U protekloj godini u Jelisavcu nije zabilježen niti jedan požar

U protekloj godini u Jelisavcu nije zabilježen niti jedan požar

U protekloj godini u Jelisavcu nije zabilježen niti jedan požar

U Jelisavcu je održana redovna 88. izvještajna godišnja Skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jelisavac na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić, predsjednik mjesnog odbora Jelisavac Vedran Dervić, predsjednik vatrogasne zajednice Osječko – baranjske županije Nikica Mužević, predsjednik Vatrogasne zajednice Našice Vlatko Gašić, delegati Vatrogasne zajednice Našice, predstavnici vijeća nacionalnih manjina, predsjednik Vijeća slovačke nacionalne manjine Osječko – baranjske županije Franjo Kanđera i predsjednica Vijeća slovačke nacionalne manjine Našica Ana Kanđera. Na sjednici su sudjelovali i predstavnici udruga s područja Jelisavca te mnogobrojni gosti iz drugih vatrogasnih društava iz Našica i šire okolice.

Kako bi skupština bila što sažetija i kraća, članovi su glasanje za izbor radnog predsjedništva od tri člana odradili na predskupštini u četvrtak gdje je za ponovnog predsjednika odabran Darko Kuric, za tajnika Stevo Marenjak te za zapovjednika DVD-a Antun Briš. Za goste i članove tako je prezentirao izvješće o radu u 2018. godini, podneseno je materijalno financijsko izvješće za 2018. godinu te su izneseni prijedlozi financijskog plana i plana rada za ovu godinu. U prošloj se godini puno ulagalo u salu kupnjom stolica, 6 plinskih peći i staklenih čaša iz čega se DVD samofinancira, dok požara nije bilo razlog je tome kažu dobra preventivna aktivnost.

Od redovnih radnji pregledali su i servisirali svu opremu, otputovali u Staru Bistricu u Slovačkoj, a uložili su uz sufinanciranje s Osječko – baranjskom županijom, gradom Našicama i Mjesnom odborom Jelisavac u svoju profesionalnu opremu. Dobre su rezultate ostvarili s djecom na natjecanjima, a oni su i najaktivniji u ovom segmentu pa se u njih ulaže puno rada. Planovi za 2019. godinu temelje se na dodatnoj prevenciji požara, odazivu na sve akcije gašenja požara, spašavanja ljudi i imovine ugrožene požarom i elementarnim nesrećama, aktivno raditi na stručnom osposobljavanju i educiranju članova te nastaviti sa sudjelovanjem na vatrogasnim natjecanjima.

„Što se prevencije tiče prije nekoliko godina smo čak hodali po kućama kako bi educirali ljude, jer puno je požara nastalo na tavanima i oko dimnjaka, a i od paljenja korova bez nadzora. Osim toga u prevenciji sigurno pomaže i to da smo u ljetnim mjesecima prisutni u samom DVD pa to ljude dodatno potiče da više pripaze jer nas češće vide. Dom smo sredili maksimalno, a u opremu nastavljamo ulagati, dok smo ostatak novca odlučili preusmjeriti na to da okupimo što više natjecateljskih ekipa kako bi ostvarili još bolje rezultate.” – rekao je Darko Kuric predsjednik DVD Jelisavac.

Za kraj skupštine su ostavili podjelu spomenica i zahvalnica, jedna za 40-godišnji i jedna za 50-godišnji predani rad u vatrogastvu, a veliki broj zahvalnica podijelili su svojim članovima i članicama koji su na poseban način doprinijeli radu.

Kako Jelisavac kao selo ove godine slavi 130 godišnjicu postojanja i doseljavanja Slovaka na ovo područje gradonačelnik je najavio dodatan angažman u proslavi ove važne obljetnice.

„Koristim ovu prigodu da svim vatrogascima poželim uspješnu ovu godinu i čestitam im na radu u protekloj godini. Ova godina u našem mjestu Jelisavac je posebna iz razloga što proslavljamo 130 godina od osnutka sela gdje ćemo 15. lipnja organizirati jednu veliku proslavu u koju se nadam da će se uključiti i sve udruge s prostora mjesta.” – rekao je gradonačelnik Josip Miletić.

Pročitajte još