Hrvatski vinski oskari za feričanačka vina – Zlatne i srebrne diplome za graševine

Na ovogodišnjem Festivalu graševine održanom u Kutjevu, feričanačka vina branda Enosophia i Feravina osvojila su četiri medalje. Zlatna diploma dodijeljena je Feravinu za Graševinu Miraz, dok je Graševina Dika osvojila srebrnu medalju. Vinima iz Enosophie, Trsu No.5 i pjenušavom vinu Today Blanc, žiri je dodijelio srebrne diplome.


Graševina branda Miraz iz 2019. godine u Kutjevu je ocijenjena s visokih 85 bodova. Vino karakterizira nježna zeleno – žuta boja, a posebnost ove graševine je u razvijenoj sortno otvorenoj aromi, izraženim mirisnim komponentama te naglašenoj voćnosti i kremoznosti. Kvalitetu je prepoznao i žiri Festivala graševine dodijelivši Mirazu zlatnu diplomu.

Osvojene medalje su potvrda kvalitete kao i samog načina proizvodnje

Srebrna medalja pripala je Graševini Dika iz berbe 2021. godine. Proizvedena od najrasprostranjenije vinske sorte Slavonije, Graševina branda Dika ugodno je kiselo vino s aromom zreloga grožđa. Stručni žiri ovo je vino ocijenio s 81 bodom.

Vrhunska vina branda Enosophia, Trs No. 5 i pjenušavo vino proizvedeno od graševine, Today Blanc, na Festivalu u Kutjevu osvojila su srebrene medalje, a oba vina ocijenjena su s visoka 83 boda. Ova vina proizvedena su od ručno ubranog grožđa što dodatno pojačava kvalitetu vina.

„Ponosni smo na osvojene medalje za naša vina, jer su potvrda kvalitete, ali i samog načina proizvodnje, u koji ulažemo puno vremena, znanja i ljubavi. Odluka o modernizaciji proizvodnje i tehnologije pokazala se kao pravi put prema još boljim vinima. Graševina je sorta koja ima velik potencijal i pruža nam puno mogućnosti za proizvodnju različitih vina, od laganih i osvježavajućih, ozbiljnih bijelih vina pa sve do pjenušaca, a mi ćemo tu raznoliku paletu vinskih sorti nastaviti kreirati i u budućnosti.“ – istaknuo je direktor vinarija Enosophia, Ivan Maričić.

Festival graševine u Kutjevu se održava od 2008. godine, a ova se najvažnija sorta u Hrvatskoj uzgaja na 5700 hektara i potom čini čak 25 posto od ukupne proizvodnje vina u Hrvatskoj i svaku treću prodanu bocu na hrvatskim policama.

Stric pivo

Pročitajte još