„Ivanjski krijes” i veliki broj ekipa obilježili tradicionalnu Antunovsku grahijadu

Jučer je u Našicama održana treća Antunovska grahijada, tradicionalno natjecanje u kuhanju graha koje je privuklo dvadesetak ekipa spremnih pokazati svoje kulinarsko umijeće. I ove je godine Grahijadu organizirala Udruga starih športova “Slavonac” Našice uz podršku Grada Našica i Turističke zajednice Grada Našice te Vijeće Mjesnog odbora Našice. Stjepan Konjetić, predsjednik „Slavonca”, izrazio je veliko zadovoljstvo velikim brojem prijava.

„Jako sam sretan zbog popriličnog broja prijavljenih ekipa i ovo je samo potvrda da je naša Grahijada postala istinski popularan i nezaobilazan događaj u Našicama, a ovim izdanjem, drugim po redu, postala je tradicionalna. Naša Udruga zaista puno radi i odazivamo se na sve manifestacije u organizaciji Grada Našica pa i šire.” – izjavio je predsjednik Konjetić zahvalivši se Gradu, Turističkoj zajednici te Vijeću Mjesnog odbora na dugogodišnjoj podršci i izvrsnoj suradnji zaključivši kako će grahijada i dalje rasti i privlačiti sve veći broj sudionika te posjetitelja iz godine u godinu.

Važnost Antunovske grahijade za lokalnu zajednicu

Također, jučer se održala i manifestacija „Ivanjski krijes”, 16. po redu, u organizaciji Udruge za kulturu življenja DarNa Našice. Kako navodi tajnik Udruge Julije Pepelko to je starokršćanski narodni običaj paljenja vatre povodom Ivandana ili Ivanja – svetkovine rođenja Ivana Krstitelja. „Ivanjski krijes” je i turistička manifestacija koja na osobit način potiče kulturnu, vjersku i ekološku svijest o ljepoti i raskoši svijeta, jedinstvu prirode i čovjeka, uz druženje i tradicionalno preskakanje ivanjske vatre, a svake se godine održava na drugoj lokaciji. Tajnik Pepelko se zahvalio i Gradu Našicama i Turističkoj zajednici Grada Našice na podršci s nadom da će se „Ivanjski krijes” iduće godine podići još stepenicu više.

Nnajbolji grah pripremila je Udruga žena Seona

Ovogodišnji krijes upalio je predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Darko Cerovski koji se zahvalio udruzi DarNa Našice na održavanju ove važne tradicije.

„Osjećam se počašćenim što mogu pozdraviti sve prisutne, u ime gradonačelnika, u svoje osobno ime kao i u ime Mjesnog odbora. Drago mi je što Udruga DarNa njeguje ovaj drevni kršćanski običaj kojim se slavi rođenje Ivana Krstitelja, a on je ujedno povezan s početkom žetve. Danas, unatoč modernizaciji, ova lijepa tradicija i dalje živi u našem narodu.” – zaključio je predsjednik Cerovski.

Antunovska grahijada još jednom je pokazala svoju snagu, a svi sudionici i posjetitelji s nestrpljenjem očekuju sljedeću kao i nova kulinarska iskustva. A ove je godine najbolji grah pripremila Udruga žena Seona, drugo mjesto osvojio je HKD „Izvor” Donja Motičina dok je bronca pripala ekipi „Kumovi”. Galeriju možete pronaći na ovoj poveznici.

Foto: A. Koš

Pročitajte još