dovoljno, tako da su, smo, imali prilike kušati uistinu jako fina vina, kvalitetna vina koja se ovdje proizvode već dosta dugo, ali su na neki način zanemarena i nije se dosad ulagalo toliko pažnje. Nismo imali prilika predstaviti se s našim vinima, a „Večer vina u Perivoju” bila je velika prilika da građani upoznaju naše proizvođače i njihova vina.” – rekao je zadovoljno Cerovski naglasivši kako se članovi udruge uglavnom bave proizvodnjom vina iz hobija, te je mali broj registriranih proizvođača.

„Ova će manifestacija biti poticaj malim vinarima da se registriraju i da se počnu ozbiljnije baviti ovim poslom, koji je uistinu lijep i može pružiti užitak i njima, ali i svima onima koji kušaju njihove proizvode.” – dodao je Cerovski.

Prema vinskim zakonima cijelo područje Našica zapravo pripada Feričanačkom vinogorju, a ime pravog feričanačkog vina nosi vinarija Enosophia, nasljednik Feravina.

„Ispred vinarije Enosopiha krenuli smo, prošle godine, sa četiri nova branda, dva vina i dva pjenušca. Kao jedina velika vinarija s ovog područja naravno da smo se odlučili sudjelovati u Večeri vina u Perivoju, te podržati ovaj događaj kroz predstavljanje našičkoj publici naših vina koja smo proizveli prošle godine i s kojima idemo u plasman. Vina su Trs no. 5, rose Matarouge i dva pjenušca Today i Nice to see you.” – rekao je Marin Galinec, voditelj prodajnog područja Slavonija za vinariju Enosophia. Dodao je da je posjeta izuzetno dobra obzirom na hladno vrijeme, a nada se da će se manifestacija nastaviti i tijekom godina te biti još bolja.

Druženje okupljenih nastavilo se nakon viske šetnje ispred Posjetiteljskog centra gdje su zainteresirani mogli proviriti u Dorin svijet kroz proširenu stvarnost VR naočala, a sve ostale zabavljao je Tamburaški sastav Stravianae.

Manifestacija se održala uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

[fts_facebook id=TVNasice album_id=351741426953962 posts=20 title=no description=no words=15 type=album_photos image_width=250px image_height=168px hide_date_likes_comments=no image_position_lr=0% image_position_top=0% popup=yes like_option_align=center slider=yes slider_speed=200 slider_controls_bar_color=#1069b3 slider_timeout=3000 slider_controls_text_color=#FFF scrollhorz_or_carousel=carousel slider_spacing=1px hide_like_option=no show_follow_btn_where=above_title like_box_width=500px slider_controls=arrows_and_numbers_below_feed slider_controls_width=500px slider_margin=”0px auto 2px auto”]

Pročitajte još