Konjički klub NEXE domaćin finala CROATIA CUP-a u vožnji zaprega

Konjički klub NEXE, u suradnji sa Hrvatskim konjičkim savezom, bio je domaćin finala CROATIA CUP-a u vožnji zaprega i Prvenstvu Hrvatske za juniore. Natjecanje se održalo u Feričancima na hipodromu, a pokrovitelji su bili NEXE Grupa d.d., Osilovac d.o.o. i vinarija Enosophia.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEKonjički klub NEXE nastupio sa dva predstavnika

Domaćine, Konjički klub NEXE, predstavili su predsjednik kluba Stjepan Ergović koji se natjecao u seniorskoj kategoriji jednoprega, te dopredsjednik kluba Dario Dorušak, također u seniorskoj kategoriji, vozeći dvopreg. Svoje snage i vještinu odmjerili su sa još desetak natjecatelja sa područja Osječko – baranjske i Požeško – slavonske županije. Ovo natjecanje jedno je od pet krugova Croatia Cupa, pa će se pobjednik, sa najviše osvojenih bodova u svih pet krugova znati kasnije. Tako ćemo nakon održanih natjecanja u Vinkovcima, Ruščici, Novoj Gradišci, Đakovu i Feričancima imati prvaka Hrvatske u vožnji zaprega.

Cilj kluba i ergele je promicanje konjičkog sporta

Stjepan Ergović, predsjednik konjičkog kluba NEXE, prvi se puta natjecao u ovom sportu, naglasivši da je ovo važan događaj za promociju ergele, kluba i Feričanaca.

„Odlučili smo se na organizaciju ovog natjecanja jer nam je želja popularizirati Feričance, ali i ovu vrstu sporta. Cilj nam je u klubu složiti jedan dobar tim koji će se baviti natjecanjima te, kao što sam već spomenuo, raditi na popularizaciji konjičkog sporta općenito. Ergelu smo pokrenuli u 11 mjesecu prošle godine, zbog ljubavi prema ovim plemenitim životinjama. Budućnost ergele je u reprodukcijskom dijelu, odnosno posvetit ćemo se uzgoju čistokrvnih pasmina te vratiti ih u ovaj kraj – prije pedesetak godina u Hrvatskoj je bilo oko 250 000 konja dok se danas ta brojka kreće oko tridesetak tisuća i mi se nadamo doprinijeti toj brojci.”- rekao je Stjepan Ergović.

Na feričanačkoj ergeli uzgajaju se konji uvezeni iz Nizozemske, Belgije i Njemačke. Cilj je vlasnika bio naći i uvesti najkvalitetniji genetski materijal koji će danas, sutra, biti jedan od nositelja uzgoja KWPN (nizozemskog kraljevskog konja).

Više o klubu rekao je Dario Dorušak, dopredsjednik Konjičkog kluba Nexe Našice i jedan od natjecatelja. „Konjički klub NEXE službeno postoji od ožujka ove godine i bavi se zaprežnim sportom, dresurnim sportom i preponskim sportom. Cilj i želja nam je sve najučestalije konjičke discipline u Hrvatskoj staviti pod jedan krov i tako nastaviti razvijati ovaj sport.” – rekao je Dorušak.

Promocija nove turističke destinacije

Sudac Ivica Mandić istaknuo je ovo događanje kao značajan iskorak u promicanju zaprežnog sporta na prostoru Slavonije, iako on ima dobre korijene u Slavoniji i Baranji. Ipak ovaj događaj temelj je za nastavak rada i djelovanja na području Feričanaca, kao jednoj novoj izvrsnoj destinaciji za zaprežni sport. Feričanci se kao novo turističko odredište razvijaju već godinama, a prvi korak u tome napravila je vinarija, koja danas nosi naziv Enosophia.

„Već dugo, zajednički, radimo na tome da pozicioniramo Feričance kao poželjnu turističku destinaciju, a ovaj događaj još je jedna stvar koja će dodatno tome doprinijeti.

Ponosni smo što smo u tako kratkom razdoblju uspjeli oformiti jedan ozbiljan konjički klub i ugostiti ovo natjecanjem na državnom nivou. Feričanačka vinarija pokretač je razvoja ovog mjesta, posebice turističkog razvoja i tako ćemo nastaviti i dalje, uz ovakve i slične dodatne sadržaje.” – rekao je Ivan Maričić direktor tvrtka Osilovac.

Stric pivo

Pročitajte još