Hrvatsko – turska suradnja u projektu “Save our nature to save our future”

Nakon velikih požara koji su uništili i izobličili mnoge naše prelijepe šume, učenici 4.a razreda OŠ kralja Tomislava Našice s učiteljicom Ljiljanom Kubašom odlučili su početkom školske godine 2021. /2022. započeti s projektom “Spasi našu prirodu da spasiš našu budućnost” autorice Kamer Cal učiteljice iz Turske. Projekt sadrži niz aktivnosti koje se fokusiraju na važnost očuvanja naših prirodnih resursa za zdrav život u budućnosti.

Ciljevi projekta su bili da:

  • djecu naučimo koliko je važno čuvati naše prirodne resurse za spašavanje budućnosti i zdrav život razmjenom ideja s drugim školama iz Turske i Europe
  • usmjerimo koncentraciju na važnost ljubavi i očuvanja prirode i životinja
  • naša djeca budu svjesna važnosti napornog rada kako bi došli do čiste i zelene budućnosti o kojoj svi sanjaju
  • pomognemo našim učenicima da unaprijede svoje jezične vještine na engleskom
  • poboljšamo komunikacijske vještine i jezične sposobnosti učenika kroz suradnju s učenicima iz drugih zemalja

Projekt je trajao od studenog 2021. do travnja 2022. Učenici i učitelji surađivali su u svojim školskim i međunarodnim timovima na provedbi projektnih aktivnosti koje su bile sljedeće: izradili su logo projekta, predstavili svoj razred i školu, zasadili zimsko povrće u privatnim vrtovima, imali berbu zimskog povrća, pripremali hranu s ovim povrćem, postavljali hranilice za ptice, postavljali ekoporuke na stabla, izrađivali likovnu kolekcija radova te evaluirali projekt. Mrežni sastanci održavali su se jednom mjesečno. Turski partneri su rad ovog razreda nagradili certifikatom, a ostvarena je i odlična suradnja i sklopljena su nova prijateljstva koja će trajati još dugo.

Izvor: OŠ kralja Tomislava Našice

Pročitajte još