Krađa novca i dukata iz kuće

Kako doznajemo iz PU osječko – baranjske jučer, 22. siječnja, oko 17,00 sati, u Ulici Stjepana Radića u Čepinskim Martincima, nepoznati počinitelj ušao je u otključanu obiteljsku kuću te ukrao novac i dukate vlasništvo 82- godišnje hrvatske državljanke iz Čepinskih Martinaca. Vlasnica je oštećena za nekoliko desetaka tisuću kuna. Za nepoznatim počiniteljem se traga.

Kako se zaštititi od krađa i provala?

Noću zaključavajte ulazna vrata zgrade, stana ili kuće i kad ste unutra. Sjetite se zatvoriti prozore ili balkonska vrata.

Pazite što objavljujete na društvenim mrežama.

Neposredno uz kuću ne ostavljajte predmete koji omogućavaju lakše penjanje (ljestve ili sanduci).

Na ulazna vrata postavite sigurnosne lančiće, širokokutnu špijunku i interfonski uređaj. Lako dostupne podrumske i garažne prozore osigurajte roletama s postavljenim posebnim osiguračima ili željeznim rešetkama. Upamtite: ni najbolje brave nisu učinkovite ako ih ne zaključavamo. Ključ stana ne ostavljajte ispod otirača, u posudama za cvijeće ili na drugom lako dostupnom mjestu.

Nagomilana pošta u sandučiću i stalno spuštene rolete upozorit će zlonamjernika da ste odsutni. Dogovorite s osobom kojoj vjerujete da redovito prazni Vaš poštanski sandučić. Adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji Vas se može dobiti kada ste na putu ili na dulje vrijeme odsutni te ključ od stana ostavite osobi od povjerenja. Zamolite susjede da Vam pripaze na stan ili kuću.

Vrijedne predmete ne ostavljajte i ne držite ih u neposrednoj blizini prozora i vrata. Veće količine novca i dragocjenosti ne držite u posudama na kuhinjskim policama, pod madracem ili među rubljem u garderobnim ormarima. Imajte na umu – počiniteljima krađa ta su mjesta dobro poznata.

Na ulaznim vratima ne ostavljajte obavijest gdje ste i kada se vraćate, ako putujete, ne ostavljajte takvu poruku na telefonskoj sekretarici.

Kod nenajavljenih posjeta ne otvarajte ulazna vrata dok ne provjerite o kome se radi i što želi. Pokušajte provjeriti i saznati što hoće. Ako se osobe predstavljaju kao zaposlenici „HEP-a, Vodovoda, Pošte“ ili pak dimnjačari i druge službene osobe, neka predoče odgovarajuću iskaznicu.

Neznanci koji obilaze zgrade i kuće mogu biti počinitelji koji provjeravaju u kojim stanovima nema stanara, proučavaju dnevni ritam i navike stanara, pa pokušajte zapamtiti njihov izgled i registracijsku oznaku njihova vozila.

 

Prometne nesreće i događaji u prometu na području PU osječko – baranjske

Tijekom protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je osam prometnih nesreća. U pet prometnih nesreća pet osoba je zadobilo lake tjelesne ozljede. Preostale prometne nesreće za posljedicu su imale materijalnu štetu. Na području Belog Manastira dogodile su se tri prometne nesreće, po dvije na području Osijeka i Belišća i jedna na području Đakova.

 

Ostali događaji

Jučer, 22. siječnja, na području Policijske uprave osječko – baranjske u kontroli prometa zaustavljeno je pet vozača osobnih automobila koji su imali nedozvoljenu prisutnost alkohola u krvi.

Najveća prisutnost alkohola utvrđena je u 18,45 sati u Martinu, kada je u nadzoru prometa zaustavljen vozač osobnog automobila 26-godišnji hrvatski državljanin iz Našica. Vozaču je utvrđena prisutnost alkohola u krvi od 1,38 grama po kilogramu.

Jučer, u 15,10 sati, u Osijeku, na Državnoj cesti 2 (južnoj zaobilaznici) u nadzoru prometa zaustavljen je 58-godišnji hrvatski državljanin iz Livane za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije. Vozaču je utvrđena prisutnost alkohola u krvi od 0,77 grama po kilogramu te je uhićen sukladno Prekršajnom zakonu.

U 17,45 sati, u Mandićevcu, dogodila se prometna nesreća u kojoj je jedna osoba zadobila lake tjelesne ozljede. Vozač, 66-godišnji hrvatski državljanin iz Slatinika Drenjskog, upravljao je osobnim automobilom za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije. Vozaču je isteklo važenje vozačke dozvole i nije je imao kod sebe. Utvrđena mu je prisutnost alkohola u krvi od 2,26 grama po kilogramu.

Za navedene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu od 43.600 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije šest mjeseci i dvanaest negativnih prekršajnih bodova.

U 22,00 sata, u Belom Manastiru, u nadzoru prometa zaustavljen je vozač osobnog automobila 52-godišnji hrvatski državljanin iz Šećerane. Vozač je upravljao osobnim automobilom za vrijeme dok mu je vozačka dozvola oduzeta. Vozač je u proteklih pet mjeseci dva puta pravomoćno presuđen za upravljanje motornim vozilima pod zabranom te je uhićen sukladno Prekršajnom zakonu.

Pročitajte još