Jedanaest dobitnika Hrvatske velike nagrade sigurnosti  

Na svečanoj dodjeli Hrvatske velike nagrade sigurnosti 2021., koju Hrvatska udruga menadžera sigurnosti  već tradicionalno uručuje zaslužnim pojedincima, tvrtkama, ustanovama i udrugama, ovo vrijedno priznanje za doprinose, razvoj i unapređenje sigurnosti u društvu danas je primilo jedanaest osoba u ukupno devet nagradnih kategorija.

1. U kategoriji Medijska promocija sigurnosti najboljim projektom proglašen je ‘Safe stay in Croatia’, projekt Ministarstva turizma i sporta, a nagradu je preuzela ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. Riječ je o projektu pokrenutom u pandemijskoj godini zahvaljujući kojem su turisti i posjetitelji Hrvatske sve relevantne informacije o protokolima i mjerama sa svih razina turističkog sektora dobivali brzo i transparentno.

„Ova je nagrada dodatna potvrda kvalitete projekta Safe stay in Croatia, kojim smo Hrvatsku uspješno pozicionirali kao kvalitetno pripremljenu i odgovornu turističku destinaciju. Projekt ima i informativnu vrijednost jer omogućava dostupnost relevantnih podataka na deset jezika što je prepoznato i na našim emitivnim tržištima. Sigurnost je važan aspekt ugodnog doživljaja destinacije, zato ovaj projekt želimo u budućnosti nadograditi i poboljšati”, naglasila je ministrica Brnjac.

2. U kategoriji Najbolji projekt poslovnog sektora u ostvarivanju sigurnosti zajednice nagrađena je CROATIA osiguranje d.d. za projekt LaqoPrevent, jedinstveni program prevencije kojim promiče i nagrađuje povećanje sigurnosti, smanjenje rizika i odgovorno življenje. Program LaqoPrevent dio je ponude Croatijinog LAQO osiguranja, prvog u potpunosti digitalnog osigurateljnog rješenja na ovim prostorima.

Nagradu je preuzeo Ivan Bimbo iz Croatia osiguranja.

3. “Mnogi misle da je biti hrabar ne imati straha, a ja mislim da svi imamo straha i da svi u određenom trenutku možemo biti hrabri i napraviti ono što treba”, rekla je Matea Hušnjak, zaštitarka Centra za socijalnu skrb Ivanić Grada, kojoj je uručena nagrada za Hrabri čin policijskog službenika, vojnika, vatrogasca, pripadnika civilne zaštite, zaštitara i/ili građanina. Zaštitarka Hušnjak je nagradu dobila jer je u travnju ove godine, u Centru za socijalnu skrb, uspjela spriječiti jednog muškarca da nasrne i tjelesno ozlijedi socijalne radnice, koje je u tom trenutku krenuo napasti.

4. U kategoriji Najreprezentativniji projekt sustava sigurnosti nagradu su dobili Klinička bolnica Sveti Duh Zagreb i ECCOS Zagreb. Zagrebačkoj bolnici Hrvatska velika nagrada sigurnosti dodijeljena je za projekt Potpunog sigurnosnog rješenja KB Sveti Duh Zagreb, nadzornu aplikaciju Epsimax. Riječ je o sustavu koji objedinjuje videonadzor, kontrolu pristupa, protuprovalni sustav, evidenciju radnog vremena te sustave vatrodojave, plinodojave i odimljavanja, bolnički komunikacijski sustav i sustav bolničke signalizacije, sustav satova te sustav nadzora parkirališnih mjesta i usmjeravanja i naplate parkinga unutar novoizgrađene garaže na četiri etaže.

“To je potpuno sigurnosno rješenje za bolnicu postignuto integracijom bolničkog komunikacijskog sustava i Eccosove sigurnosne platforme Epsimax putem koje se kroz jedno korisničko sučelje upravlja svim spomenutim implementiranim sustavima. Najveći izazov bio je upravo u objedinjavanju odnosno integraciji svih sustava u jednu cjelinu”, naglasio je Krešimir Paić iz Eccosa koji je preuzeo nagrade.

5. Najbolja domaća znanstvena knjiga iz područja sigurnosti je “Analitički menadžment”. Autori Robert Kopal i Darija Korkut su na više od 700 stranica predstavili više od 80 analitičkih tehnika i slučajeva, o čemu su izlagali i na europskim visokim školama i poslovnim radionicama. Nagradu je preuzeo suautor knjige dr. Robert Kopal.

