Ispuni interaktivni upitnik rizika za procjenu rizika od razvoja raka vrata maternice

Trećina svih oboljelih od raka vrata maternice u Hrvatskoj mlađa je od 50 godina, odnosno, to je rak koji u prosjeku zahvaća mlađe žene i znamo da je ova vrsta raka sprječiva u više od 99,9% slučajeva. Stoga možemo reći da je rak vrata maternice najpreventabilniji rak općenito u ljudskoj populaciji.

Mjestom na kojem se nalazi, vrat maternice pogoduje ranoj dijagnostici, uz sve metode koje imamo na raspolaganju  – primarne prevencije, zdravstvenog prosvjećivanja i cijepljenja te otkrivanja u ranom stadiju raka ili u njegovim predstadijima ginekološkim pregledima.

Kalkulator/upitnik sadrži između 10 i 14 anonimnih pitanja

Izlječivost raka vrata maternice ovisi o stupnju u kojem se rak vrata maternice pronađe. Ako se pronađe u premalignim stupnjevima, onda je izlječivost gotovo 100 postotna, u prvom stupnju gotovo 90 posto, a sa svakim daljnjim stupnjem bolesti taj uspjeh se smanjuje.

Edukacija i podizanje svijesti o važnosti izbjegavanja rizika i primjene zaštitnih ponašanja važan su dio prevencije, stoga interaktivni sadržaj može biti koristan i učinkovit doprinos u edukaciji o prevenciji raka vrata maternice, razumijevanju i poznavanju rizika za njegov razvoj i poticanju žena na usvajanje zaštitnih ponašanja i brige o svom zdravlju.

Stoga je Hrvatski zavod za javno zdravstvo razvio interaktivni upitnik (kalkulatora rizika) kojemu je cilj uz pomoć interaktivnog i edukativnog online alata pružiti mogućnost grube procjene rizika od raka vrata maternice kod žena te podsjetiti na zaštitne metode koje imamo na raspolaganju.

Kalkulator/upitnik sadrži između 10 i 14 anonimnih pitanja koja korisnik treba ispuniti. Pitanja su vezana uz osnovne demografske podatke, elemente iz ginekološkog, spolnog i reproduktivnog zdravlja i zdravstvenog ponašanja te se odgovorima dobiva procjena rizika za razvoj raka vrata maternice.

Rezultati se korisniku prikazuju u četiri kategorije, ovisno o odgovorima. Rezultat može biti: nema rizika, mali rizik, usmjereni rizik ili visoki rizik. Odvoji par minuta za sebe i ispuni kalkulator za procjenu rizika od razvoja raka vrata maternice. Kalkulatoru rizika možete pristupiti ovdje.

Izvor: HZJZ

Pročitajte još