Gradska knjižnica Našice izložbom i koncertom otvorila vrata svojim korisnicima

S jučerašnjim otvaranjem Gradske knjižnice Našice u novoobnovljenom prostoru Gregerove vile, građani Našica dočekali su novo kulturno središte koje će obogatiti njihovu svakodnevicu. Ovaj povijesni trenutak obilježen je središnjim dijelom otvorenja – izložbom „Dendroflora našeg zavičaja… i još ponešto o drveću, šumi i šumarima” te koncertom Tamburaškog društva „Dora Pejačević” Našice pod ravnanjem dirigenta Deana Koprija.

Ravnateljica Gradske knjižnice Našice, Silvija Šokić, srdačno je pozdravila goste i izrazila svoje oduševljenje otvaranjem knjižnice nakon gotovo tri godine rada na obnovi prostora Gregerove vile. U svom je govoru naglasila važnost novog prostora koji sada može konkurirati s knjižnicama u mnogo većim hrvatskim gradovima te izrazila nadu da će postati treći životni prostor za sugrađane.

„Gradska knjižnica Našice, nakon skoro tri godine radova, danas je konačno otvorila svoja vrata samo za naše korisnike. U reprezentativnom prostoru smo pripremili nove knjige te razne aktivnosti poput tombole, fotografiranja s prigodnim foto okvirom te, naravno, posudbama knjiga, a neki posjetitelji su se i učlanili tijekom dana.” Ravnateljica je naglasila da su u protekle tri godine prošli kroz dvije selidbe i prilagodbe fonda prostoru te istaknula veličinu i opsežnost preseljenja. „Imamo 65 tisuća knjiga koje smo preslagali više puta tijekom selidbe. No, danas smo zadovoljni jer smo uspješno priveli kraju sve što smo planirali i željeli. Svi detalji, poput oznaka za korisnike i unutarnjeg uređenja, su određeni u posljednjih nekoliko dana.” Vezano za reakcije korisnika, ravnateljica Šokić ističe pozitivnost i zadovoljstvo. „Danas čujemo samo pohvale i čestitke, a to nas raduje jer želimo da naša knjižnica postane treći životni prostor svakog sugrađanina, pružajući ne samo čuvanje i izdavanje knjiga, već i prostor za učenje, zabavu, čitanje i susrete. Svi korisnici će to vidjeti i iskusiti.” – zaključila je Šokić.

Gradska knjižnica Našice kao centar obrazovanja, kulture i tradicije

Izložbu „Dendroflora našeg zavičaja… i još ponešto o drveću, šumi i šumarima” je otvorio gradonačelnik Krešimir Kašuba.

„Današnje otvorenje Gradske knjižnice Našice u preuređenom prostoru Gregerove vile označava bitan trenutak za našu zajednicu. Naša knjižnica sada se preseljava iz Velikog dvorca u moderno opremljen prostor od 1190 kvadrata koji je obnovljen sredstvima Europske unije u vrijednosti od milijun i 375 tisuća eura, a u sklopu projekta Kulturne baštine. Važno je naglasiti da je ova sredstva osigurala Vlada Republike Hrvatske kroz ugovor potpisan 2016. godine čime je Grad dobio priliku ostvariti ovu ideju.

Uz sve izazove ekonomske krize i pandemije tijekom ove tri godine, uz angažman arhitekata, nadzornih službi te suradnju s razvojnim agencijama na nacionalnoj i županijskoj razini, uspjeli smo preseliti knjižnicu u ovaj zaista impresivan prostor. Ova investicija ne samo da promovira grad Našice u kulturnom i obrazovnom smislu, već stvara i treći životni prostor za naše sugrađane čime obogaćuje njihovo svakodnevno iskustvo. Ponosni smo na postignuća i radujemo se što će ova knjižnica postati središnje mjesto susreta, učenja i zabave za našu zajednicu.” – izjavio je gradonačelnik Kašuba.

Prva u nizu izložbi

Izložbu su pripremili knjižničar Đuro Rajh i ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak koja je gostima predstavila povijest našičke knjižnice i istaknula povezanost Gregerove vile s poviješću šumarstva na našičkom području.

„Večerašnjom izložbom željeli smo educirati posjetitelje Gradske knjižnice Našice, smještene u prekrasnom prostoru Gregerove vile koja ima duboke veze s poviješću šumarstva na našim prostorima. Ova izložba je prva u nizu planiranih, a kroz nju smo željeli približiti korisnicima knjižnice fascinantnu temu koja obuhvaća prirodnu raznolikost, šumarstvo te povijest odnosa čovjeka i šume. Vjerujem da će ova izložba biti intrigantna i informativna za posjetitelje te se veselim budućim aktivnostima koje će se održavati u ovom prostoru. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u pripremi ove izložbe i radujem se suradnji s Gradskom knjižnicom Našice u kreiranju raznolikih kulturnih događanja.” – istaknula je ravnateljica Lučevnjak.

258. obljetnica organiziranog šumarstva u Republici Hrvatskoj

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Našica Krešimir Žagar je naglasio kako ovaj događaj označava početak nove ere za Gradsku knjižnicu Našice, pridonoseći kulturnom i obrazovnom bogatstvu Grada stvarajući prostor za susrete i učenje.

„Otvorenje novog prostora Gradske knjižnice Našice označava ostvarenje dugogodišnje vizije i projekta na kojem smo radili s velikim entuzijazmom. Ponosni smo što smo spojili tradiciju s modernim, stvarajući prekrasan objekt koji će postati središte kulturnog života našičkog kraja. Ova vila u srcu grada predstavlja ne samo prostor knjižnice, već i središte druženja, zabave i edukacije. Dobivanjem europskih sredstava u vrijednosti od milijun i 375 tisuća eura, stvorili smo prostor koji će oblikovati različite oblike društvene interakcije. Želim izraziti zahvalnost svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta, od ideje do izvedbe. Velika hvala onima koji su osigurali sredstva za idejna rješenja, projektiranje i samu gradnju. Ova investicija nije samo ulaganje u infrastrukturu, već i u kulturnu baštinu i budućnost naše zajednice. Osim toga, želim istaknuti simboliku otvaranja prostora s izložbom o šumarima i šumama našičkog kraja. Naime, na današnji dan se prisjećamo i obilježavamo 258. obljetnicu organiziranog šumarstva u Republici Hrvatskoj. To dodatno naglašava povezanost s našom tradicijom i važnost očuvanja prirodne baštine.” – rekao je predsjednik Gradskog vijeća Žagar. A galeriju fotografija možete pronaći na ovoj poveznici.

Pročitajte još