Krešimir Kašuba u posjetu udruge “Farmica” – Video prilog

Nedaleko Našica, u mjestu Brezik, nalazi se Farmica, Udruga koja zbrinjava i udomljuje napuštene i zlostavljane životinje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMESkupina volontera koji se trude napuštenim, odbačenim životinjama osigurati bolji život i skrb o zdravlju dok se za njih ne nađe prikladan udomitelj. No, Farmica nije samo azil za pse i mačke, već utočište za sve životinje. Osim pasa i mačaka na Farmici se nalaze i druge životinje, krava Šarava, spašena iz potresa pogođenog područja, tele Borna, šest prasaca, magarac Miško, svinje Ruža i Matilda i brojne druge domaće životinje. Udruga radi i na samoodrživosti, nedavno je kupila traktor kojim će obrađivati zemlju i tako sami proizvoditi hranu za svoje životinje.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=VPgUfVafDlI[/embedyt]

Farmicu je obišao predsjednik Gradskog vijeća grada Našica Krešimir Kašuba koji često posjećuje Farmicu zbog posla kojeg obavlja kao veterinar. Prilikom svog obilaska naglasio je kako je Farmica izvrstan primjer gdje je uloženo puno truda i entuzijazma u zbrinjavanju pasa i mačaka lutalica, no i brojnih drugih životinja. Također je istaknuo dugogodišnju odličnu suradnju Grada i Farmice.

Prije svega se želim zahvaliti predsjednici udruge Ivani Varkonji i svim volonterima koji su uložili puno truda i entuzijazma u Farmicu. Kao veterinar čija je struka prije svega u svrhu zdravlja i zaštite ljudi, izravno sam vezan uz njihov posao te Ivana i ja surađujemo već dugi niz godina. Na Farmici imamo lijep primjer gdje možemo vidjeti trud i entuzijazam u zbrinjavanju pasa i mačaka lutalica. Ovaj svoj veterinarski posao radim 20-tak godina i vidljivo je kako se situacija s nezbrinutim životinjama i lutalicama popravlja iz godine u godinu te je sve manje pasa lutalica na našim ulicama. Upravo veliku zaslugu tu ima udruga Farmica i ljudi dobre volje koji pomažu prilikom zbrinjavanja. Ispred Grada Našica moram reći kako s Ivanom imam dugogodišnju suradnju u vrijeme dok Farmica još nije niti postojala. Naša suradnja je oduvijek bila na dobrom nivou, a sad je ispred nas i jedno novo vrijeme u kojem ćemo i dalje za dobrobit naše zajednice brinuti o zaštiti životinja, a s time i o zdravlju djece i mladeži istaknuo je Krešimir Kašuba te pozvao sve vlasnike pasa i one koji će to postati na udomljavanje jer time čine dobro djelo kako prema samoj životinji tako i prema cijeloj zajednici.

Predsjednica udruge Farmica Ivana Varkonji istaknula je odličnu dugogodišnju suradnju s Krešimirom Kašubom koji im je puno pomogao oko liječenja životinja, ali i oko zemljišta kako bi mogli izgraditi sklonište za napuštene i nezbrinute životinje.

Krešimir Kašuba, naš veterinar, već se udomaćio ovdje na Farmici pošto naša suradnja seže još dok smo bili Građanska inicijativa, dakle prije nekih 7 – 8 godina. Tada smo bili ograničeni u nekim našim planovima, a Krešimir nam je puno pomogao oko zemljišta kako bismo mogli izgraditi sklonište za napuštene i nezbrinute životinje. Naš početak bio je dosta skroman, dobili smo na korištenje zemljište obitelji Hajek koje se nalazi u samom gradu, a počeli smo samo sa psima. Međutim, nismo mogli zažmiriti na sudbine ostalih životinja te smo se odlučili i na njihovo zbrinjavanje. U veljači smo potpisali ugovor s Gradom Našicama o zbrinjavanju pasa lutalica, a odbili smo potpisivanje istog s okolnih 5 ili 6 gradova jer smo se htjeli bazirati na našu sredinu. Brinemo se, između ostalih i o šezdesetak pasa koji su cijepljeni, čipirani te kastrirani kako je zakonski propisano, a o njima brine Krešimir s ostalom veterinarskom ekipom – izjavila je Ivana Varkonji i pritom napomenula kako se Farmica nalazi u kampanji zabrane držanja pasa na lancu u kojoj ih je podržao i veterinar Krešimir Kašuba te moli sve da potpišu ovu peticiju jer život na lancu nije život dostojan psa.

Pročitajte još

Učitavanje...