Kriptovalute protiv tradicionalnih valuta: ovisi li budućnost o digitalnim valutama?

Svijet financija je na raskrižju. Dolaskom kriptovaluta klasične fiat valute moraju se uhvatiti u koštac sa sve popularnijim digitalnim novcem. Kriptovalute se konstantno razvijaju, njihova tehnologija se unaprjeđuje, a i primjena se širi na brojna životna područja. Tržište kripto cijena također postaje sve popularnije. Nameće se pitanje hoće li kriptovalute istisnuti iz upotrebe fiat novac? Ovisi li budućnost o digitalnim valutama?

Ključne razlike između fiat valute i kriptovaluta

Bitno je shvatiti razlike između ove dvije vrste valuta koje su odraz njihovih temeljnih karakteristika.

Centralizacija vs. Decentralizacija:

Tradicionalne valute su centralizirane, kontrolirane od strane vlada i središnjih banaka. Njihovu ponudu i vrijednost kontroliraju monetarna politika, stopa inflacije i drugi ekonomski čimbenici. Kriptovalute poput Bitcoina su decentralizirane. Njihovu vrijednost određuju ponuda i potražnja na tržištu, a transakcije provjeravaju sudionici mreže, a ne središnje tijelo.

Zakonska uredba:

Fiat valute su strogo regulirane kako bi se spriječile prijevare, osigurala stabilnost i zaštitili potrošači. Kriptovalute, iako dobivaju pozornost regulatora, često djeluju u manje reguliranom okruženju, što dovodi do veće volatilnosti i rizika.

Transparentnost i anonimnost:

Transakcije tradicionalnih valuta, posebice digitalnih, nadziru financijske institucije i regulatorna tijela. Kriptovalute nude različite stupnjeve anonimnosti. Bitcoin transakcije su transparentne, dok se druge fokusiraju na potpunu privatnost.

Brzina transakcije i troškovi:

Kriptovalute omogućuju brže i jeftinije transakcije, iako ne možemo poreći manje probleme zbog zagušenja mreže kao i postojanje raznih naknada. Tradicionalne bankarske transakcije mogu biti spore, posebno ako je riječ o međunarodnim prijenosima. Osim toga, često uključuju visoke naknade. 

Problemi vezani uz prelazak na kriptovalute

Kriptovalute su donijele sa sobom inovacije i potencijal za transformaciju financijskih sustava, ali isto tako postoje i brojni izazovi i problemi koji prate njihovu širu implementaciju i prihvaćanje. Donosimo nekoliko ključnih problema koji su povezani s prelaskom na kriptovalute:

Nepotrebno je reći da potpuna integracija kriptovaluta predstavlja mnoge izazove. Prvo, glavna prepreka je to što neke zemlje imaju infrastrukturu koja olakšava uvođenje sustava digitalne valute.

Drugo, proces prelaska s fiat valuta na kriptovalute stvara jaz u kompatibilnosti za neke pojedince, što dovodi do neizbježnog gubitka imovine jer tradicionalna valuta nepovratno gubi svoju vrijednost.

Na kraju, vlada ima moć nad svojim građanima na temelju mogućnosti tiskanja novca. To je uglavnom zbog te centralizirane kontrole nad novcem. Uvođenjem kriptovaluta država gubi taj utjecaj, dajući građanima više slobode kada je u pitanju kupovina i štednja. 

“Kripto svijet” ima i svoje pozitivne strane. Identifikacija i autentifikacija građana bit će puno lakša. Također će biti lakše analizirati financijsku stabilnost osobe. 

Budućnost kriptovaluta

U budućnosti kriptovalute temeljene na blockchain tehnologiji obećavaju niz prednosti. Njihova stabilnost čini ih otpornima na manipulaciju za razliku od tradicionalnih valuta. S druge strane, banke naplaćuju ogromne transakcijske naknade, osobito za međunarodne transakcije  novca. Upravo bi to kriptovalute mogle u eliminirati u budućnosti.

Budućnost kriptovaluta vjerojatno neće u potpunosti istisnuti klasičnu valutu; bit će potrebna kombinacija jednoga i drugoga. Premda implementacija kripta donosi učinkovita i pristupačna rješenja koja se tiče financijske povezanosti, stabilni regulatorni okviri koji su karakteristični za klasične valute nužni su za ostvarivanje njihovog punog potencijala. 

Sponzorirani članak

Pročitajte još