I naša županija obilježava Međunarodni tjedan dojenja

Svake godine u prvom tjednu mjeseca kolovoza obilježava se Međunarodni tjedan dojenja. Cilj obilježavanja tjedna dojenja je ukazivanje na mnogobrojne koristi dojenja kako za dijete tako i za majku, te promocija dojenja u društvenoj zajednici.

Moto obilježavanja Međunarodnog tjedna dojenja 2021. godine ističe značaj dojenja za život, zdravlje i dobrobiti koje ono donosi ne samo majkama i djeci nego i cijeloj društvenoj zajednici. Naglašava i važnost javnozdravstvenog pristupa dojenju koji je neophodan za podršku tijekom poteškoća koje se mogu javiti.

Osječko – baranjska županija prepoznala je značaj i važnost procesa dojenja

Javnozdravstveni pristup dojenju je model gdje se kako na nacionalnoj, tako i na lokalnoj razini prepoznaje važnost stvaranja okruženja gdje se štiti dojenje. Potrebno je i ulaganje u edukaciju osoba, prvenstveno zdravstvenih djelatnika koji pružaju pomoć i podršku mladim majkama tijekom dojenja.

Osječko – baranjska županija je prepoznala značaj i važnost procesa dojenja. Od 2018. godine kada je započeo s radom Tim za provođenje Programa za promicanje dojenja u Republici Hrvatskoj na području Osječko – baranjske županije, Županija sustavno prati aktualnosti u ovom području te financijski podržava programe kojima se promiče važnost dojenja.

Ovakvim akcijama nastoji se dodatno naglasiti važnost formiranja i osnaživanja grupa za podršku dojenju kao i važnost edukacije zdravstvenih djelatnika uz podršku cijele zajednice majkama koje žele dojiti osobito sada u vrijeme pandemije.

Obilježavanje tjedna dojenja započelo je u utorak

Ove godine, Međunarodni tjedan dojenja održat će se od 3. do 13. kolovoza te će obuhvatiti različite aktivnosti poput druženja u sklopu grupe za podršku dojenju, panel diskusije, radionice o dojenju i njezi djeteta u OŽB Našice i KBC-u Osijek te besplatni trudnički tečaj za buduće roditelje.

Obilježavanje tjedna dojenja započelo je u utorak, 3. kolovoza 2021., druženjem budućih roditelja i zdravstvenih djelatnika te drugih gostiju u sklopu grupe za podršku dojenju u Drvengradu u Osijeku, prilikom čega je podijeljeno 10 vaučera za tečaj za trudnice i očeve za prisustvo na porodu, a druženju je nazočila i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Osječko – baranjske županije Ivana Stanić.

Pročitajte još