Hrvatska nematerijalna kulturna baština na poštanskim markama

Hrvatska pošta je jučer pustila u optjecaj nove prigodne poštanske marke iz serije „Hrvatska nematerijalna kulturna baština – Unesco“.

Na markama se mogu pronaći motivi međimurske popevke, godišnji proljetni ophod Kraljica ili Ljelja iz Gorjana, procesija Za križen na otoku Hvaru te umijeće suhozidne gradnje. Autor izdanja je Orsat Franković, dizajner iz Zagreba, a autori fotografija su Ivo Pervan, Mario Romulić i Dražen Stojčić te Institut za etnologiju i folkloristiku. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana, navodi HP.

Hrvatska baština na popisu svjetske nematerijalne baštine

Međimurska popevka je stoljećima oblikovan specifičan način pjevanja poznat u Međimurju. Najstarije pjesme temelje se na melodijama iz 16. stoljeća, a tematski se dijele na ljubavne, oproštajne, domoljubne, duhovite i religiozne.

Godišnji proljetni ophod Kraljica ili Ljelja iz Gorjana djevojački je obredni ophod  u proljeće, o blagdanu Duhova. Djevojke pjevajući tradicijom određene tekstove pjesama, obilaze selom i ulaze u dvorišta pjevaju i plešu, a pritom ih domaćini darivaju.Običaj je upisan na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

Procesija Za Križen jedinstveni je obred osobite pobožnosti te izraz vjerskog i kulturnog identiteta stanovnika središnjeg dijela otoka Hvara koji se u neprekinutom nizu odvija pet stoljeća. Specifičnost procesije Za križen je u tome da šest zasebnih procesija kreće istovremeno iz šest župa: Jelsa, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrboska. Ovaj tradicijski običaj jedinstvena je nematerijalna baština u svijetu i stoga ju je prepoznao UNESCO te je upisana na Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva.

Suhozidna gradnja umijeće je izrade graditeljskih elementa lomljenim neobrađenim kamenom te polaganjem kamenih opločenja bez uporabe vezivnoga materijala. Ovom se tehnikom od pretpovijesnih razdoblja grade zidovi, kućice, crkvice, ograde, bunari i putovi. Suhozid je također prepoznat u uvršten na UNESCO-ovu listu svjetske nematerijalne baštine.

Pročitajte još