HKD “Lisinski” izdao prvi nosač zvuka povodom 130 obljetnice rada

HKD "Lisinski" izdao prvi nosač zvuka povodom 130 obljetnice rada

HKD "Lisinski" izdao prvi nosač zvuka povodom 130 obljetnice rada

Nakon 6 mjeseci predanog i aktivnog rada članovi HKD Lisinski dočekali su ostvarenje svog sna, izdavanje prvog nosača zvuka i to povodom 130 obljetnice njihova rada. Puno je ljudi radilo na realizaciji ovog projekta, od članova i uprave društva do umjetničkih voditelja Miroslava Šarića koji je pripremao A folklornu sekciju, Ivana Krajačića koji je vodio Mješoviti pjevački zbor do Danijela Richtera koji se pobrinuo za tamburaše. Snimanje nosača predano je u stručne ruke, također Našičana sa zagrebačkom adresom, Hrvoja Nikšića, a i sam dizajn i tisak omota se radio u Zagrebu. Nosač su u Zavičajnom muzeju Našice predstavili predsjednik HKD Lisinski Hrvoje Šleder, Silvija Šokić ravnateljica Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice te voditelji Ivan Krajačić i Miroslav Šarić.

“Veliko mi je zadovoljstvo i čast što sam sudjelovala u ovom projektu, jer ovo je zapravo novi suvenir našega grada nastao povodom ovako važnih i velikih obljetnica. Ja kao predstavnik kulturnih ustanova našega grada moram naglasiti da ovakva udruženja uistinu čuvaju i promiču našu zavičajnost i baštinu.” – rekla je Silvija Šokić, Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice te istaknula da će nosač zvuka biti upisan u Zavičajnu zbirku Grada Našica.

“Dugočekani san HKD Lisinski je doveden do kraja, nosač zvuka je pred nama. Izuzetno sam zadovoljan da se ovo ostvarilo u mom mandatu, kad sam ja predsjednik društva. Nosač zvuka sastoji se od dva CD-a, na prvom su pjesme Mješovitog pjevačkog zbora koji ukupno broji 14 skladbi, a CD dva broji ukupno 19 skladbi A sekcije folklora. Ja sam jako ponosan, a nadam se i svi članovi kojima zahvaljujem na njihovom trudu, te našim tamburašima što smo tako obiman projekt doveli do kraja. Izrada nosača je trajala nekih 6 mjeseci a tonsko snimanje radio je Našičanin Hrvoje Nikšić. Za početak nosače zainteresirani građani mogu naći u prostorima društva, u prizemlju dvorca Pejačević.” – rekao je predsjednik HKD Lisinski Našice te dodao da se posebno zahvaljuje sponzorima koji su omogućili ostvarenje ovog sna, prije svega Gradu Našicama i gradonačelniku i predsjedniku Mjesnog odbora Josipu Mateku. Zahvale idu i tvrtkama Jug d.o.o., NEXE, Prolim d.o.o., Gradatin d.o.o., Štefiček grupa d.o.o., Prijavoz i trgovina Tomislav i Slavko Uremović d.o.o., Ljekarna Sokač – Osmak, Valenčak d.o.o.

Predstavljanju su nazočili gradonačelnik Josip Miletić, predsjednik Mjesnog odbora Josip Matek, ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice te velik broj članova društva.

“Kao što znate naš grad ove godine slavi 790. rođendan, a naš Lisinski 130. godišnjicu rada, tako da imamo dvije velike obljetnice koje ćemo ove godine dostojno proslaviti. Zahvaljujem svima onima koji su radili na ovom nosaču zvuka i na taj način obilježili važnu obljetnicu. Uživajmo svi zajedno u lipnju, mjesecu našega grada.”- okupljenima je poručio gradonačelnik Josip Miletić.

Snimanje koje je potrajalo nekoliko dana iziskivalo je od članova potpunu predanost i koncentraciju, iako nije bilo lako, svi su zadovoljni rezultatom.

“Snimalo se nekoliko dana, a na prvom danu snimanja uspjeli smo zgotoviti jedva jednu do dvije pjesme, jer pjevačima je bilo čudno čuti se na zvučnik pa ih je to malo uznemirilo. No, već sljedeći dan snimili smo devet skladbi, a sljedeći vikend snimili smo sve ostalo s tim da smo neke skladbe i ponovili. Ovim projektom kvaliteta zbora se podignula na višu razinu, jer spoznali smo svoje mane i područja na kojima možemo dati više.” – rekao je Ivan Krajačić te dodao da 14 skladbi Mješovitog pjevačkog zbora je kombinacija sakralnih pjesama, zavičajnih te skladbi opjevanih u čast velikim glazbenicima.

“Uistinu sam ponosan na naš rad i rad A folklorne sekcije. Naš CD se sastoji od 19 pjesama, no mi nismo ulazili u druga područja nego smo izričito snimili samo pjesme našičkog područja i uže okolice.” – rekao je Miroslav Šarić.

Pročitajte još