Izuzetno bogata godina iza Slovačke kulturno – umjetničke udruge „Franjo Strapač” i Matice slovačke Markovac Našički

U nedjelju, 18. veljače 2024. godine održana je izvještajna Skupština SKUU „Franjo Strapač” te izvještajno – izborna godišnja Skupština Matice slovačke Markovac Našički. Matici slovačkoj i folklornoj udruzi na predanom radu čestito je gradonačelnik Krešimir Kašuba, saborski zastupnik Vladimir Bilek, predsjednik Saveza Slovaka u RH Mirko Vavra, direktorica Turističke zajednice Grada Našice Ines Resler, županijski vijećnik Vanja Prošić te predsjednik Mjesnog odbora Markovac Karlo Kanis.

Predsjednica Matice slovačke Markovac Branka Baksa je podnijela zajedničko izvješće u kojem se osvrnula na dosadašnje aktivnosti.

„Protekla godina bila je zaista iznimno bogata za našu Udrugu i Maticu. Imali smo čak 51 različitu aktivnost, od kojih bih izdvojila samo nekoliko – bili smo domaćini Savezne smotre folklora u Republici Hrvatskoj, obilježili smo 50. obljetnicu folklora te 30 godina postojanja Matice slovačke. Održali smo tradicionalnu Večer polesnjaka, a organizirali smo božićni i uskrsni nastup u Drevenici. U 2023. godini smo ugostili 29 različitih udruga s oko 1200 sudionika, održali smo ukupno 328 proba te sudjelovali na brojnim događanjima. Posebno smo ponosni što smo po prvi puta predstavili plesni par od slame, a izdali smo audio zapis sa 63 markovačke pjesme koje su nekada pjevale članice naše pjevačke skupine. Tijekom ove godine, nakon pandemije, konačno smo posjetili Slovačku i predstavili se na Pelješkom kulturnom ljetu u Kulturno edukacijskom centru Slovaka u Orebiću. Mislim da smo postigli zaista puno i nadam se da će novo rukovodstvo nastaviti u istom smjeru.” – izjavila je Branka Baksa.

Pripajanje SKUU-a „Franjo Strapač” Matici slovačkoj Markovac Našički

Na Skupštini je istaknuto kako su uslijed opadanja članstva uzrokovanog odlascima mladih, odobrene izmjene statuta Matice slovačke Markovac Našički. Izmjenama se priprema pripajanje Slovačke kulturno – umjetničke udruge „Franjo Strapač” Matici slovačkoj Markovac do kraja 2024. godine. Stoga je Vesna Budoš izabrana za predsjednicu Matice slovačke koja je ujedno i predsjednica SKUU-a „Franjo Strapač”. Predsjednica Budoš se zahvalila na ukazanom povjerenju te je predstavila planove za 2024. godinu kao i svoj tim.

„U idućem ću razdoblju, uz SKUU „Franjo Strapač”, voditi Maticu slovačku Markovac Našički Vodit ću je s novom ekipom – Branka Baksa je dopredsjednica, Vesna Paulić tajnica, a funkcija blagajnice pripala je Heleni Gašo. Naš cilj je održavanje redovitih proba i nastupa koje smo dosad uspješno organizirali. Imamo tri značajne smotre – prva je dječja smotra u Miljevcima, potom sudjelujemo na smotri odrasle djece u Rijeci prvog lipnja te na pjevačkoj smotri u Osijeku i to su događaji koje posebno ističemo u našem radu. Tijekom godine imamo brojne nastupe, putovat ćemo diljem Hrvatske, a u planu su i tradicionalni posjeti Slovačkoj te Bosni i Hercegovini.” – zaključila je predsjednica Budoš.

Slovačka nacionalna manjina predstavlja veliko bogatstvo našičkog kraja

Prisutne je pozdravio i gradonačelnik Krešimir Kašuba koji je se zahvalio na dosadašnjem radu te je poželio puno uspjeha novoj predsjednici najavivši nastavak dobre suradnje Grada Našica i markovačkih udruga.

„Prije svega želim izraziti veliku zahvalnost svim udrugama koje obogaćuju kulturni život u Markovcu, ali i šire. Također im zahvaljujem na okupljanju i animiranju mladih što čini bitan dio razvojne strategije Grada Našica. Imamo priliku zahvaliti im se za brojna događanja i manifestacije, a koje su od izuzetne važnosti za promidžbu Grada Našica unutar granica Republike Hrvatske te izvan njih. Slovačka nacionalna manjina zaista predstavlja veliko bogatstvo našičkog kraja. Oni su aktivni u društvenom, kulturnom i političkom životu, a posebno bih istaknuo doprinos gospođe Branke Bakse koja je na ovoj svečanoj sjednici podnijela ostavku na mjestu predsjednice Matice slovačke prepuštajući to mjesto gospođi Vesni Budoš. Očekujemo i vjerujemo da će nova predsjednica nastaviti s vrijednim djelovanjem, a posebno se želimo zahvaliti i svim članovima udruge. Moram primijetiti kako je večeras bilo puno djece i mladih, što me osobito raduje. Grad Našice će i ubuduće pružati potporu, kao što je to činio i do sada te želim Matici slovačke Markovac Našički kao i SKUU-u „Franjo Strapač” puno uspjeha u budućem radu i djelovanju.” – rekao je gradonačelnik Kašuba.

Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu u Republici Hrvatskoj je također uputio riječi hvale istaknuvši važnost Matice slovačke Markovac Našički i Slovačko kulturno – umjetničke udruge „Franjo Strapač” za Grad Našice, ali i Republiku Hrvatsku.

„Čestitam na zaista impresivnim brojem aktivnosti jer rijetko koja udruga, ne samo na području grada Našica, već i u cijeloj Hrvatskoj, se može pohvaliti tolikim brojem proba i nastupa tijekom godine. Čestitam i novom vodstvu i vjerujem da će nastaviti rad u istom tonu. Naša komunikacija će ostati snažna, budući da su mnoge inicijative krenule upravo iz Markovca, a neke od njih su se čak proširile i na državnu razinu. Još jednom čestitam na postignućima i s radošću se veselim nastavku suradnje.” – istaknuo je zastupnik Bilek. A galeriju fotografija možete pronaći na ovoj poveznici.

Pročitajte još