Gradonačelnik Kašuba obišao radove u Londžici – Grad Našice nastavlja s investicijama u prigradska naselja

Nastavljaju se velika ulaganja u prigradsko naselje Londžica koju su posjetili gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba, zatim voditelj Odsjeka za investicije, urbanizam i zaštitu okoliša Božo Papac, Matija Brkić, pročelnik Upravnog odjela za investicije i prostorno planiranje, predsjednik Mjesnog odbora Londžica Goran Krmpotić te Mirko Zekić, direktor tvrtke „ZB-Energy ” koja ovdje gradi agrosolarnu elektranu. Treba istaknuti kako je agrosolarstvo grana industrije koja spaja dvije djelatnosti – proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora te poljoprivredu, odnosno stočarstvo.

Grad Našice u naselja Velika i Mala Londžica te Marinović Brdo, kao i u ostala prigradska naselja, neprekidno investira znatna sredstva, a ovom je prigodom istaknut projekt izgradnje mrtvačnice koja se nalazi pri kraju 2. faze, a završetak se očekuje iduće godine. Također, naglasak ovog posjeta je stavljen i na izgradnju agrosolarne elektrane tvrtke „ZB Energy d.o.o.” koja će ovim projektom pomoći gospodarskom razvitku ovog dijela Hrvatske.

Grad Našice njeguje dobru suradnju s tvrtkom “ZB – Energy”

Gradonačelnik Krešimir Kašuba je naglasio važnost ovog projekta za lokalnu zajednicu. Izgradnja mrtvačnice ne samo da pruža praktično rješenje za potrebe naselja, već je i znak podrške i suosjećanja prema obiteljima koje prolaze kroz teške trenutke.

„Nalazimo se u redovnom obilasku investicija, a danas smo posjetili prigradsko naselje Londžicu gdje smo prošle godine krenuli u još jednu značajnu investiciju, a to je gradnja mrtvačnice koju mještani priželjkuju već dugi niz godina. Trenutno se nalazi u 2. fazi jer je njena izgradnja dogovorena etapno – tako smo do sada uložili 45.000 eura, a iduće godine očekujemo završetak njene izgradnje. Važno je istaknuti kako nastavljamo i ulaganja vezana za Našički park d.o.o. pošto ćemo u idućoj etapi izgraditi i ogradu na mjesnom groblju i s time bismo završili ovu investiciju.

Također, na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Našica donijeli smo odluku u prostornom planu o poslovnoj zoni u ovom dijelu Londžice te bih naglasio kako imamo izuzetno dobru suradnju s tvrtkom „ZB –  Energy”. Naime, radi se o zaista velikoj i značajnoj investiciji kako za Londžicu tako i za cijeli našički kraj pa i regiju. Ovdje se gradi agrosolarna elektrana i Grad Našice njeguje partnerske odnose s tvrtkom „ZB – Energy”, a dokaz tome je i današnja donacija dijela zemljišta pored groblja u Londžici, a koje je bilo u njihovom vlasništvu.” – rekao je gradonačelnik Kašuba zaključivši kako je Grad izradio projektnu dokumentaciju za cestovno infrastrukturu poslovne zone, a uskoro kreće i sama izgradnja pristupne ceste.

Završna faza radova na mrtvačnici bit će gotova tijekom iduće godine

Mirko Zekić, direktor tvrtke „ZB – Energy” istaknu je kako je cilj izgradnje ove elektrane razvoj našičkog kraja i zapošljavanje što većeg broja ljudi, a on predstavlja i korak prema čistijoj i zelenijoj budućnosti.

„U suradnji s Gradom Našicama na čelu s gradonačelnikom Kašubom već 4 godine postupno izgrađujemo sunčanu elektranu snage 3 MW. U ovom je slučaju važno naglasiti kako ova elektrana nije samo sunčana nego je združena s poljoprivredom, odnosno stočarstvom. Naime, ispod elektrane se nalazi obor za ovce, a s ovom investicijom smo stvorili i 5 mladih OPG-ova te 12 radnih mjesta. Vratio bih se još na suradnju s Gradom i gradskim institucijama te bih istaknuo odličnu interakciju jer već neko vrijeme zajedno radimo na vrijednom projektu pristupne ceste. Također, puno je još posla ispred nas, čekamo energetsko odobrenje kako bi se izgradnja elektrane dovršila.” – izjavio je direktor Zekić zahvalivši se Gradu Našicama i gradonačelniku na dobroj komunikaciji i velikom angažmanu.

„I na kraju bih dodao kako je naša tvrtka spremna i dalje pomoći oko samog groblja koliko je to, naravno, u našoj mogućnosti. Drago nam je da smo mogli pružiti podršku mještanima Londžice darovavši dio čestice.”

„Kao dugogodišnji predsjednik Mjesnog odbora na početku bih se zahvalio gradonačelniku Grada Našica Krešimiru Kašubi te institucijama Grada na realizaciji projekta mrtvačnice. Radovi se nalaze u 2. fazi i nadamo se kako će 3. i posljednja faza biti gotova iduće godine. Dogovorili smo i izgradnju ograde na groblju kao i izgradnju nerazvrstane ceste. Moram svakako izdvojiti izgradnju solarne elektrane od strane privatnog investitora, a sva navedena ulaganju će zasigurno doprinijeti poboljšanju kvalitete života naših mještana.” – izjavio je, između ostalog, predsjednik MO Krmpotić.

Pročitajte još