Gradonačelnik Krešimir Kašuba izabran za predsjednika FLAG-a Pannonia

U restoranu Ribnjak na području Našičkih ribnjaka u Lili održana je osnivačka skupština FLAG-a Pannonia koji je okupio proizvođače i prerađivače ribe te ostale zainteresirane sudionike s područja tradicionalnog ribarskog sektora i ribarskih zajednica Osječko – baranjske županije. FLAG Pannonia osnovan je s ciljem povlačenja sredstava iz Europskog fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu, a na tragu potpore koju ovoj inicijativi pruža Osječko – baranjska županija, te četiri postojeće Lokalne akcijske grupe LAG Baranja, LAG Karašica, LAG Strossmayer i LAG Vuka – Dunav koje djeluju u sastavu Ministarstva poljoprivrede na području OBŽ.

Gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba izabran za predsjednika FLAG-a Pannonia

Na osnivačkoj skupštini za predsjednika Lokalne akcijske grupe u ribarstvu i akvakulturi Pannonia izabran je gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba, te je donesena odluka o izboru članova Predsjedništva koju će obnašati voditelji navedenih LAG-ova te predstavnik tvrtke Miagro d.o.o. Osječko-baranjska županija raspolaže sa značajnim resursima ribnjaka i ribolovnih voda kojima se gospodari sukladno pozitivnim nacionalnim i regionalnim propisima.

Sjedište FLAG-a u Našicama

Voditelj LAG-a Karašica i inicijator osnivanja FLAG-a Pannonia, Ivan Vrbanić, pojasnio je proces osnivanja i djelovanja FLAG-a.

„Ideja osnivanja FLAGA uistinu je dugo planirana još iz prošlog programskog razdoblja, a sada je napokon realizirana. Dakle, u novom programskom razdoblju za provedbu programa Europske unije do 2027. godine u Strateškom planu Republike Hrvatske za ribarstvo i akvakulturu predviđena je potpora za osnivanje i financiranje ribarstva na području kopnenih LAG- ova. U osnivanju je sudjelovalo četiri LAG-a i Osječko baranjska županija, te smo odlučili da na spomenutom području postoji potencijal razvoja ribarstva i akvakulture osnovati FLAG. Primarni cilj ove organizacije prije svega služi za povlačenje sredstava iz Europskog fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu za manje projekte kao što su to dosad radili LAG – ovi u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Sjedište FLAG -a biti će u Našicama, gradu s najdužom tradicijom uzgoja šarana, odnosno akvakulture u Republici Hrvatskoj i područje s najvećim najvećim površinama pod ribnjacima. FLAG Pannonia je drugi po redu osnovan na kopnenom području od ukupnih četrnaest na području cijele Hrvatske. Uistinu smo ponosni na to što smo prvi osnovani FLAG na području Slavonije, Baranje i Srijema. Sada nam predstoje aktivnosti radionice i animacije još nekih potencijalnih gospodarskih subjekata i udruga sportskih ribolovaca. Također, uskoro krećemo u izradu lokalne razvojne strategije koja će se predložiti Upravi ribarstva Ministarstva poljoprivrede na akreditaciju te strategije putem koje ćemo dobiti određena sredstva i financirati se putem natječaja FLAG-a. Za financiranje ukupnog LEADER programa vezano za ribarstvo i akvakulturu osigurana su sredstva u iznosu od 33 milijuna eura” – istaknuo je voditelj LAG-a Ivan Vrbanić.

Ribogojstvo na našičkom području snažni je dio lokalnog identiteta

Predsjednik FLAG-a Pannonia gradonačelnik Krešimir Kašuba zahvalio se na povjerenju te istaknuo da potencijala i kapaciteta za unapređenje i razvoj ribarstva itekako ima na našem području koje se tradicionalno bavi ribogojstvom.

„Upravo smo održali osnivačku skupštinu FLAG-a Pannonia, odnosno Lokalne akcijske grupe za ribarstvo i akvakulturu, a na incijativu 4 LAG-a Osječko – baranjske županije. Zadovoljstvo mi je što je ona održana na području Našica, osnosno u Lili jer našički kraj ima jednu od najduljih tradicija ribogojstva u Republici Hrvatskoj. Također treba napomenuti kako se ovi ribnjaci zadnjih 10 – ak godina nalaze u vlasništvu tvrtke MIAGRO d.o.o. koja njima gospodari pozitivno te sukladno propisima, a Grad Našice s tvrtkom ima kvalitetan partnerski odnos. Ovaj FLAG će pokrivati dio Osječko – baranjske županije koji broji 130 000 stanovnika, te je važno naglasiti kako će on pozitivno utjecati na demografsku obnovu koja je jedna od najvažnijih ciljeva politike RH. FLAG Pannonia će povlačiti znatna sredstva iz EU kao i iz državnog proračuna što će dovesti do povećanja broja radnih mjesta.

Također, današnjim osnivanjem Pannonie utječemo i na turističku priču našičkog kraja, a ona će se vezati uz sportsko ribolovstvo. Na našem području, kao i na području Osječko – baranjske županije, postoji veliki potencijal ovakvog vida ribolovstva. Raspolažemo velikim vodenim resursima – počevši od rijeka, jezera, akumulacija pa sve do ribnjaka. Oni su dosta zahtjevni za održavanje i iz tog je razloga potrebna ovakva akcijska grupa koja će okupiti našu županiju. Naglasio bih kako smo današnjim osnivanjem FLAG-a Pannonia postali drugi FLAG kontinentalne Hrvatske, a prvi se nalazi u Karlovcu. Imamo i velike planove na području lokalne samouprave, to jest planove za akumulacijsko jezero Lapovac koje je iznjedrilo svjetskog prvaka u šaranskom ribolovu.” – izjavio je gradonačelnik Kašuba.

Pročitajte još