Dobre vijesti za studente: Uskoro povećanje limita neoporezive zarade

Iz Vlade pristižu dobre vijesti za sve studente koji rade jer se povećava limit za poreznu olakšicu. To znači,  povećanje neoporezive zarade za studente s 15.000 na 24.000 kuna. Za sada još nije poznato kad će i službeno doći ta izmjena u zakon, međutim najavljeno je da će se primjenjivati retroaktivno. Dakle, sve što studenti zarade tijekom 2022. godine ući će u novi, povećani limit.

Dobre vijesti za studente koji rade

Naime, pojasnio je ministar Zdravko Marić da je ova mjera zapravo plod inicijative Hrvatskog studentskog zbora da se studentima koji rade podigne porezni limit do kojeg roditeljima mogu biti porezna olakšica.

“Bez obzira kada će novi zakon biti usvojen u Hrvatskom saboru, odnosit će se na cijelu 2022. godinu, pa studenti ne gube mogućnost rada tijekom ovogodišnje turističke sezone po novim odredbama. “-najavio je Marić, dodavši i da će roditelji koji su možda “skinuli” dijete s porezne kartice, imati mogućnost vratiti ga kao uzdržavanog člana. Marić je napomenuo i da se ova mjera ne odnosi samo na studente već sve uzdržavane članove obitelji, što primjerice mogu biti i umirovljenici ili bilo koja treća osoba, a u segmentu onog što se u sustavu zakona o porezu na dohodak naziva uzdržavani član.

Studenti ne gube mogućnost rada tijekom ovogodišnje sezone

“Inače, studenti, s postojećih 15 tisuća kuna, a uvećanih za cjelogodišnji osnovni osobni odbitak od 48 tisuća kuna, po postojećem zakonodavstvu sve što ostvare svojim radom je neoporezivo do iznosa od 63 tisuće kuna. Sad bi taj iznos neoporezivi iznos za studente porastao na 72 tisuće kuna.”- izjavio je Marić.

S druge strane, studenti koji nisu na poreznoj olakšici, oni mogu sada raditi do 63.000 kuna te nakon toga im se oporezuje. Ovim novim prijedlogom je zapravo povećano na 72.000 kuna. Podsjetimo, limit za poreznu olakšicu već je dugi niz godina zamrznut na 15.000 kuna, dok se minimalna studentska satnica, od 2018. do 2022. povećala s 21 na gotovo 30 kuna, odnosno 36 posto.

Izvor: Vlada RH

Pročitajte još