I Čkembari su zapljeskali Gromovima – RK NEXE je među osam najboljih ekipa EHF Europske lige!

Više od pola sata prije početka utakmice u sportsku dvoranu “Boro Čurlevski” stigli su Čkembari, vjerna navijačka skupina Pelistera, uz pjesmu i ogromne zastave s jasnom porukom gostima: očekuje vas 60 minuta pjesme, zaglušujućih zvižduka i “prigodnih” poruka. Zapravo uobičajena navijačka ikonografija, ali ova Bitolska je zaista jedinstvena, impresivna, a pomalo i zastrašujuća za protivničke momčadi, koje rijetko odnose bodove iz ove legendarne sportske utvrde.

Orilo se sa sjevera i juga i na samom početku utakmice, a taj je podstrek s tribina omogućio domaćim rukometašima da već u 10. minuti anuliraju prednost od tri pogotka iz prve utakmice. U 17. minuti Stipe Mandalinić zabija za 7:3 za još veći delirij na tribinama i još glasniju podršku makedonskih navijača, koji su bili uvjereni da će igrači NEXE-a pokleknuti pod strašnim pritiskom.

Na odmor se odlazi rezultatski poravnato

No, grdno su se prevarili. Gromovi su pretrpjeli prvi žestoki nalet Pelistera i nakon nekoliko sjajnih obrana Mihaila Radovanovića, polako počeli okretati vodu na našički mlin. Početna impresija ambijentom trajala je petnaestak minuta, a onda je krenula prava igra NEXE-a. Gromovi su u obrani zaigrali žestoko, bez imalo respekta i straha, na rubu isključenja. Navijačka se pjesma odjednom pretvorila u negodovanje i žestoke povike, što je dodatno motiviralo Gromove koji rade seriju 6:2 i u 25. minuti Gianfranco Pribetić zabija za poravnanje 9:9, a tri minute kasnije povratnik na teren i kapetan momčadi Janko Kević zabija za vodstvo (10:11). Do kraja prvog dijela reprezenativac Maraš zabija za izjednačenje, tako da se na odmor odlazi rezultatski poravnato, ali s tri pogotka prednosti iz prve utakmice za Našičane.

Početak drugog dijela u potpunosti je pripao NEXE-u, sedam minuta Pelister ne uspijeva zabiti gol zahvaljujući sjajnoj obrani i super raspoloženom vrataru Radovanoviću. Gromovi to rutinski kažnjavaju, zabijaju redom Melić, Tomić i Jelinić i RK NEXE odlazi na velikih 14:11.

Prolaz Nexea u četvrtfinale potvrdio je Marin Jelinić pogotkom u 58. minuti

Gromovi su u grotlu bitolske dvorane djelovali vrlo zrelo i suvereno su držali prednost od dva i tri pogotka prednosti sve do 56. minute, kada ponovno Maraš zabija za poravnanje (20:20) i još jednom podiže svoje navijače na maksimum. Zbog krive izmjene dvije minute kazne zaradio je Nemanja Obradović, a Fahrudin Melić pogotkom za 21:20 stišava domaće navijače i baca ih u očaj. Još jednom poravnava Mandalinić, ali prolaz Nexea u četvrtfinale potvrdio je Marin Jelinić pogotkom u 58. minuti za 22-21. U idućem nnapadu čistu kontru Ojleskom skida sjajni Radovanović, koji je fanatično proslavljajući obranu gotovo iščupao gol. Pobjeda NEXE-a mogla je biti i veća da je pola minute prije kraja zabio Dorian Markušić, no ruka je zadrhtala, a lopta otišla pored gola. Pelister je imao posljednji napad za poravnanje rezultata, opalio je Mandalinić ali i taj je udarac zaustavio Mihailo Radovanović i pobjednički ples na terenu mogao je početi.

S Našičanima je na tribini bio i Kasim Kamenica

Bivši izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Željko Babić još je jednom morao pružiti ruku Branku Tamšeu, koji ga je i ovaj put taktički nadmudrio. Slavili su i igrači i članovi stručnog stožera na tribinama te mini ekspedicija Našičana koja je u Bitolu stigla na čelu s predsjednikom kluba Josipom Ergovićem, koji je odmah po završetku utakmice preskočio ogradu i potrčao prema svojim igračima proslaviti još jednu veliku pobjedu i drugo četvrtfinale u europskim natjecanjima. S Našičanima je na tribini bio i Kasim Kamenica, svojedobno trener u obje ekipe. Fantastični navijači Pelistera pjesmom su i pljeskom ispratili svoje igrače, ali su velikim pljeskom ispratili i Gromove koji su došli ispod tribine i Čkembarima zapljeskali i zahvalili za nevjerojatnu atmosferu koju su stvorili. Scena za pamćenje, svaka čast!

RK NEXE plasirao se među osam najboljih ekipa EHF Europske lige i osim velikog klupskog uspjeha, to je i ogroman uspjeh za hrvatski rukomet. NEXE će u četvrtfinalu igrati protiv danskog Gudmea (GOG), koji je u dvije utakmice bio bolji od španjolske Bidasoe (63:59). Prva utakmica igra se u Našicama, 26. travnja, a uzvrat je sedam dana kasnije u Danskoj.

Bravo Gromovi, europska se priča nastavlja! Jedva čekamo da ponovno zagrmi našička publika – samo jako!!

Pročitajte još