Humanitarni Trening za Krunu probudio emocije

Djeca iz šume i prijatelji proveli su prekrasan dan pun emocija, podrške i zajedništva na omiljenom mjestu u prirodi – u planinarskoj kući Tivanovo u Gazijama. Uspješno je održan Trening za Krunu, za našeg prijatelja uz kojeg smo svim srcem i mislima na putu do njegova oporavka. Osim što mu stalno šaljemo pozitivne vibre i snimljene poruke podrške koje mu redovno njegova Vesna pušta na slušalice, činimo i ostalo koliko možemo ne bismo li mu iole pomogli. Tako smo ovim okupljanjem i druženjem prikupili velikodušnih 18.000 kuna, a netko je u Kruninu škrablicu nesebično ubacio i novčanicu od 100 eura. Također, brojni pojedinci koji nisu uspjeli pohoditi ovo događanje, uplaćivali su na račun ili pak spontano vadili novčanice iz novčanika onako u prolazu. Svatko koga god i gdje god susretnemo pita za našeg Benđu jer je njegov duh ostavio trag u srcima mnogih. Na svoj toj podršci i financijskoj pomoći zahvalni smo mi, kao i njegova obitelj.

Humanitarni trening  i podrška

Trening za Krunu organiziran je po konceptu da ga svatko može odraditi prema svojim mogućnostima i preferencijama, a nas iz DiŠ-a ima dovoljno da smo se mogli podijeliti na više jakosnih skupina s po dva vodiča. Tako smo imali planinare koji su prehodali 10 km uz 400 m uspona, a koji su bili i najbrojniji.

Ekipa od 34 hodača hodala je stazom Dida Račkog pa podno Petrovog vrha i Ravnim se brdom spustila do Tivanova. U dobroj atmosferi bilo je i malih izazova pa se odvila jedna spontana uphill utrka u kojoj su uvjerljivo pobijedili Agnes i Reljac. Trkači su pak obišli istu rutu uz uspon na Petrov vrh i fotkanje na atraktivnoj Kvržici te tako nakupili 15-ak kilometara uz 580 metara uspona. Na ovoj trail ruti našlo se 13 trkača, dok ih se 12 odvažilo na 30 kilometarski trkački trening makadamskim brdskim cestama koje cijelo vrijeme okružuju Gazije ne na većoj udaljenosti od 5-6 km. Trening je upotpunila i ekipa od devet biciklista koji su u vlastitom aranžmanu dopedalirali do Gazija, odvozili brdsku turu put Vrletine i nazad do Tivanova pa ondje okrenuli kobasice na štapovima i podružili se pod svima omiljenom sjenicom.

Krunini prijatelji i obitelj

Ništa manje važna, a možda i najglasnija i najveselija ekipa bila je ona od 50-ak Nizana, Krunine obitelji i prijatelja iz sela i nogometnog kluba. Iznenadili su nas kad su iz svojih vozila počeli vaditi klupe, stolove, roštilje i frižidere. Nisu odlazili na planinarske rute, poneki možda tek prošetali okolicom te se utaborili u dvorištu Tivanova i velikodušno nahranili nas rekreativce i sportaše. Uklopili su se u ambijent kao da je najprirodnija stvar da ondje budu na redovnoj bazi i nadamo se da će tako odsad i češće biti. Kad su to okruženje i atmosferu ondje vidjeli, samo su rekli “Da, sve ovo je baš tipični Kruno!“ Također, želimo napomenuti da je svojim prisustvom cijeli događaj još emotivnijim učinila i kćer našeg pokojnog domaćina Branka Tivanovca. Biljana je došla tiho, skromno i samozatajno poput izgubljenog stranca upitavši kome može ostaviti prilog za Krunu, uopće ne otkrivajući da je Tivanova kćer i zapravo prava domaćinka ondje. Nakon što se malo podružila s ekipom i opustila se, jednako kako smo mi ostali iznenađeni njenim otkrivenim identitetom, tako je ona priznala da je ostala iznenađena jednim njoj sasvim novim svijetom kojeg je njen otac bio dio i koji je toliko volio. Do suza je bila dirnuta što tek sad upoznaje vrlo velik dio svog tate koji nije poznavala dok je fizički još bio tu… Ipak, sad je našla mjesto i ljude, a time i novu vezu kojom će ostati povezana s Tivanovim duhom, kao što ostajemo i svi mi.

Za kraj možemo samo zaključiti, kako su od starta isprepletena dva nesretna događaja vezana uz naša dva dobra duha, tako Benđina i Tivanova priča i kroz ovaj Trening ostaju isprepletene, ali u pozitivnom smislu – stvarajući neke nove veze i poznanstva i nastavljajući cijelu priču kao ostavštinu onih koji su uvijek oko sebe okupljali ljude dobre volje i zaražavali nas svojom pozitivom – napisala je Martina Maloča dana, 12. rujna 2022. godine, u 11:40 sati.

Smisao života i borba

Krunoslav Bencek Benđo, je naš prijatelj, trkač, planinar i zaljubljenik u prirodu, koji trenutačno spava dubokim snom i sanja Vesnu, Krndiju i Papuk. Današnji dan je bio prigoda za podsjećanje, na smisao života i borbu koju Kruno trenutačno vodi, u dubokom višetjednom snu, te snažnu želju za življenjem, druženjem, pedaliranjem, planinarenjem i trčanjem cestovnih i brdskih utrka.

Neformalna udruga “Djeca iz šume” organizirala je ovaj događaj pod nazivom “Trening za Krunu” u Planinarskoj kući “Tivanovo” odakle godinama krećemo na planinarske pohode i trčanje. Zaljubljenici u planine se uvijek rado vraćaju u Gazije, kod našeg dugogodišnjeg, a nedavno preminulog domaćina Branka Tivanovca. Ovaj put se Brankova kćer – Biljana Glasovac, pridružila sportašima i otvorila vrata planinarske kuće, pružajući nam gostoprimstvo, nadu i vjeru, da će Brankov san i dalje živjeti, a Kruno opet potrčati. Na poziv iz DiŠ-a se odazvao znatan broj rekreativaca, kako bi u znoju lica svojih pedaliranjem, planinarenjem i trčanjem, odradili trening i poručili uspavanom prijatelju da je vrijeme za buđenje i vraćanje u formu. Po završetku treninga, malo smo prezalogajili i podružili se, baš onako kako nas je Kruno učio, a tonski zapis sa ove manifestacije će Benđo uskoro poslušati i nadamo se poskočiti, i ubrzo se vratiti na planinu.

 

 

Izvor: Planinarimo. info / Miša Nicinger

 

Pročitajte još