6. Dobitnica Nagrade za individualni doprinos u ostvarivanju i razvoju struke odnosno sigurnosti zajednice je prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, psihoterapeutkinja i znanstvenica u području problematike zlostavljanja djece, osnivačica “Hrabrog telefona”. Profesorica Buljan Flander pridonijela je osvješćivanju problema zlostavljanja djece i potrebe za pružanjem sustavne i adekvatne pomoći djeci, mladima i njihovim obiteljima. Nagradu je preuzela profesorica Buljan Flander.

7. U kategoriji Najbolji projekt nevladine organizacije za sigurnost zajednice nagrada je otišla u ruke Hrvatskog društva likovnih umjetnika za projekt ‘Sloboda stvaranja – likovne intervencije u Kaznionici u Turopolju i Odgojnom zavodu u Turopolju’. Riječ je o projektu revitalizacije zatvorskog prostora umjetnošću, koji je pokrenut prije pet godina i uspješno je realiziran u Kaznionici u Turopolju i Odgojnom zavodu u Turopolju. Likovne intervencije izvelo je deset umjetnika, članova HDLU, Miron Milić, Goran Rakić, Ivo Kosanović, Tea Jurišić (Kvar Illustration), Jelena Bando, Klara Rusan (Klarxy), Lav Paripović, Damir Sobota, Tomislav Lončarić (Lonac) i Melinda Šefčić.

“Ukupno je realizirano jedanaest intervencija koje su bile osmišljene i promišljene u suradnji s institucijama gdje su intervencije i realizirane. Rad sa zatvorenicima je bio ograničen zbog epidemioloških razloga, no zbog velikog interesa maloljetnih korisnika Odgojnog zavoda u Turopolju, ipak se dogodila suradnja i doprinos u relizaciji rada Jelene Bando „Ide gas“, kao i u realizaciji zajedničkog rada Ive Kosanovića i Tee Jurišić”, navela je Melinda Šefčić, umjetnica i članica uprave Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

8. Inicijativa godine u kategoriji društvene odgovornosti je projekt “Nakon škole – autoškola” kojom je mladima bez roditeljske skrbi omogućeno polaganje vozačkog ispita i snalaženje u vožnji. Projekt su provele autoškole s područja grada Dubrovnika, koje su donirale vozačke tečajeve za mlade korisnike, a nagradu je preuzeo Denis Pavela, aktivist iz Dubrovnika, kreator projekta.

9. Za inicijativu godine “Partnerstvo u sigurnosti” dobitnici nagrade su PU Splitsko – dalmatinska i partneri. Prije početka turističke sezone lansirali su projekt “Smanji brzinu i guštaj u litu” s ciljem da preventivno utječu na svijest vozača o štetnosti opasnosti od kršenja prometnih pravila i propisa. Pozvali su sve sudionike u prometu – bicikliste, motocikliste, vozače automobila, pješake… da odgovornijim ponašanjem doprinesu sigurnosti u prometu. Nagradu je preuzeo Slobodan Marendić, načelnik PU Splitsko – dalmatinske.

Hrvatska udruga menadžera sigurnosti nagradu je ustanovila 2010. godine s ciljem odavanja priznanje pojedincima, tvrtkama, institucijama, lokalnoj zajednici, svima koji daju značajan doprinos ostvarivanju i razvoju sigurnosti Hrvatske. Dobitnicima se uručuje statua dizajnirana u obliku isprepletenih prstena, koju je dizajnirala Kristina Gračan, a simbolizira povezanost, jedinstvo i sigurnost.

Isprepleteni prsteni u logu Hrvatske velike nagrade sigurnosti simboliziraju zaštićeni prostor, a jedan zlatni ring je pojedinac u sustavu koji doprinosi cjelovitoj sigurnosti.

Dobitnike nagrada izabrao je žiri u sastavu prof.dr. Vlatko Cvrtila, predsjednik žirija i rektor Sveučilišta VERN Zagreb, Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, Krunoslav Borovec, dekan Visoke policijske škole u Zagrebu, Valentina Kranželić s Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, Božo Skoko s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i novinarka Ana Raić Knežević.

Pročitajte još